-5 °C Budapest

Kiderült: ezek a leghamisítottabb bankjegyek Magyarországon

Pénzcentrum
2012. december 12. 05:32

Nem változott a trend: még mindig a magasabb címletű bankjegyeket hamisítják a leginkább Magyarországon - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból. A csalók a 20 000 és 10 000 forintosokat kedvelik leginkább, igaz, egyre kevesebb hamis bankjegy kerül forgalomba.

2012 harmadik negyedévében tovább folytatódott a forintbankjegy- hamisítványok számának csökkenése. Az elmúlt három hónapban 524 darab hamis forintbankjegy került kivonásra a forgalomból. A hamisítás mértéke a forinthoz hasonló nemzeti valutákkal történő összehasonlításban kedvezőnek tekinthető - derül ki a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatásából.

A forintbankjegyek hamisítása továbbra is túlnyomórészt a magasabb címletekre, a 20 000 és 10 000 forintos bankjegyekre irányul. A fénymásolóval, nyomtatóval készített hamisítványok esetenként rátekintésre ugyan megtévesztőnek bizonyulnak, de egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva vagy mozgatással) és/vagy a kombinált UV-A és UV-C lámpa alatti ellenőrzéssel kiszűrhetők.


Az elmúlt hónapokban csökkent a hamis valuták előfordulása is: a jegybank szakértői 413 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak 2012 harmadik negyedévében. Ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 347 darab volt.

Mit tegyünk, ha hamis bankjeggyel találkozunk?

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet tartalmaznak. Ezek egyes fajtái szabad szemmel jól láthatók és felismerhetők, míg más típusai speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak, és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.

A motívumok UV-A fényben zöld színben világítanak, UV-C fényben viszont piros színűre változnak (Forrás: MNB)


A hamis bankjegy és érme fizetésül nem fogadható el. Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek - bűntettnek - minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

Kampány a hamisítás ellen
A pénzhamisítás elleni hatékony fellépés érdekében a jegybank tovább folytatta a hamisítványok előfordulása által
legveszélyeztetettebb kereskedelmi és szolgáltatószektor szűrőszerepének megerősítését célzó komplex programját. Ezen belül kiemelt fontosságú a bankjegyekkel kapcsolatos ismeretek terjesztése, aminek során az MNB szakértői térítésmentes képzésekkel készítik fel a kereskedelmi pénztárosokat a bankjegyellenőrzés legmegbízhatóbb módszereinek, eszközeinek alkalmazására.

A program másik kiemelt részeként továbbra is folytatódik a korszerű pénztári bankjegyvizsgálati módszerek és segédeszközök terjedésének ösztönzését célzó, UV-A/C készülékek beszerzését támogató kampány.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 07:00
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai ú...
Holdblog  |  2023. február 8. 06:22
A gépek elveszik a munkát, a mesterséges intelligencia elveszi a techóriások felhasználóit! () Komol...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?