20 °C Budapest

Holnap véget ér egy korszak Magyarországon: búcsúzunk a legendáktól

Pénzcentrum
2013. február 27. 05:34

Ketyeg a visszaszámláló: holnap délutánig válthatjuk vissza megmaradt 1 és 2 forintosainkat. Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a visszaváltott aprók száma - tudta meg a Pénzcentrum.hu. Míg a tavalyi év során havonta, címletenként 100-200 ezer darab 1 és 2 forintos érmét váltottak vissza a Magyar Nemzeti Banknál, idén január óta címletenként összesen 3,5-3,5 millió darab érkezett vissza.

Február 28-án, csütörtökön, pontosan 15 órakor véget ér egy korszak Magyarországon. Eddig az időpontig válthatjuk ugyanis vissza a nálunk maradt 1 és 2 forintos érméket az MNB Kiss Ernő utca 1. szám alatti alatti lakossági pénztárában. A 2008. március 1-jén forgalomból bevont 1 és 2 forintos érmék törvényes fizetőeszközre történő átváltása — az MNB törvény által biztosított 5 éves átváltási időszak lejártával — már csak február 28-ig lehetséges, ezt követően erre nem lesz mód.


Forrás: MNB


Megélénkült a forgalom

Az elmúlt hetek, hónapok kampánya, a sajtóban megjelent hírek miatt jelentősen megugrott a visszaváltott 1 és 2 forintosok száma - tudta meg a Pénzcentrum.hu az MNB sajtóosztályától. Míg a tavalyi év során havonta, címletenként 100-200 ezer darab 1 és 2 forintos érmét váltottak vissza az MNB-nél, idén január óta (két hónap alatt) címletenként összesen 3,5-3,5 millió darab érkezett vissza. A legfrissebb adatok szerint az egyforintosokból 839 millió darab, a kétforintosokból pedig 656 millió darab maradt kinn a forgalomban (összesen egyébként 1 096 millió darab egyforintost és 944 millió darab kétforintost gyártott a jegybank).


A február 28-ai átváltási határidő lejárta után az MNB nem váltja be az egy- és kétforintos érméket, azokkal a tulajdonosa szabadon rendelkezhet.A visszakerült érmék alapanyagát az MNB értékesíti. Erre egy ízben már sor került 2009-ben, akkor a begyűjtött, és a raktáron lévő készlettel együtt összesen 1330 tonna 1 és 2 forintos érme értékesítéséből befolyt bevétel mintegy 1,2 milliárd forint volt. A 2009-es értékesítés óta összegyűlt 55 tonna és a 2013. február 28-ig még a jegybankba visszaérkező érmemennyiség értékesítésére az MNB újabb pályázatot írt ki, melynek bírálata jelenleg folyamatban van.

Érdekes, hogy a bevonás meghirdetése óta összesen visszaáramlott egy- és kétforintos aránya az akkor forgalomban lévő mennyiséghez viszonyítva 19% illetve 26%. Ez a nemzetközi tapasztalatoknál magasabb arányt jelent. A jegybank szerint a vártnál több egy- és kétforintos visszaáramlása nagyrészt a karitatív szervezetek által szervezett gyűjtéseknek köszönhető.

Csütörtökön még beválthatjuk

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az 1 és 2 forintos érmék csütörtökig történő átváltását a Magyar Nemzeti Bank budapesti lakossági pénztárában (Budapest, V. ker. Kiss Ernő u. 1.), díjmentesen végzi. A jegybank mellett egyes kereskedelmi bankok és a posta kijelölt budapesti és vidéki fiókjai szintén átváltják az 1 és 2 forintos érméket. Az említett intézményeknél történő átváltásról, annak esetenként változó, a 2013. február 28-i végső határidőt megelőző határidejéről, illetve a felszámolható díjakról célszerű a bankfiókoknál, postahivataloknál előzetesen érdeklődni - javasolja az MNB.

Múltjuk van
A II. világháború után, 1946. augusztus 1-jén vezették be az 1945-1946 évi hiperinflációt követően a pengő helyett ismét a forintot (a magyar történelemben korábban évszázadokon keresztül fizettek forinttal). A forint váltópénze a fillér, de a fillérérméket 1999-ben kivezették.

Az 1 és 2 forintosokat 2008. március 1-jén vonták be a forgalomból.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 6. 14:56
A Lakmusz szerint a szóban forgó állítások hitelességével több probléma is van.
MNB Intézet  |  2022. október 6. 11:00
Az orosz-ukrán háború átrendezte az energiapiaci erviszonyokat. Fél, hogy a zöld beruházások az alac...
Kiszámoló  |  2022. október 6. 08:40
Sokan szeretnék tudni, hogy melyik ftési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozó...
Bankmonitor  |  2022. október 6. 07:07
Elképeszt számok jelennek meg arról, hogy mennyivel emelkedhetnek a havi rezsiszámlák idén sztl. A c...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?