Holnap véget ér egy korszak Magyarországon: búcsúzunk a legendáktól

Pénzcentrum
2013. február 27. 05:34

Ketyeg a visszaszámláló: holnap délutánig válthatjuk vissza megmaradt 1 és 2 forintosainkat. Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a visszaváltott aprók száma - tudta meg a Pénzcentrum.hu. Míg a tavalyi év során havonta, címletenként 100-200 ezer darab 1 és 2 forintos érmét váltottak vissza a Magyar Nemzeti Banknál, idén január óta címletenként összesen 3,5-3,5 millió darab érkezett vissza.

Február 28-án, csütörtökön, pontosan 15 órakor véget ér egy korszak Magyarországon. Eddig az időpontig válthatjuk ugyanis vissza a nálunk maradt 1 és 2 forintos érméket az MNB Kiss Ernő utca 1. szám alatti alatti lakossági pénztárában. A 2008. március 1-jén forgalomból bevont 1 és 2 forintos érmék törvényes fizetőeszközre történő átváltása — az MNB törvény által biztosított 5 éves átváltási időszak lejártával — már csak február 28-ig lehetséges, ezt követően erre nem lesz mód.


Forrás: MNB


Megélénkült a forgalom

Az elmúlt hetek, hónapok kampánya, a sajtóban megjelent hírek miatt jelentősen megugrott a visszaváltott 1 és 2 forintosok száma - tudta meg a Pénzcentrum.hu az MNB sajtóosztályától. Míg a tavalyi év során havonta, címletenként 100-200 ezer darab 1 és 2 forintos érmét váltottak vissza az MNB-nél, idén január óta (két hónap alatt) címletenként összesen 3,5-3,5 millió darab érkezett vissza. A legfrissebb adatok szerint az egyforintosokból 839 millió darab, a kétforintosokból pedig 656 millió darab maradt kinn a forgalomban (összesen egyébként 1 096 millió darab egyforintost és 944 millió darab kétforintost gyártott a jegybank).


A február 28-ai átváltási határidő lejárta után az MNB nem váltja be az egy- és kétforintos érméket, azokkal a tulajdonosa szabadon rendelkezhet.A visszakerült érmék alapanyagát az MNB értékesíti. Erre egy ízben már sor került 2009-ben, akkor a begyűjtött, és a raktáron lévő készlettel együtt összesen 1330 tonna 1 és 2 forintos érme értékesítéséből befolyt bevétel mintegy 1,2 milliárd forint volt. A 2009-es értékesítés óta összegyűlt 55 tonna és a 2013. február 28-ig még a jegybankba visszaérkező érmemennyiség értékesítésére az MNB újabb pályázatot írt ki, melynek bírálata jelenleg folyamatban van.

Érdekes, hogy a bevonás meghirdetése óta összesen visszaáramlott egy- és kétforintos aránya az akkor forgalomban lévő mennyiséghez viszonyítva 19% illetve 26%. Ez a nemzetközi tapasztalatoknál magasabb arányt jelent. A jegybank szerint a vártnál több egy- és kétforintos visszaáramlása nagyrészt a karitatív szervezetek által szervezett gyűjtéseknek köszönhető.

Csütörtökön még beválthatjuk

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az 1 és 2 forintos érmék csütörtökig történő átváltását a Magyar Nemzeti Bank budapesti lakossági pénztárában (Budapest, V. ker. Kiss Ernő u. 1.), díjmentesen végzi. A jegybank mellett egyes kereskedelmi bankok és a posta kijelölt budapesti és vidéki fiókjai szintén átváltják az 1 és 2 forintos érméket. Az említett intézményeknél történő átváltásról, annak esetenként változó, a 2013. február 28-i végső határidőt megelőző határidejéről, illetve a felszámolható díjakról célszerű a bankfiókoknál, postahivataloknál előzetesen érdeklődni - javasolja az MNB.

Múltjuk van
A II. világháború után, 1946. augusztus 1-jén vezették be az 1945-1946 évi hiperinflációt követően a pengő helyett ismét a forintot (a magyar történelemben korábban évszázadokon keresztül fizettek forinttal). A forint váltópénze a fillér, de a fillérérméket 1999-ben kivezették.

Az 1 és 2 forintosokat 2008. március 1-jén vonták be a forgalomból.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?