11 °C Budapest

Trükkök, melyekkel sokat nyerhetsz: ide tedd a pénzed télre

Pénzcentrum
2012. november 9. 05:27

Összeszedtük, hova teheted a pénzed a hidegebb napokra. A jegybank újra alapkamatot csökkentett, ami rögtön érezhető volt a betéti ajánlatokban is. A további kamatcsökkentések következménye lehet, hogy egyre alacsonyabb betéti hozamokkal találkozhatunk a jövőben. Jelenleg 8, illetve több feltételt teljesítve akár 8,62 százalékos EBKM-mel (egységes betéti kamat mutató) fektethetjük be pénzünket. Ha érdekel néhány trükk, melyek több ezer forinttal növelik a megtakarításod értékét olvasd végig cikkünket. A táblázatok segítségével viszont akár azonnal megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb bankot és ajánlatot.

A megtakarításainknak megfelelő helyet találni nem is olyan nehéz. A BankRáció.hu betét kalkulátorával akár személyre szabott ajánlatok között is válogathatunk. Az oldal segítségével a Pénzcentrum.hu is összeállította a maga táblázatait, ami a legkülönfélébb befektetési szituációkban lévőknek nyújt segítséget.

Kicsin is sokan lehet nyerni, okosan

Kezdjük rögtön a legérdekesebbel. Bár szinte kézenfekvőnek tűnik, mégis kevesen használják ki teljesen, a bankok az új megtakarításokra akár több százalékponttal is magasabb kamatot fizetnek. Az ultrarövidtávú betéteinkből is kihozhatjuk a maximumot, ha mindig új pénzként fizetésünket kötjük le és a lejáró betéteinket használjuk fel a megélhetésre. A 2 havi és 3 havi betétek hozama ráadásul igen magas, fizetésünk új megtakarításként való lekötésével pedig mégtovább növelhető ez a hozam. A következő táblázatban a 6 hónapos betéteket hasonlítottuk össze 300 ezer forintos megtakarítás mellett, de ennél rövidebb időre kisebb összeget is befektethetünk.

Kisebb összeggel még nem rohangálunk a bankok között szívesen, nagy valószínűséggel tehát saját hitelintézetünkhöz kerül a megtakarításunk. Egy könnyen kezelhető netbankkal akár 2 perc alatt leköthetjük és feltörhetjük megtakarításainkat. A 4 órás utalás bevezetése óta akár egy napon belül hozzáférhetünk minden egyes fillérhez, amit esetleg olyan számlán takarítottunk meg, melyhez nem rendelkezünk bankkártyával. Már a 2013 legjobb bankszámláival foglalkozó cikkünkbenis írtuk, hogy érdemes lehet, akár több banknál is tartani pénzünket, és ott intézni ügyeinket, ahol az olcsóbb. Van ahol a pénzfelvétel ingyenes, máshol az utalás az. Magas látra szóló kamatot is kevés helyen fizetnek a számlán tartott pénzünk után, de ahol igen ott drága lehet a pénzfelvételi díj. Érdemes tehát játszani rövidtávú megtakarításainkkal is, több ezer forintot jelenthet ez havonta.

Ezt neked Matolcsy új adója: 2013 legolcsóbb bankszámlái

Milliomosoknak

A bankok is azt várják, amit szinte mindenki. További kamatcsökkentést. Ha csökkennek a kamatok akkor általában a hosszú távú betétekre alacsonyabb kamatot fizetnek, mint a rövidtávúakra. Hiszen ilyenkor nagy valószínűséggel néhány hónapon belül már kevesebbet kell fizetnie az újabb betétekért a bankoknak. Ilyen kamatkörnyezetben tehát a hosszú távú befektetések hozama alacsonyabb, mint a rövidebbeké. Ezzel szembe mehet persze a bank betétgyűjtő politikája és könnyen lehet, hogy valahol magas kamatot kaphatunk akár 1 éves lekötéseinkre is. Mindenféle feltételek teljesítése nélkül is 8 százalékos hozamot kaphatunk jelenleg 1 millió forintos befektetésünkre, ha egy évre nélkülözni tudjuk pénzünket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Új pénz befektetése és más egyéb feltételek teljesítése mellett magasabb kamatot is hajlandóak fizetni a bankok. Közel 9 százalékos kamatért bankkártya használatot, beszedési megbízásokat vagy szinte akármi mást is elvárhatnak.


Nem is akarod látni a pénzed?

Kamatadó nélkül is meglehet úszni. A betétek esetén is van erre lehetőség, ha 3 vagy 5 évre a bankban hagyjuk a pénzünket. Tartós Befektetési Számlával ugyanis 3 év után részlegesen 5 év után teljesen megszabadulhatunk a hozamot terhelő adótól. 5 ilyen számlát kínálnak a legnagyobb hitelintézetek.


Összehasonlításunk végén meg kell jegyeznünk, a kisebb bankoknál kedvezőbb ajánlatokkal is találkozhatunk, mint a táblázatban lévők. Érdemes lehet tehát körülnézni ezeknél a hitelintézeteknél is.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem