Tízezrekkel kaphatsz többet: kaszálj te is hitelkártyával

Pénzcentrum
2012. október 18. 05:37

Jó lenne többet keresni, csak egy picivel többet költeni. Ezt tehetjük, ha jól használjuk a hitelkártyánkat. Sőt az igazán ügyes pénzforgatók, a közben az el nem költött fizetésüket is magas kamattal pihentetik. A magyar legnagyobb bankok hitelkártya ajánlatait hasonlítottuk össze és azt is megmutatjuk, hogyan lehet akár százezer forinttal is bővíteni a családi költségvetést.

Jó lenne többet keresni, csak egy picivel többet költeni. Ezt tehetjük, ha jól használjuk a hitelkártyánkat. Sőt, az igazán ügyes pénzforgatók, eközben az el nem költött fizetésüket is magas kamattal pihentetik. A magyar legnagyobb bankok hitelkártya ajánlatait hasonlítottuk össze és azt is megmutatjuk, hogyan lehet akár százezer forinttal is bővíteni a családi költségvetést.

Mi a különbség a hitelkártya és a bankkártya között?
A bankkártya bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül pedig a számlán lévő pénzösszeg (számla egyenlege) vagy a számlához kapcsolódó hitelkeret szolgál. A hitelkártya ezzel szemben több, mint egy egyszerű bankkártya. A hitelkártyához - a bankkártyával ellentétben ugyanis - nem szükséges külön bankszámla. Az ügyfélnek nem kell pénzt elhelyeznie bankszámláján, a bank által rendelkezésére bocsátott hitelkeretet használhatja vásárlásra és - kártyatípus függvényében - készpénzfelvételre az ún. hitelszámla terhére.

A Pénzcentrum.hu olvasói már jól ismerhetik a hitelkártyákat. Érdemes velük óvatosan bánni: sokan felelőtlenül használják és óriási tartozásokat halmoznak fel, amitől később csak nehezen tudnak megszabadulni. A legtöbb bankkártya viszont hasznos társa lehet annak, aki megfelelő óvatossággal bánik vele. Cikkünkben épp ebben segítünk azoknak is, akik csak most ismerkednek a hitelkártyával és esetleg pont elnevezése riasztotta el eddig használatától. Hiszen sokan félnek a kölcsönöktől, hitelektől annak ellenére, hogy épp a hitelkártya esetében nem kell kamatot fizetnünk.

Ne plazmatévét vegyél a hitelkártyáddal!

A legtöbb hitelkártyával 45 napig kamatmentesen, költségek nélkül vásárolhatunk. Tartsuk szem előtt, hogy még ha hitelkártyánk terhére vásárolunk is ne költsünk többet, mint amennyi pénzünk van. Ne akkor nyúljunk a hitelkártyához tehát, amikor a 200 ezres fizetésünkből nem jön ki a 300 ezres plazmatévé! Csak annyit és azt érdemes vásárolni vele, amit egyébként is is megvásárolnánk.

Több boltban is találkozhatunk olyan konstrukcióval, amikor áruhitelhez jár egy hitelkártya. A bankok ilyenkor az első kártyás vásárlásnál ingyenes hitelt nyújtanak, de a kártya másodszori használata már nagyobb költséggel járhat. Vagy évekig fizetik az ügyfelek az évi több ezer forintos kártyadíjat, amikor semmilyen kedvezményt nem nyújt alig használt plasztiklapjuk.

A hitelkártya terhére történő vásárlás általában kamatmentes, legalábbis 45 napon belül. A vásárlás időpontjától kezdve a bank által meghatározott türelmi időszak lejártáig kell visszafizetnünk a tartozásunkat. Ha ezt megtesszük, semmilyen kamat nem terheli a hitelre történt vásárlásunkat.

A legegyszerűbben úgy rendezhetjük a bank felé fennálló tartozásunkat, ha csoportos beszedési megbízással a számlánkról hagyjuk leemelni az elszámolási időszak alatt keletkezett összeget. De akár saját magunk is egy egyszerű utalással kiegyenlíthetjük a számlát. Ez utóbbi esetben, a 4 órás utalásnak köszönhetően akár a 45. napon is könnyen kifizethetjük a bankunkat, ezzel maximalizálva hasznunkat. Hiszen 45 napon keresztül kamatoztathatjuk hiánytalanul fizetésünket a számlánkon, ami több ezer forintot is jelenthet a családoknak havonta.

Kereshetünk pénzt a hitelkártyával?

Tegyük fel, hogy a fizetésünk minden hónap 3-án érkezik meg a folyószámlánkra. Ezt általában a hónap folyamán el is költjük, de mi lenne akkor, ha inkább befektetnénk erre az egy hónapra és csak a hitelkártyánkról költekezünk. A felhalmozott tartozást a következő hónap 3-án rendezhetjük is (kamat és egyéb költségektől mentesen), még az előző havi keresetünkből, persze még várhatunk 15 napot a türelmi időszak végéig. Ezt hónapról-hónapra megismételhetjük. A kamatoknak és a jóváírásoknak köszönhetően év végére akár több tízezer forintot is kereshetünk. A hitelkártya költsége ezzel szemben csak 3-5 ezer forint. Ezeket a díjakat az összehasonlító táblázatunk tartalmazza.

Hogyan válasszunk hitelkártyát?

ABankRáció.hu adataialapján összeszedtünk azokat a hitelkártyákat, melyek valamilyen jóváírást tesznek lehetővé tulajdonosaiknak. Vannak olyan speciális kártyák melyek csak egy bizonyos szolgáltatónál történő költekezéseink után fizet, vagy csak egy bizonyos társaságnál lehet elkölteni, amit a táblázatban is jeleztük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 


Amennyiben már tisztában vagyunk a hitelkártya veszélyeivel és a megfelelő használatával, akkor nekiállhatunk a megfelelő hitelkártya kiválasztásának. Az éves díj mellett a jóváírások mértéke és formája a legfontosabb. A kamat nagysága megfelelő használat mellett kevésbé fontos, hiszen mindig a türelmi időszak lejárta előtt visszafizetjük a tartozásunkat, ez utóbbi hossza viszont lényeges szempont lehet a kiválasztáskor.

A különböző jóváírások elszámolása vásárláskor történik. Vannak olyan hitelkártyák, mint például az Erste vagy az UniCredit bankok kártyái, melyek különböző típusú vásárlások esetén más mértékű jóváírást adnak. Ilyenkor mindig az adott üzlet POS-terminálja (azaz a készülék, amelynél a kártyánkkal fizetünk) a döntő, ha az élelmiszerboltként van beállítva, akkor 3 százalékot kapunk a Citibank CitiLife hitelkártyájával. Az Erste Joker Kártyájával három ilyen üzlettípust jelölhetünk meg, melyek mindegyikében 4 százalékos jóváírást kapunk, itt érdemes tisztában lennünk a különböző üzlettípusokkal, például szórakozás kategóriába tartoznak a gyorséttermek is, nemcsak a színház és egyéb koncertjegy árusító helyek.  Általánosan jó döntés lehet egy 2 százalékos jóváírást adó kártya, mely üzlettípustól függetlenül magas visszatérítést ad. A választás csak a vásárlási szokásainkon múlik.

Egyes kártyákkal prémium kedvezményeket is kaphatunk

Magyarországon is egyre elterjedtebb, hogy a kártyatársaságok különféle magas színvonalú szolgáltatásokat, exkluzív ajándékokat, kedvezményeket nyújtanak az úgynevezett prémium kártyákkal (például arany vagy platinakártyákkal) rendelkező ügyfeleiknek. Tipikusan ilyenek az exkluzív éttermi, kulturális ajánlatok, vagy az utazási kedvezmények, de például a budapesti repülőtér exkluzív várótermébe is csak prémium kártyával juthatunk be egy vendéggel és saját 18 év alatti gyermekeinkkel együtt. A váróban teljesen ingyen fogyaszthatunk az étel és ital kínálatból. Érdekes, hogy ez már nem csak a gazdagok kiváltsága, hiszen már a Citi Life hitelkártya is prémiumnak számít, így érvényes a váróba.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?