8 °C Budapest

Nyugdíj előtt állsz? Így úszhatod meg az adófizetést

Pénzcentrum
2012. október 30. 11:32

Változik a Nyugdíj Előtakarékossági Számlára vonatkozó szabályozás: az eddigi 3 éves felhalmozási időszakot 10 évre növeli a kormány. Részlegesen 3, teljesen 5 év után lehetnek a jövőben kamatadómentesek az egyszeri díjú biztosítások. A jövő évtől adókötelesek lesznek a visszavásárlási értékkel rendelkező biztosítások, amelyek már számítanak kockázati életbiztosításnak - mondta el Balog Ádám, adóügyekért felelős helyettes-államtitkár a Portfolio.hu Öngondoskodási konferenciáján. A kormány fő célja, hogy elkülönítse az adómentes és adóköteles biztosítási formákat, és egyforma mértékben támogassa a hasonló célú és futamidejű megtakarítási konstrukciókat.

Az adómentes és adóköteles biztosítási díjak elkülönítése volt az egyik feladata a most még törvényalkotási folyamatban lévő módosító javaslatnak. E szerint más személy (például a munkáltató) által fizetett kockázati biztosítások csak akkor maradnak adómentesek, ha nem rendelkeznek visszavásárlási értékkel. A megtakarítási, befektetési jellegű biztosítások viszont adókötelesek a díjfizetés időpontjában. Ez a teljes életre szóló, visszavásárlási értékkel rendelkező életbiztosítások esetében jelent változást. A visszavásárlási értékkel rendelkező biztosítások 2013-tól már nem tekinthetők kockázati életbiztosításnak.

Nem lehet a kockázati életbiztosítás díját figyelembe venni a hozam számításában sem. Vagyis az unit-linked biztosításoknál számolt hozamok alapja csak a befektetési célú befizetések után számolható. A rendszeres díjú biztosítások továbbra is 10 év után lesznek kamatadómentesek. Ezzel szemben az egyszeri díjas életbiztosítások kmata után már 5 év után nem kell adót fizetni, ezzel a Tartós Befektetési Számlával kerül egy szabályozási szintre a termék. Mindkét biztosítástípus esetén részlegesen adómentessé válik a hozam 5, illetve 3 év után.

Változik 2013-tól a nyugdíj-előtakarékosság is. A Nyugdíj Előtakarékossági Számlaként ismert, adójóváírással államilag támogatott kamatadómentes megtakarítás ezentúl nem 3, hanem minimum 10 éves felhalmozási időszakkal vehető igénybe. A számlamegnyitást tehát 10 évvel a nyugdíjba vonulás előtt kell megtenniük az ügyfeleknek ahhoz, hogy a megfelelő időben hozzájussanak a megtakarításaikhoz.

Lassan javul a pénzügyi kultúra

A helyettes államtitkár előadása után tartott beszélgetés során elhangzott, hogy valószínűleg csak lassan javulhat a lakosság pénzügyi kultúrája. László Csaba, a KPMG partnere szerint mivel az oktatásban nem történt nagy előrelépés, így csupán némi tapasztalati javulás következett be, Szalay György, az MNB Pénzügyi Kultúra Központjának vezetője pedig MNB-kutatásokra hivatkozva szintén úgy vélte, némi változás tapasztalható például a banki termékek használatánál, de érdemi változás nem következett be. Bár a pénzügyi oktatás bekerült az alaptantervbe (NAT), a panelben résztvevők szerint a kötelező tanítás alapvetően nem ad hatékony ismereteket. Ha valaminek lenne értelme, az a gyakorlati képzés lenne.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Drasztikus nyugdíjcsökkentés jöhet

A konferencia szavazása alapján a résztvevők döntő többsége (63 százaléka) úgy vélte, 15-20 év múlva az állami nyugdíjak drasztikus visszavágására lesz szükség, ami felértékeli az öngondoskodás szerepét. Míg jelenleg egy nyugdíjasra 3 munkavállaló jut, a becslések szerint néhány évtized múlva 3 munkavállalónak már 2 nyugdíjast kell eltartania - mondta el László Csaba, a KPMG partnere. Bár a szabályozásnak nem kell, hogy változzon, a jogosultság azonban radikálisan csökkenni fog - tette hozzá Matits Ágnes nyugdíjszakértő.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem