Nyugdíj előtt állsz? Így úszhatod meg az adófizetést

Pénzcentrum
2012. október 30. 11:32

Változik a Nyugdíj Előtakarékossági Számlára vonatkozó szabályozás: az eddigi 3 éves felhalmozási időszakot 10 évre növeli a kormány. Részlegesen 3, teljesen 5 év után lehetnek a jövőben kamatadómentesek az egyszeri díjú biztosítások. A jövő évtől adókötelesek lesznek a visszavásárlási értékkel rendelkező biztosítások, amelyek már számítanak kockázati életbiztosításnak - mondta el Balog Ádám, adóügyekért felelős helyettes-államtitkár a Portfolio.hu Öngondoskodási konferenciáján. A kormány fő célja, hogy elkülönítse az adómentes és adóköteles biztosítási formákat, és egyforma mértékben támogassa a hasonló célú és futamidejű megtakarítási konstrukciókat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az adómentes és adóköteles biztosítási díjak elkülönítése volt az egyik feladata a most még törvényalkotási folyamatban lévő módosító javaslatnak. E szerint más személy (például a munkáltató) által fizetett kockázati biztosítások csak akkor maradnak adómentesek, ha nem rendelkeznek visszavásárlási értékkel. A megtakarítási, befektetési jellegű biztosítások viszont adókötelesek a díjfizetés időpontjában. Ez a teljes életre szóló, visszavásárlási értékkel rendelkező életbiztosítások esetében jelent változást. A visszavásárlási értékkel rendelkező biztosítások 2013-tól már nem tekinthetők kockázati életbiztosításnak.

Nem lehet a kockázati életbiztosítás díját figyelembe venni a hozam számításában sem. Vagyis az unit-linked biztosításoknál számolt hozamok alapja csak a befektetési célú befizetések után számolható. A rendszeres díjú biztosítások továbbra is 10 év után lesznek kamatadómentesek. Ezzel szemben az egyszeri díjas életbiztosítások kmata után már 5 év után nem kell adót fizetni, ezzel a Tartós Befektetési Számlával kerül egy szabályozási szintre a termék. Mindkét biztosítástípus esetén részlegesen adómentessé válik a hozam 5, illetve 3 év után.

Változik 2013-tól a nyugdíj-előtakarékosság is. A Nyugdíj Előtakarékossági Számlaként ismert, adójóváírással államilag támogatott kamatadómentes megtakarítás ezentúl nem 3, hanem minimum 10 éves felhalmozási időszakkal vehető igénybe. A számlamegnyitást tehát 10 évvel a nyugdíjba vonulás előtt kell megtenniük az ügyfeleknek ahhoz, hogy a megfelelő időben hozzájussanak a megtakarításaikhoz.

Lassan javul a pénzügyi kultúra

A helyettes államtitkár előadása után tartott beszélgetés során elhangzott, hogy valószínűleg csak lassan javulhat a lakosság pénzügyi kultúrája. László Csaba, a KPMG partnere szerint mivel az oktatásban nem történt nagy előrelépés, így csupán némi tapasztalati javulás következett be, Szalay György, az MNB Pénzügyi Kultúra Központjának vezetője pedig MNB-kutatásokra hivatkozva szintén úgy vélte, némi változás tapasztalható például a banki termékek használatánál, de érdemi változás nem következett be. Bár a pénzügyi oktatás bekerült az alaptantervbe (NAT), a panelben résztvevők szerint a kötelező tanítás alapvetően nem ad hatékony ismereteket. Ha valaminek lenne értelme, az a gyakorlati képzés lenne.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Drasztikus nyugdíjcsökkentés jöhet

A konferencia szavazása alapján a résztvevők döntő többsége (63 százaléka) úgy vélte, 15-20 év múlva az állami nyugdíjak drasztikus visszavágására lesz szükség, ami felértékeli az öngondoskodás szerepét. Míg jelenleg egy nyugdíjasra 3 munkavállaló jut, a becslések szerint néhány évtized múlva 3 munkavállalónak már 2 nyugdíjast kell eltartania - mondta el László Csaba, a KPMG partnere. Bár a szabályozásnak nem kell, hogy változzon, a jogosultság azonban radikálisan csökkenni fog - tette hozzá Matits Ágnes nyugdíjszakértő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07