17 °C Budapest

Nyugdíj előtt állsz? Így úszhatod meg az adófizetést

Pénzcentrum
2012. október 30. 11:32

Változik a Nyugdíj Előtakarékossági Számlára vonatkozó szabályozás: az eddigi 3 éves felhalmozási időszakot 10 évre növeli a kormány. Részlegesen 3, teljesen 5 év után lehetnek a jövőben kamatadómentesek az egyszeri díjú biztosítások. A jövő évtől adókötelesek lesznek a visszavásárlási értékkel rendelkező biztosítások, amelyek már számítanak kockázati életbiztosításnak - mondta el Balog Ádám, adóügyekért felelős helyettes-államtitkár a Portfolio.hu Öngondoskodási konferenciáján. A kormány fő célja, hogy elkülönítse az adómentes és adóköteles biztosítási formákat, és egyforma mértékben támogassa a hasonló célú és futamidejű megtakarítási konstrukciókat.

Az adómentes és adóköteles biztosítási díjak elkülönítése volt az egyik feladata a most még törvényalkotási folyamatban lévő módosító javaslatnak. E szerint más személy (például a munkáltató) által fizetett kockázati biztosítások csak akkor maradnak adómentesek, ha nem rendelkeznek visszavásárlási értékkel. A megtakarítási, befektetési jellegű biztosítások viszont adókötelesek a díjfizetés időpontjában. Ez a teljes életre szóló, visszavásárlási értékkel rendelkező életbiztosítások esetében jelent változást. A visszavásárlási értékkel rendelkező biztosítások 2013-tól már nem tekinthetők kockázati életbiztosításnak.

Nem lehet a kockázati életbiztosítás díját figyelembe venni a hozam számításában sem. Vagyis az unit-linked biztosításoknál számolt hozamok alapja csak a befektetési célú befizetések után számolható. A rendszeres díjú biztosítások továbbra is 10 év után lesznek kamatadómentesek. Ezzel szemben az egyszeri díjas életbiztosítások kmata után már 5 év után nem kell adót fizetni, ezzel a Tartós Befektetési Számlával kerül egy szabályozási szintre a termék. Mindkét biztosítástípus esetén részlegesen adómentessé válik a hozam 5, illetve 3 év után.

Változik 2013-tól a nyugdíj-előtakarékosság is. A Nyugdíj Előtakarékossági Számlaként ismert, adójóváírással államilag támogatott kamatadómentes megtakarítás ezentúl nem 3, hanem minimum 10 éves felhalmozási időszakkal vehető igénybe. A számlamegnyitást tehát 10 évvel a nyugdíjba vonulás előtt kell megtenniük az ügyfeleknek ahhoz, hogy a megfelelő időben hozzájussanak a megtakarításaikhoz.

Lassan javul a pénzügyi kultúra

A helyettes államtitkár előadása után tartott beszélgetés során elhangzott, hogy valószínűleg csak lassan javulhat a lakosság pénzügyi kultúrája. László Csaba, a KPMG partnere szerint mivel az oktatásban nem történt nagy előrelépés, így csupán némi tapasztalati javulás következett be, Szalay György, az MNB Pénzügyi Kultúra Központjának vezetője pedig MNB-kutatásokra hivatkozva szintén úgy vélte, némi változás tapasztalható például a banki termékek használatánál, de érdemi változás nem következett be. Bár a pénzügyi oktatás bekerült az alaptantervbe (NAT), a panelben résztvevők szerint a kötelező tanítás alapvetően nem ad hatékony ismereteket. Ha valaminek lenne értelme, az a gyakorlati képzés lenne.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Drasztikus nyugdíjcsökkentés jöhet

A konferencia szavazása alapján a résztvevők döntő többsége (63 százaléka) úgy vélte, 15-20 év múlva az állami nyugdíjak drasztikus visszavágására lesz szükség, ami felértékeli az öngondoskodás szerepét. Míg jelenleg egy nyugdíjasra 3 munkavállaló jut, a becslések szerint néhány évtized múlva 3 munkavállalónak már 2 nyugdíjast kell eltartania - mondta el László Csaba, a KPMG partnere. Bár a szabályozásnak nem kell, hogy változzon, a jogosultság azonban radikálisan csökkenni fog - tette hozzá Matits Ágnes nyugdíjszakértő.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 15:31
Mindössze egy héttel azután, hogy a Paramount bejelentette a Skyshowtime hirdetéssel támogatott csom...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm