16 °C Budapest

A tb nem lesz elég! Ki kaphat kedvezményt?

Pénzcentrum
2012. október 29. 16:06

Az állami egészségügy fenntartási és működési költségeit hamarosan nem tudja kifizetni az állam. Ezt a világon egyre több országban ismerik fel, ezért igyekeznek rábírni a lakosságot arra, hogy maga is tegyen félre pénzt egészségügyi kiadásaira. Ilyen termékeket (egészségbiztosítás, egészségpénztár stb.) már Magyarországon is el lehet érni, de van még hova fejlődnünk - hangzott el az OTP és a Portfolio.hu "Öngondoskodás az egészség jegyében" konferenciáján.

A világban egyre több helyütt merül fel a probléma: egyre több pénzt emészt fel az egészségügy működtetése, miközben egyre több ember veszi igénybe a szolgáltatásokat. Azt mindenhol világosan látják, hogy az állam önmagában képtelen előteremteni a szükséges pénzt, így szükség van a lakosság öngondoskodási hajlandóságának növelésére. Az USA, Kína, Szingapúr, de a szomszédos Ausztria is ilyen módszerrel működteti az egészségügyet.

Bár az említett országok más és más adottságokkal rendelkeznek, az ott alkalmazott módszerekben több hasonlóság is felfedezhető. A legfontosabb azonosság, hogy az USA, Kína és Ausztria is igyekszik valami módon rábírni állampolgárait, hogy önként tegyenek félre pénzt későbbi egészségügyi gondjaik költségeinek fedezésére - mondta Kiss Norbert a Corvinus Egyetem kutatója. Adókedvezményekkel ösztönzik azokat a hosszútávra szóló megtakarításokat, amelyeket később egészségügyi vagy nyugdíj célra fordíthatóak.

Ezek a magán egészségbiztosítási konstrukciók amellett, hogy könnyítik az állam terheit, számos kedvezményt tartogatnak azok számára, akik hajlandóak az öngondoskodásra, sőt azok számára is, akik erre egyátalán nem hajlandóak. A biztosított betegség esetén szakszerű orvosi tanácsokat kap, nem kell várnia arra, hogy feltárják, pontosan mi baja is van, maga választhat orvost, sőt adott esetben még kiesett kereset pótlására is mód nyílhat.

Ez az állami rendszert kiegészítő megoldás nem csökkenti az állami bevételeket, hiszen a közterheket mindenki fizeti továbbra is. Az egészségügyi kiadásokat viszont csökkenti, hiszen a biztosított máshol veszi igénybe a szolgáltatást, így a biztosítással nem rendelkezőkre az állam többet költhet. Sem a betegeknek, sem az államnak nem kell szembenéznie az orvosok és ápolók elvándorlásával sem, mert a biztosítottak pénze az ágazatban marad. Az öngondoskodni valamilyen okból nem tudó betegek számára előny, hogy javul az egészségügyi ellátás színvonala, rövidülnek a várólisták.

A nyilvánvaló előnyök ellenére Magyarországon nem nagyon ismert és kedvelt megtakarítási formák az egészségi célra szolgáló konstrukciók. Furcsa módon a szomszédos Ausztriában az egészségügy finanszírozásában jóval kisebb szerepe van a magántőkének (23,8 százalék), mint nálunk (35 százalék), ám a sógoroknál a lakosság egyharmadának van egészségbiztosítása, még nálunk jó ha tíz százalékos az arány - hívta fel a figyelmet Hegymegi Anita, az Uniqua Biztosító területvezetője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Valamivel jobb a helyzet az egészségpénztárak tekintetében, melyeknek már több mint egymillió tagja van. (Közülük a legnagyobb OTP Egészségpénztár, melynek 207 ezer tagja van és csaknem 10 milliárd forintos vagyont kezel.) A kedvező helyzet ellenére azonban ezen a területen is megtorpanás látható, főként a gazdasági válság hatásai miatt. Az egészségpénztárak tagdíjbevételei 2010-ig emelkedtek, azóta esnek. Ráadásul a tagok többet költenek, mint befizettek. Zömében gyógyszerre, gyógyászati segédeszközökre és egyre nagyobb mértékben egészségügyi szolgáltatásokra ment el a pénz - ismertette a piaci tendenciákat Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

Bár az, hogy Magyarországon még nem alakult ki a vegyes rendszer, annak több oka van. Nincs meg a megfelelő szabályrendszer, az intézmények nem készültek fel a biztosítottak eltérő igényeinek kielégítésére, de maga a lakosság sem igen ismerte fel azt a problémát, hogy néhány éven belül a tb befizetésén túl adózott jövedelméből is félre kell tenni egészségügyi célokra. A konferencia előadói egyetértettek abban, hogy ezt aligha lehet elkerülni.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm