6 °C Budapest

A gibraltári alap is jobban fogy, mint a magyar

Pénzcentrum
2012. október 30. 16:35

A hazai befektetési alap piacon erős trendek követték egymást, először a kötvény, majd a pénzpiaci és az ingatlan, most pedig az abszolút hozamú alapok a kedvencek. Ennek a korszaknak is eljön azonban a vége, amint túl sok lesz az alap, és sok lesz köztük a gyenge teljesítményű - hangzott el a Portfolio.hu Öngondoskodás konferenciáján. Bár a nyugdíjrendszer átalakítása nagy pofon volt a szektornak, az alapkezelők most főként a lakossági üzletágban igyekeznek erősíteni pozícióikat és növelni betéteiket.

Az elmúlt időszakban egyre inkább kezdtek megjelenni innovációk a hazai befektetési alap piacokon. A nemzetközi piacokhoz képest két évtizeddel ezelőtt még 60 év lemaradásba voltunk, most már csak 4-5 év lemaradásban vagyunk - mondta Fatér Gyula.

Külföldön verseny a hozamokért

A nemzetközi termékfejlesztési trendeket nagymértékben befolyásolják az alacsony hozamok és az államok és jegybankok által kivitelezett pénzügyi represszió, amely a fejlett világban negatív reálhozamokhoz vezettek. Az alacsony hozamok ellenére a befektetési alapok összességében nincsenek rossz állapotban, egyedül a részvényalapokat kerülik a befektetők, míg a magasabb hozamot, de nagyobb kockázatot képviselő globális, bóvli- és feltörekvő kötvényalapok iránt igen nagy a kereslet a hozamra kiéhezett befektetők között.

A termékfejlesztésben jelentős előrelépés történt a feltörekvő kötvényalapok körében, ahol létrejöttek egyedi országokra, különböző devizákra, futamidőkre specializált alapok. A részvényeket sem lehet teljesen leírni, közülük azonban a magas hozamú részvényalapok tudtak népszerűvé válni, ahogy az osztalékhozamok jelentősen vonzóbbá váltak az állam- és vállalati kötvényhozamokhoz képest. Ezek viszont inkább opciós struktúrában lehetnek népszerűek.

Hazai piac fejlődése

A részvényalapok igazán sosem voltak népszerűek hazánkban, a kötvényalapok viszont annál inkább. Amikor azonban tudatosult a befektetőkben 2003-ban, hogy kötvényeken is lehet veszíteni, előretörtek a pénzpiaci és ingatlanalapok, ám a válság ez utóbbival kapcsolatban is felszínre hozta a kockázatokat. Az elmúlt évek legnagyobb slágertermékei az abszolút hozamú alapok voltak. Azzal viszont, hogy az abszolút hozamú alappal egy fekete dobozt vásárol a befektető, és a befektetési döntések felelősségét az alapkezelőre tolja át, a befektetési kockázatát partnerkockázattá alakítja át - mondta Vízkeleti Sándor, a Bamosz elnöke. Ráadásul ha az abszolút hozamú alap szektor is telítetté válik, akkor természetes módon számos alap lesz közte, amely nem fog jól teljesíteni, ahogy ezt a hedge fundok körében is lehetett tapasztalni - tette hozzá Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

A nyugdíjvagyon kivonása az alapkezelési piacról kezelt vagyon tekintetében nagyjából 30 százalékos, árbevétel tekintetében 20-25 százalékos csökkenést hozott. Ez tehát súlyos pofon volt az alapkezelőknek, akik a kieső bevételeket leginkább a lakossági szegmensből igyekszik pótolni, amely a legmagasabb profit marzsot kínálja. Bár látványos leépítések nem voltak a szektorban (nem is dolgoznak itt sokan), a portfólió menedzserek fizetése 2008 óta nem emelkedett, mutatva azt, hogy ez most egy haldokló szakma - mondta Hamecz István.

Szektor szinten és makró szinten is nagyon borús a kép, de legkésőbb februárban európai alapkezelő jön, ami új kihívásokat jelent. Az a tapasztalat, hogy a külföldiek magyar alapot nem vesznek meg szívesen, még egy gibraltárit is előbb vesznek - mondta Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. A magyar alapok viszont szabályozási előnyben vannak a külföldiekkel szemben, ami miatt kevésbé éri meg a magyar alapkezelőknek külföldi alapokat indítani. A külföldi alapoknak van viszont egy olyan előnye, hogy a hazai aggodalmak, amit év elején is lehetett tapasztalni, egy külföldi alapot nem érintenek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?