21 °C Budapest

A gibraltári alap is jobban fogy, mint a magyar

Pénzcentrum
2012. október 30. 16:35

A hazai befektetési alap piacon erős trendek követték egymást, először a kötvény, majd a pénzpiaci és az ingatlan, most pedig az abszolút hozamú alapok a kedvencek. Ennek a korszaknak is eljön azonban a vége, amint túl sok lesz az alap, és sok lesz köztük a gyenge teljesítményű - hangzott el a Portfolio.hu Öngondoskodás konferenciáján. Bár a nyugdíjrendszer átalakítása nagy pofon volt a szektornak, az alapkezelők most főként a lakossági üzletágban igyekeznek erősíteni pozícióikat és növelni betéteiket.

Az elmúlt időszakban egyre inkább kezdtek megjelenni innovációk a hazai befektetési alap piacokon. A nemzetközi piacokhoz képest két évtizeddel ezelőtt még 60 év lemaradásba voltunk, most már csak 4-5 év lemaradásban vagyunk - mondta Fatér Gyula.

Külföldön verseny a hozamokért

A nemzetközi termékfejlesztési trendeket nagymértékben befolyásolják az alacsony hozamok és az államok és jegybankok által kivitelezett pénzügyi represszió, amely a fejlett világban negatív reálhozamokhoz vezettek. Az alacsony hozamok ellenére a befektetési alapok összességében nincsenek rossz állapotban, egyedül a részvényalapokat kerülik a befektetők, míg a magasabb hozamot, de nagyobb kockázatot képviselő globális, bóvli- és feltörekvő kötvényalapok iránt igen nagy a kereslet a hozamra kiéhezett befektetők között.

A termékfejlesztésben jelentős előrelépés történt a feltörekvő kötvényalapok körében, ahol létrejöttek egyedi országokra, különböző devizákra, futamidőkre specializált alapok. A részvényeket sem lehet teljesen leírni, közülük azonban a magas hozamú részvényalapok tudtak népszerűvé válni, ahogy az osztalékhozamok jelentősen vonzóbbá váltak az állam- és vállalati kötvényhozamokhoz képest. Ezek viszont inkább opciós struktúrában lehetnek népszerűek.

Hazai piac fejlődése

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A részvényalapok igazán sosem voltak népszerűek hazánkban, a kötvényalapok viszont annál inkább. Amikor azonban tudatosult a befektetőkben 2003-ban, hogy kötvényeken is lehet veszíteni, előretörtek a pénzpiaci és ingatlanalapok, ám a válság ez utóbbival kapcsolatban is felszínre hozta a kockázatokat. Az elmúlt évek legnagyobb slágertermékei az abszolút hozamú alapok voltak. Azzal viszont, hogy az abszolút hozamú alappal egy fekete dobozt vásárol a befektető, és a befektetési döntések felelősségét az alapkezelőre tolja át, a befektetési kockázatát partnerkockázattá alakítja át - mondta Vízkeleti Sándor, a Bamosz elnöke. Ráadásul ha az abszolút hozamú alap szektor is telítetté válik, akkor természetes módon számos alap lesz közte, amely nem fog jól teljesíteni, ahogy ezt a hedge fundok körében is lehetett tapasztalni - tette hozzá Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

A nyugdíjvagyon kivonása az alapkezelési piacról kezelt vagyon tekintetében nagyjából 30 százalékos, árbevétel tekintetében 20-25 százalékos csökkenést hozott. Ez tehát súlyos pofon volt az alapkezelőknek, akik a kieső bevételeket leginkább a lakossági szegmensből igyekszik pótolni, amely a legmagasabb profit marzsot kínálja. Bár látványos leépítések nem voltak a szektorban (nem is dolgoznak itt sokan), a portfólió menedzserek fizetése 2008 óta nem emelkedett, mutatva azt, hogy ez most egy haldokló szakma - mondta Hamecz István.

Szektor szinten és makró szinten is nagyon borús a kép, de legkésőbb februárban európai alapkezelő jön, ami új kihívásokat jelent. Az a tapasztalat, hogy a külföldiek magyar alapot nem vesznek meg szívesen, még egy gibraltárit is előbb vesznek - mondta Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. A magyar alapok viszont szabályozási előnyben vannak a külföldiekkel szemben, ami miatt kevésbé éri meg a magyar alapkezelőknek külföldi alapokat indítani. A külföldi alapoknak van viszont egy olyan előnye, hogy a hazai aggodalmak, amit év elején is lehetett tapasztalni, egy külföldi alapot nem érintenek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm