9 °C Budapest

A gibraltári alap is jobban fogy, mint a magyar

Pénzcentrum
2012. október 30. 16:35

A hazai befektetési alap piacon erős trendek követték egymást, először a kötvény, majd a pénzpiaci és az ingatlan, most pedig az abszolút hozamú alapok a kedvencek. Ennek a korszaknak is eljön azonban a vége, amint túl sok lesz az alap, és sok lesz köztük a gyenge teljesítményű - hangzott el a Portfolio.hu Öngondoskodás konferenciáján. Bár a nyugdíjrendszer átalakítása nagy pofon volt a szektornak, az alapkezelők most főként a lakossági üzletágban igyekeznek erősíteni pozícióikat és növelni betéteiket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt időszakban egyre inkább kezdtek megjelenni innovációk a hazai befektetési alap piacokon. A nemzetközi piacokhoz képest két évtizeddel ezelőtt még 60 év lemaradásba voltunk, most már csak 4-5 év lemaradásban vagyunk - mondta Fatér Gyula.

Külföldön verseny a hozamokért

A nemzetközi termékfejlesztési trendeket nagymértékben befolyásolják az alacsony hozamok és az államok és jegybankok által kivitelezett pénzügyi represszió, amely a fejlett világban negatív reálhozamokhoz vezettek. Az alacsony hozamok ellenére a befektetési alapok összességében nincsenek rossz állapotban, egyedül a részvényalapokat kerülik a befektetők, míg a magasabb hozamot, de nagyobb kockázatot képviselő globális, bóvli- és feltörekvő kötvényalapok iránt igen nagy a kereslet a hozamra kiéhezett befektetők között.

A termékfejlesztésben jelentős előrelépés történt a feltörekvő kötvényalapok körében, ahol létrejöttek egyedi országokra, különböző devizákra, futamidőkre specializált alapok. A részvényeket sem lehet teljesen leírni, közülük azonban a magas hozamú részvényalapok tudtak népszerűvé válni, ahogy az osztalékhozamok jelentősen vonzóbbá váltak az állam- és vállalati kötvényhozamokhoz képest. Ezek viszont inkább opciós struktúrában lehetnek népszerűek.

Hazai piac fejlődése

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A részvényalapok igazán sosem voltak népszerűek hazánkban, a kötvényalapok viszont annál inkább. Amikor azonban tudatosult a befektetőkben 2003-ban, hogy kötvényeken is lehet veszíteni, előretörtek a pénzpiaci és ingatlanalapok, ám a válság ez utóbbival kapcsolatban is felszínre hozta a kockázatokat. Az elmúlt évek legnagyobb slágertermékei az abszolút hozamú alapok voltak. Azzal viszont, hogy az abszolút hozamú alappal egy fekete dobozt vásárol a befektető, és a befektetési döntések felelősségét az alapkezelőre tolja át, a befektetési kockázatát partnerkockázattá alakítja át - mondta Vízkeleti Sándor, a Bamosz elnöke. Ráadásul ha az abszolút hozamú alap szektor is telítetté válik, akkor természetes módon számos alap lesz közte, amely nem fog jól teljesíteni, ahogy ezt a hedge fundok körében is lehetett tapasztalni - tette hozzá Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

A nyugdíjvagyon kivonása az alapkezelési piacról kezelt vagyon tekintetében nagyjából 30 százalékos, árbevétel tekintetében 20-25 százalékos csökkenést hozott. Ez tehát súlyos pofon volt az alapkezelőknek, akik a kieső bevételeket leginkább a lakossági szegmensből igyekszik pótolni, amely a legmagasabb profit marzsot kínálja. Bár látványos leépítések nem voltak a szektorban (nem is dolgoznak itt sokan), a portfólió menedzserek fizetése 2008 óta nem emelkedett, mutatva azt, hogy ez most egy haldokló szakma - mondta Hamecz István.

Szektor szinten és makró szinten is nagyon borús a kép, de legkésőbb februárban európai alapkezelő jön, ami új kihívásokat jelent. Az a tapasztalat, hogy a külföldiek magyar alapot nem vesznek meg szívesen, még egy gibraltárit is előbb vesznek - mondta Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. A magyar alapok viszont szabályozási előnyben vannak a külföldiekkel szemben, ami miatt kevésbé éri meg a magyar alapkezelőknek külföldi alapokat indítani. A külföldi alapoknak van viszont egy olyan előnye, hogy a hazai aggodalmak, amit év elején is lehetett tapasztalni, egy külföldi alapot nem érintenek.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?