6 °C Budapest

Hitelből kezdődik az iskola a magyar családoknál

Pénzcentrum
2012. augusztus 27. 15:08

Az iskolakezdés az őszi családi költségvetés egyik meghatározó eleme, a családok a nyár végén esedékes plusz kiadások fedezésére gyakran a fogyasztási hitelt hívják segítségül.

A nyár vége sok család számára annak átgondolását is jelenti, hogyan gazdálkodják ki okosan az iskolakezdéssel járó költségeket. Az évkezdés az általános vagy középiskolás korú gyerekes családoknak több tízezer forintba kerül. Még mélyebben kell a pénztárcájukba nyúlniuk azoknak, akik egyetemista gyerekkel kezdik a tanévet, hiszen ott akár százezres nagyságrendet is elérheti például egy albérletért kért kaució összege.

A szezonalitás a fogyasztási hitel piacnak egyik meghatározó tényezője - tájékoztat a K&H Bank mai közleménye. Tapasztalataik szerint nyár végén, ősz elején minden évben megfigyelhető egy enyhe emelkedés a fogyasztási hitelek iránti keresletben, amelyet részben az iskolakezdés költségei indukálnak. Ebben az időszakban megnövekszik a meglévő folyószámla hitelkeretek és hitelkártyák kihasználtsága, illetve nagyobb igény mutatkozik új hitelkeretek iránt is. Az ügyfelek körében különösen a személyi kölcsön és a hitelkártya termékek népszerűek ilyenkor.

A pénzintézet elemzése szerint az idén áprilisban bevezetett THM-plafonnak köszönhetően a hitelek árazása kedvezőbb lett, az egyes hiteltermékek könnyebben összehasonlíthatóak. A kiszámíthatóbb hitelfelvételi környezet is élénkítheti a fogyasztási hitelek piacát.

A fogyasztási hitelek piaca a válság utáni első sokk óta nem változott jelentősen, az ilyen típusú banki termékek forgalma messze jár a válság előtti években tapasztaltaktól, 2012-ig folyamatosan csökkenő ügyfélszám jellemzi ezt a szegmenst. A fogyasztási hiteltermékek közül a személyi kölcsönöknél a 2009. januári csúcs óta folyamatos lemorzsolódás jellemző a piacon, a személyi kölcsön állomány fokozatosan csökkent. A folyószámla hitelek állománya ezzel szemben az elmúlt években nagyjából hasonló szinten mozgott.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Bankmonitor  |  2022. november 25. 15:13
Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?