Milliókat vesznek el a magyar nyugdíjasoktól - heti hírösszefoglaló

Pénzcentrum
2012. augusztus 26. 19:28

Komoly témát boncolgatott pénteki cikkében a Pénzcentrum.hu Egyre gyakrabban találkozhatunk olyan esettel, amikor bűnözők valamilyen ürüggyel bejutnak egy idős ember otthonába, ott kifigyelik, hol van a nyugdíjas megtakarított pénze, majd - kihasználva sebezhetőségét- elveszik azt tőle. Ezek az esetek is felhívják a figyelmet arra, hogy milyen alacsony Magyarországon a nyugdíjasok bankszámla- és bankkártya-használata. Íme legolvasottabb cikkeink a 34. héten, a teljes írás elolvasásához kattints a címekre!

Milliókat vesznek el a magyar nyugdíjasoktól
Feltűnően gyakran találkozhatunk olyan esettel, amikor bűnözők valamilyen ürüggyel bejutnak egy idős ember otthonába, ott kifigyelik, hol van a nyugdíjas megtakarított pénze, majd - kihasználva sebezhetőségét- elveszik azt tőle. Ezek az esetek is felhívják a figyelmet arra, hogy milyen alacsony Magyarországon a nyugdíjasok bankszámla- és bankkártya-használata.

Itt az újabb trükk: tízezrek maradhatnak a zsebedben
Ha már hitelre van szükségünk, nem mindegy mennyiért kapjuk azt meg. Számításaink szerint több tízezer forintot is megspórolhatunk, ha személyi kölcsön helyett folyószámlahitelhez nyúlunk. Ez nagyrészt az egységes, 31 százalékos kamatplafonnak köszönhető, ami költségeiket tekintve egyre közelebb hozza a két hitelterméket.

Már csak egy hetük maradt a devizahiteleseknek!
A devizahitelesek az átlátható árazás biztosító törvénymódosítás értelmében augusztus 31-ig kérhetik bankjuktól a kölcsön módosítását, hogy az megfeleljen az április elsejétől érvényes kritériumoknak. Ez az a törvény, amivel a kormány el kívánja érni, hogy a banki hitelkínálat átlátható és összehasonlítható legyen, a pénzügyekben kevésbé járatosaknak is. Ez és az éves csúcs közelében lévő euró és svájci frank árfolyam a devizahiteleseknek azt is lehetővé teszi, hogy forintosítsák hitelüket. Érdemes lecsapni a lehetőségre?

Utószezoni nyaralás: alacsony árak, széles kínálat
Bár tradicionálisan augusztus 20-ával zárul a nyaralási szezon, mégis jól járhat az, aki a nyár hátralevő napjaira tervezte-tervezi utazását. Az előrejelzések szerint ugyanis a strandidő marad még egy darabig, az árak viszont már az utószezont idézik.

A nyugdíjasok legalább jól járnak, mindenki más fizethet
Igencsak megosztotta a Pénzcentrum.hu olvasóit az a - néhány hónappal ezelőtti- hír, hogy tranzakciós költséget számítanak fel a postai utalványokon, azaz a jól ismert sárga csekken befizetett számlák után a távközlési szolgáltatók. Mivel a fogyasztóvédelmi törvény nyári módosítása szabályozta a tranzakciós díj kérdését, sokan azt gondolták, hogy díjmentesek maradtak a sárga csekkek. A legnagyobb szolgáltatónál ugyanakkor a nyugdíjasoknak ingyenes a csekkezés.

Itt a miniszterelnök új levele: tényleg jobb lesz a dolgozóknak?
Rövidtávon sok esetben nemhogy csökkennek, hanem növekednek a munkáltatók terhei jövőre a jelenleg érvényben lévő kedvezményekkel összehasonlítva. A miniszterelnök által 6 millió állampolgárnak levélben is bemutatott Munkahelyvédelmi Akció keretében ugyanis az első évben kisebb mértékű kedvezményeket lehet igénybe venni, mint a jelenlegi Start-kártyás rendszerben. Hosszabb távon a képzettséget nem igénylő munkát végzők, illetve a nyugdíj előtt állók foglalkoztatásában, valamint rövidebb ideig a kisgyermekesek alkalmazásában is könnyíthetik a munkáltatók helyzetét az új kedvezmények.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Állandó vita, hány fok legyen az irodában? Most kiderül!
A legtöbb munkahelyen állandó vita tárgyát képezi, hogy hány fokra is hűtsük az irodát a legnagyobb nyári kánikulában. Vannak, akik azt ecsetelik, hogy a hátukról is folyik a víz, míg mások a 27 fokban is jégvermet kiáltanak. De vajon mekkora az ideális hőmérséklet, s milyen előírások határozzák meg mértékét? Ezúttal ennek járt utána a Pénzcentrum.hu.

Százezreket is spórolhatsz az erős forinttal
A forint jelenlegi, erős árfolyamával több tízezret is spórolhatunk , amennyiben külföldről rendeljük meg a most kiszemelt tárgyakat, ajándékokat. Azonos termékek árai között ugyanis akár több mint 100 százalékos eltérés is lehet a különböző országokban. Nem árt azonban tudni, mire kell odafigyelnünk egy interneten keresztül lebonyolított vásárlás során, mire van jogunk, és milyen lehetőségeink vannak probléma esetén.

Így kaphatsz 100 százalékos táppénzt és ingyen gyógyszert
Több százezer forintnyi ellátástól, támogatástól és a későbbi kártérítési igény lehetőségétől fosztják meg magukat azok a dolgozók, akik belemennek abba, hogy munkabaleset vagy foglalkozási megbetegedés esetén táppénz helyett szabadságra menjenek. Szakszervezeti vezetők szerint ez a szokás egyre inkább terjed, aminek köszönhetően a különböző statisztikákat is fenntartásokkal kell kezelni. A kormány az ellenőrzések szigorítása helyett látszatintézkedéseket hoz.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem