0 °C Budapest

A legendás magyar énekes kiszabadult a hitelcsapdából

Pénzcentrum
2012. augusztus 26. 13:07

Az ismert színész, énekes Gergely Róbertnek sikerült megszabadulnia 8 millió forintos svájci frank hitelétől.  Ő a hitele forintosítása mellett döntött még januárban, majd lakását eladva kifizette a teljes adósságát- írja a Blikk. Érdemes másoknak is így rendezni tartozásukat?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Körülbelül nyolcmillió forintnyi svájcifrank-hitel volt a lakáson. Havi nyolcvanötezerre ment fel a törlesztőm. Hitelcsapdába kerültem. Még huszonöt évig a bank "fogságában" lettem volna, ha nem lépek valamit. Felajánlották, hogy egy összegben kifizethetem a tartozásomat. Januárban átváltottam a hitelt forintalapúra. Azzal, hogy sikerült eladni a lakást, egy összegben ki tudtam fizetni az adósságomat. Szeretném végre jól érezni magam színészként" - mondta a hot! magazinnak az énekes-színész, akinek óriási szerencséje volt. Három hét alatt talált a lakásra vevőt.

Sokaknak lehetősége van a forintosításra még egy hétig


Már csak egy hetük van a devizahiteleseknek, hogy megszabaduljanak régi hiteleiktől. Legalábbis az átlátható árazás biztosító törvénymódosítás értelmében augusztus 31-ig kérhetik bankjuktól a kölcsön módosítását, hogy az megfeleljen az április elsejétől érvényes kritériumoknak. Ez az a törvény, amivel a kormány el kívánja érni, hogy a banki hitelkínálat átlátható és összehasonlítható legyen, a pénzügyekben kevésbé járatosaknak is. Ez és az éves csúcs közelében lévő euró és svájci frank árfolyam a devizahiteleseknek azt is lehetővé teszi, hogy forintosítsák hitelüket. Érdemes lecsapni a lehetőségre?

Április elsejétől él a 2011. évi CXLVIII. törvény, ami a kölcsönök kamatai és a teljes hiteldíj mutató korlátozása, valamint az átlátható árazás biztosítása érdekében az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosítását tartalmazza. A törvény értelmében egy hitel akkor átlátható, ha az ügyleti kamat legalább 3 évre fixálva van, vagy valamilyen referenciahozamhoz kötött. Akinek hitele, akár devizahitele nem ilyen, egyszer kérheti a szerződésmódosítást.

Forinthitelesek forintra, euróhitelesek euróra vagy forintra, a frankhitelesek mind a három devizanemre válthatják tartozásukat, aminek akkor van a legnagyobb értelme, ha valamilyen mértékben csökken is ezzel a törlesztőrészlet. A magas forinthitel kamatok miatt viszont, az biztos, hogy változatlan árfolyamok mellett többet kell fizetni a forintosítóknak. Azoknak lehet a forintosítás megoldás, akik szerint hosszútávon a forint nagyobb arányú gyengülése várható, így esetlegesen a magasabb kamatok mellett is érdemes a mostani árfolyammal kalkulált forinttartozást fizetni.


A jelenleg nagyon alacsony díjjal számolt devizahitelek forintra váltása esetén akár 40-70 százalékos törlesztőrészlet növekedésre is lehet számítani, még akkor is ha a legolcsóbb elérhető lakáscélú forinthitellel számolunk. A fenti táblázatban a várható törlesztőrészlet növekedéseket ábrázoltuk futamidőtől és a THM-től függően.

Mit mondanak a bankok?

A legtöbb bank arról számolt be, hogy a lehetőség után érdeklődők száma igen alacsony. Az azonos devizában maradó ügyfelek díjai nem változhatnak jelentős mértékben. Egy banki válaszban mellékelt táblázat szerint a következő kamatkondíciókra számíthatnak a különböző devizahitelesek.

 

Kiemelt ügyfél, aki a módosítandó hitelszerződése kapcsán 2011.03.31. és 2012.03.31. között nem esett 30 napon túli fizetési késedelembe, és a hitelszerződés alapján 2012.03.30-án fennálló tartozásának a 2012.03.30-án érvényes MNB deviza-középárfolyamon forintra átszámított összege és az ingatlan banknál nyilvántartott aktuális piaci értékének hányadosa nem érte el a 70%-t. Nem áll hitelkönnyítő program hatálya alatt, illetve Páros hitel esetén nincs 3 hónapon túli és 50.000 forintot meghaladó tartozása a hitelhez zárolt lakástakarék-pénztári megtakarításában.

Új kockázatok

Új kockázatok jelenhetnek meg a szerződésmódosításkor,a például a referenciakamatozásra váltással. Referencia kamathoz (LIBOR, EURIBOR) kötött ügyletek esetében ugyan a kamatfelár mértéke a futamidő végéig nem változhat (csak a jogszabályban meghatározottak szerint pl.:késedelmes fizetés), azonban a referencia kamat mértéke módosulhat, ami kamatfordulókor befolyásolja az ügyfél által fizetendő kamat és egyben a törlesztőrészlet mértékét. Tehát ha az EURIBOR a jelenlegi szintről emelkedik 1%-ot, akkor az 1%-kal magasabb ügyleti kamatot eredményez. Ennek okán az ügyfélnek megfontoltan és körültekintően kell döntést hoznia, változtat-e a jelenlegi szerződésén. Érdemes tisztában lenni avval is, hogy a kölcsön futamideje alatt az ügyfél által választott hiteltípusnak megfelelően 1 vagy 3 éves kamatrögzítést alkalmazunk, amely azt jelenti, hogy a kölcsön kamatlába évente / háromévente, a szerződés évfordulójakor kerül felülvizsgálatra.

 

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?