12 °C Budapest

Még a becsődölt görögök is van amiben megelőznek minket

Pénzcentrum
2012. július 28. 10:00

Az elmúlt másfél évben tovább csökkent a lakosság pénzügyi tudása az ING 10 országra kiterjedő felmérése szerint, a megkérdezettek 86 százaléka csupán alapvető pénzügyi tudással rendelkezik. A magyarok az európai átlagnál kissé jobban tájékozottak, csak a görögök és a hollandok előztek meg minket a tesztben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az európai fogyasztók 86 százaléka csupán minimális pénzügyi tájékozottsággal rendelkezik, 12 százalék ismeretei mondhatók jónak és csupán 2 százalék sorolható az igazán tájékozottak táborába. Az ING a pénzügyi ismeretek négy területét vizsgálta: a pénzügyi jövőtervezéshez, az ingatlanokhoz, a befektetésekhez és a megtakarításokhoz kapcsolódó ismereteket. A válaszadók az egyszerűbb pénzügyi alapelvek terén általában nagyobb magabiztossággal mozogtak, tisztában voltak a biztonsági tartalék szükségességével, a megtakarítási időtáv szerepének fontosságával. Ugyanakkor kihívás az elméleti pénzügyi tudás átültetése a gyakorlatra, nehézséget jelentett például a kamatszámítás, az éves kamat és a havi kamat éves időtávon való összevetése, a kamatos kamatszámítás. Az eredmények szerint a gazdasági környezet hatására a lakosság jelenleg önvédelemből, a tartalékképzési céllal takarít meg, nem a megtakarítási alternatívákkal elérhető hozam motiválja.

A Pénzügyi Személyiségek

A kutatás azonosított négy tipikus pénzügyi személyiséget a pénzügyekhez való viszony alapján. Az európai lakosság e négy alaptípusba sorolható, a karaktertípusok tagjai hasonlóképpen gondolkodnak, éreznek és cselekednek, ha megtakarításokról, kockázatvállalásról, vagy befektetésekről van szó. A személyiség alapján dől el, ki hogyan viselkedik döntési helyezetben; az eszére hallgatva mérlegel, vagy intuitív módon a megérzéseire hagyatkozik és milyen a kockázattűrése. Az európai gazdasági környezet hektikussága miatt nem csodálkozhatunk azon, hogy a lakosság igyekszik kockázatait valamilyen mértékben limitálni, kifejezetten kockázatkereső személyiségtípus pillanatnyilag nem létezik. A lakossági kockázatviselési skála jelenleg a kockázatkerülő és a kockázatot komfortosan kezelni képes magatartás között mozog. A kutatás tanúsága szerint a pénzügyi tudás nagyban befolyásolja a pénzügyi személyiséget, minél képzettebb valaki előbbi téren, annál magasabb a kockázatvállalási hajlandósága.

Az európai lakosság 17 százalékát képviselő Önzetlen karater tagjai többnyire alacsony képzettségűek, alacso-nyabb elkölthető jöve-delemmel rendelkeznek, többen vannak közöttük a nők. Közel duplája a Életművész karakter-csoport tábora, 32 százalékos aránnyal, tagjai az idősebb generációhoz tartoznak (35+), képzettek, általában kapcsolatban élnek, rendelkeznek megtakarításokkal. Hasonlóképpen az érettebb generációból, a képzettebb, némileg alacsonyabb jövedelmű, inkább egyedül élők közül kerültek ki a Megfontolt karakterbe tartozók, arányuk 19 százalékos. Az Ésszerű karaktercsoport tagjai jellemzően fiatalabbak, képzettek és magasabb jövedelműek, az európai lakosság közel 32 százalékban e csoportba sorolható. A kutatás alapjául szolgáló felmérés - amellyel a kitöltő megismerheti pénzügyi tudását és karakterét - Magyarországon jelenleg is folyik.

Pénzügyi tudás: csak a görögök és a hollandok előznek meg minket

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Miben tudatosabbak a magyar fogyasztók?

A magyarok a pénzügyi ismeretek terén a tizes mezőnyben a harmadik helyen végeztek, ezen belül a legtöbb jó választ a befektetésekkel kapcsolatban adták. Egy nem várt jutalmat a magyarok az európai átlagnál magasabb, negyven százalékos arányban fordítanának hiteltörlesztésre, és ezzel azonos arányban tennék félre az összeget megtakarításként, s csupán 15 százalék költené el az összeget azonnali fogyasztásként. Vészhelyzetre félretett tartalékkal a magyarok közel 60 százaléka rendelkezik.

Pénzügyi dilemma esetén a magyarok az átlagnál erősebben támaszkodnak a megszokott rutinra, a bevált megoldásokat részesítik előnyben, nem kalkulálnak, és nem keresnek új alternatívát. Tudatában vannak annak, hogy nekik kell saját magukról gondoskodniuk, de egyelőre nem sokat képesek tenni mindezért. Nyaraláskor az esetek nagyobb részében költségtervet készítenek - 60 százalék szemben a 70 százalékos európai aránnyal -, de kevésbé ragaszkodnak hozzá, mint az európai átlag, s csupán az európai átlag felében gondoskodnak biztosításról, az előre nem látható károk fedezetének megteremtésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?