15 °C Budapest

Nagyot bukik az ország, mégis kitartunk a magyar papírok mellett

Pénzcentrum
2012. július 11. 08:32

Rövid lejáratú állampapírokba, külföldi és magyar részvényekbe fektették megtakarításaikat a magyar magánszemélyek. A BÉT-es papírok immár 8,1 százalékát tartják ezzel kezükben; májusban több mint 12 milliárd forint értékben vásároltak - írja a Napi Gazdaság.

Egyre elfogadottabb befektetési termékké válik idehaza is a részvény, a lakosság szinte minden hónapban aktív vásárlóként jelenik meg a pesti tőzsdén − derül ki az MNB adataiból. A háztartások májusban több mint 12 milliárd forint értékben vásároltak a BÉT-en jegyzett papírokból, miközben a legnagyobb szereplőnek számító külföldi játékosok már a második hónapja az eladói oldalt erősítették, a magyar magánszemélyek vásárlásai azonban szinte teljesen felszívták a nem rezidensek által kínált papírokat. A kitartó vételeknek köszönhetően részesedésük a piaci kapitalizációból az egy évvel korábbi 6 százalékról 8,1 százalékra emelkedett.

A magyar háztartások annak ellenére tartanak ki, hogy a lefelé tartó árfolyamok miatt immár ötödik hónapja buknak pozícióikon, májusban például veszteségük meghaladta a 61 milliárd forintot. Egy hónap alatt − leginkább a Mol- és a Richter-pozíción − egyharmad tranzakciós adónyi pénzt, közel százmilliárd forintot bukott el májusban az állam is, a külföldiek veszteségei pedig a 430 milliárd forintot közelítették. A budapesti börze mellett az elmúlt hónapokban a magyar lakosság egyre inkább nyitott a nemzetközi tőzsdék felé, a KBC Securities adatai szerint a friss befektetésre szánt pénz több mint fele külföldi, elsősorban amerikai részvényekbe áramlik.

Az állampapír a legnépszerűbb

A lakosság körében a legnépszerűbb értékpapírnak természetesen az állampapír számít, a hónap során 36,4 milliárd forint értékben vásároltak hitelpapírokat a központi kormányzattól. S hiába érzékelhető az adatokban egy enyhe trend, mely szerint hónapról hónapra némileg többet költünk állampapírra, az állam által kibocsátott papíroknak még mindig csak 5,4 százaléka van a lakosságnál, a 16 ezer milliárdnyi állomány bő fele külföldi kézben található.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem