4 °C Budapest

Fennakadások a betegellátásban: nagy változás júliustól

Pénzcentrum
2012. június 27. 08:31

Vasárnaptól fennakadásokat okozhat, hogy elvben már csak az átalakított egészségügyi rendszer szerinti betegutakra bízhatja magát, aki orvoshoz, illetve kórházba kerül. A rendszer számos elemét ugyanis máig nem dolgozták ki - írja a Napi Gazdaság.

Vasárnap debütál az átalakított ellátórendszer. Az aktív és krónikus fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók kapacitásairól, a területi ellátási kötelezettségről (TEK) szóló határozatot június 11-én küldte ki az intézményeknek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH). Ezt elvileg július 1-jétől kötelező érvényesíteni, ám a napilap forrásai szerint az intézményekben teljes a tanácstalanság.

Van, ahol már most elutasítják a betegeket, máshol pénzt kérnek a területen kívüliektől, megint máshol úgy gondolják, az új TEK betarthatatlan, ezért az eddigi gyakorlatot folytatják. Egy biztos, a pácienseknek elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, az ÁNTSZ közleménye szerint ők irányítják a betegeket a megfelelő intézménybe.

A funkcióváltás 15-17 intézményt érint, ezekben jellemzően megszűnnek egyes aktív fekvőbeteg-ellátási feladatok, helyettük krónikus rehabilitációs, illetve járóbeteg-ellátási és sürgősségi betegellátási fejlesztésekre kerül sor. Az aktív ágyak száma országosan öt százalékkal csökken, jelentős területi eltérésekkel. Budapesten az ágyszámcsökkenés átlaga 4,5 százalék, ám ezen belül ágyainak 55 százalékát vesztette el a Károlyi Kórház, 13 százalékát az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet.

A megszűnő aktív ágyakon eddig ellátott betegek kereshetnek új kórházat − a megszüntetett egységek orvosai, nővérei, dolgozói viszont aligha. Ugyanakkor elsejétől minden valószínűség szerint nem indul élesben az új egészségügyi rendszer. Vélhetően legalább egy, de inkább két-három hónapos próbaidő következik, ezalatt minden beteget oda küldhetnek, ahova eddig (kivéve a megszűnő intézményeket), közben az államtitkárság a tisztiorvosi hivatalokkal kidolgozza a betegutakat. Azt viszont csak remélni lehet, hogy a próbaüzemnek nem lesznek súlyos szolgáltatásbeli konzekvenciái

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 1. 06:38
Újraindítja nulla százalékos forgóeszköz hitelprogramját a Magyar Fejlesztési Bank (MFB): uniós forr...
Holdblog  |  2022. december 1. 06:13
Ahogy az már-már szokássá vált, a Facebook avagy új nevén Meta negyedéves jelentését az árfolyam pán...
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58