16 °C Budapest

Fennakadások a betegellátásban: nagy változás júliustól

Pénzcentrum
2012. június 27. 08:31

Vasárnaptól fennakadásokat okozhat, hogy elvben már csak az átalakított egészségügyi rendszer szerinti betegutakra bízhatja magát, aki orvoshoz, illetve kórházba kerül. A rendszer számos elemét ugyanis máig nem dolgozták ki - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Vasárnap debütál az átalakított ellátórendszer. Az aktív és krónikus fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók kapacitásairól, a területi ellátási kötelezettségről (TEK) szóló határozatot június 11-én küldte ki az intézményeknek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH). Ezt elvileg július 1-jétől kötelező érvényesíteni, ám a napilap forrásai szerint az intézményekben teljes a tanácstalanság.

Van, ahol már most elutasítják a betegeket, máshol pénzt kérnek a területen kívüliektől, megint máshol úgy gondolják, az új TEK betarthatatlan, ezért az eddigi gyakorlatot folytatják. Egy biztos, a pácienseknek elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, az ÁNTSZ közleménye szerint ők irányítják a betegeket a megfelelő intézménybe.

A funkcióváltás 15-17 intézményt érint, ezekben jellemzően megszűnnek egyes aktív fekvőbeteg-ellátási feladatok, helyettük krónikus rehabilitációs, illetve járóbeteg-ellátási és sürgősségi betegellátási fejlesztésekre kerül sor. Az aktív ágyak száma országosan öt százalékkal csökken, jelentős területi eltérésekkel. Budapesten az ágyszámcsökkenés átlaga 4,5 százalék, ám ezen belül ágyainak 55 százalékát vesztette el a Károlyi Kórház, 13 százalékát az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet.

A megszűnő aktív ágyakon eddig ellátott betegek kereshetnek új kórházat − a megszüntetett egységek orvosai, nővérei, dolgozói viszont aligha. Ugyanakkor elsejétől minden valószínűség szerint nem indul élesben az új egészségügyi rendszer. Vélhetően legalább egy, de inkább két-három hónapos próbaidő következik, ezalatt minden beteget oda küldhetnek, ahova eddig (kivéve a megszűnő intézményeket), közben az államtitkárság a tisztiorvosi hivatalokkal kidolgozza a betegutakat. Azt viszont csak remélni lehet, hogy a próbaüzemnek nem lesznek súlyos szolgáltatásbeli konzekvenciái

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20