2 °C Budapest

Sok településen megszűnhet a háziorvosi ellátás

Pénzcentrum
2012. június 26. 20:05

Sok településen megszűnne a háziorvosi ellátás, ha a kormány az egészségügyre is kiterjeszti a közszférában dolgozó 62 évnél idősebbek nyugdíjaztatását - mondta az InfoRádiónak Komáromi Zoltán országos háziorvosi szakfelügyelő. A Magyar Kórházszövetség elnöke korábban azt mondta: az egészségügy működésképtelenségét eredményezné a döntés.

Ezerötszáz-kétezer háziorvos hiányozhat, ha az egészségügyre is kiterjeszti a kormány a közszférában dolgozó 62 évnél idősebbek nyugdíjaztatását. Ez ellátási nehézségekhez vezet a 6800 háziorvossal működő rendszerben - véli Komáromi Zoltán országos háziorvosi szakfelügyelő. Kiemelte: sok kistérségben, településen szűnne meg az ellátás, mert nincs utánpótlás.

Jelenleg is folynak az egyeztetések, de formális kérdésekről - közölte a szakfelügyelő. Kifejtette: szó volt arról, hogy az államtitkárság kiad egy feladatátvállalási szerződésmintát, és javasolja az önkormányzatoknak, hogy az alapján kössék meg a vállalkozó háziorvosokkal a szerződést, ez még egyeztetés alatt áll.

Korábban a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta: az egészségügy működésképtelenségét eredményezné, ha az ágazatot érintené a 62 évnél idősebb orvosok kötelező nyugdíjaztatása.

Rácz Jenő kiemelte: jelenleg mintegy 30 ezer orvosból csaknem 4 ezer dolgozik 65 éves kora felett is, többen közülük 70 évnél is idősebbek. Ha 62 éves kornál húzzák meg a határt, akkor mintegy 5 ezer orvost veszítenének el "egyik pillanatról a másikra". Emellett évente mintegy ezer orvos távozik az országból, a szakmából, így ezzel az intézkedéssel körülbelül 6 ezer orvost vennének ki a rendszerből - tette hozzá.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a tárgyalásokon azt szeretné elérni, hogy ne érintse az ágazatot a kötelező nyugdíjaztatást. Múlt héten azt mondta: "nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?