1 °C Budapest

Sok településen megszűnhet a háziorvosi ellátás

Pénzcentrum
2012. június 26. 20:05

Sok településen megszűnne a háziorvosi ellátás, ha a kormány az egészségügyre is kiterjeszti a közszférában dolgozó 62 évnél idősebbek nyugdíjaztatását - mondta az InfoRádiónak Komáromi Zoltán országos háziorvosi szakfelügyelő. A Magyar Kórházszövetség elnöke korábban azt mondta: az egészségügy működésképtelenségét eredményezné a döntés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ezerötszáz-kétezer háziorvos hiányozhat, ha az egészségügyre is kiterjeszti a kormány a közszférában dolgozó 62 évnél idősebbek nyugdíjaztatását. Ez ellátási nehézségekhez vezet a 6800 háziorvossal működő rendszerben - véli Komáromi Zoltán országos háziorvosi szakfelügyelő. Kiemelte: sok kistérségben, településen szűnne meg az ellátás, mert nincs utánpótlás.

Jelenleg is folynak az egyeztetések, de formális kérdésekről - közölte a szakfelügyelő. Kifejtette: szó volt arról, hogy az államtitkárság kiad egy feladatátvállalási szerződésmintát, és javasolja az önkormányzatoknak, hogy az alapján kössék meg a vállalkozó háziorvosokkal a szerződést, ez még egyeztetés alatt áll.

Korábban a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta: az egészségügy működésképtelenségét eredményezné, ha az ágazatot érintené a 62 évnél idősebb orvosok kötelező nyugdíjaztatása.

Rácz Jenő kiemelte: jelenleg mintegy 30 ezer orvosból csaknem 4 ezer dolgozik 65 éves kora felett is, többen közülük 70 évnél is idősebbek. Ha 62 éves kornál húzzák meg a határt, akkor mintegy 5 ezer orvost veszítenének el "egyik pillanatról a másikra". Emellett évente mintegy ezer orvos távozik az országból, a szakmából, így ezzel az intézkedéssel körülbelül 6 ezer orvost vennének ki a rendszerből - tette hozzá.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a tárgyalásokon azt szeretné elérni, hogy ne érintse az ágazatot a kötelező nyugdíjaztatást. Múlt héten azt mondta: "nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20