Lapátra tehetik a beteg dolgozókat júliustól - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2012. április 15. 17:32

Július elsejétől a betegség ideje alatt is felmondhatnak a munkáltatók a keresőképtelen beteggé váló munkavállalóiknak az új Munka törvénykönyve szerint - hívta fel a figyelmet a napokban a Pénzcentrum.hu. Így akár egyhavi fizetésüktől is eleshetnek az érintett dolgozók. A gyermeket várók csak akkor élveznek védettséget, ha a felmondás előtt tájékoztatták a munkáltatójukat a várandóságról. Íme legérdekesebb cikkeink 2012. 14. hetében. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre!

Lapátra kerülhetnek a beteg dolgozók júliustól

A július 1-jén hatályba lépő új Munka törvénykönyve szerint nem élveznek majd védettséget a táppénzen lévő dolgozók, és azok sem, akik a beteg gyermekük ápolása érdekében kérik táppénzes állományba helyezésüket. A gyermeküket ápolókat csak akkor illeti meg a védettség, ha erre az időszakra fizetés nélküli szabadságot kérnek. Akik viszont nem a gyermeküket, hanem más közeli hozzátartozójukat ápolják, fizetés nélküli szabadság esetén sem élveznek védelmet, ellentétben a jelenleg hatályos szabályokkal.

Mentőöv a béremeléshez: megjelent a kompenzációs pályázat

Közzétette honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez nyújtható támogatásról szóló pályázatot. Nem kérhetnek állami támogatást a legnehezebb helyzetben lévő vállalkozások, amelyek esetében nincs esély arra, hogy a saját erejükből megállítsák veszteségeik halmozódását.

Csökken a nyugdíjasok utazási kedvezménye májustól

Bő két hét múlva megváltoznak a nyugdíjasok utazási kedvezményei: a tavaly kiállított utazási utalványok már csak április végéig használhatók kedvezményes utazáshoz. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Újabb, több millió forintos sarc fenyegeti a cégeket

Súlyos bírságokra számíthatnak idén azok a vállalkozások, amelyek nem teljesítik a működésük során keletkező dokumentumok hiánytalan megőrzésére vonatkozó kötelezettségeiket. Az iratok rendszerezése és gyors visszakereshetősége a cégek saját érdeke, sok hazai vállalkozás mégsem veszi kellően komolyan az ezzel kapcsolatos feladatait.

Elmaradtál a rezsivel? Így kapcsolnak ki a szolgáltatásból

Kritikán aluli a magyar lakosság közüzemidíj-fizetési hajlandósága. Akad olyan szolgáltató az országban, melynél a lakossági ügyfelek 27 százaléka fizet késedelmesen. Arról nem is beszélve, hogy a növekvő energiaárak miatt egyre többen kerülnek a lejtőre. Az adóssághalmozásból pedig gyakorta nincs menekvés. Bár kétségtelen, hogy bizonyos esetekben a szolgáltatók többsége biztosít némi kedvezményt a rászorulóknak. Végezetül azonban nem marad más, mint a szolgáltatás felfüggesztése. Természetesen a szolgáltatásból történő kizárást a törvény végrehajtási rendelete szabályozza.

Így húzták le a magyar bankok ügyfeleit Chicagóban

Skimming, azaz a bankkártyaadatok illetéktelen lemásolása - így nevezzük azt a jelenséget, aminek a hétvégén több magyar ügyfél is áldozatául esett. A probléma úgy derült ki, hogy néhány óra különbséggel történt készpénzfelvétel egymástól több ezer kilométer távolságban. Most azt is megmutatjuk, hogy védekezhetsz az ilyen lehúzások ellen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Teher vagy áldás? Ez is kötelező a lakástulajdonosoknak

Változásokat hozott az ingatlanpiacon, hogy 2012 januárja óta a használt ingatlanok adásvételénél is kötelező az energiatanúsítvány kiváltása. A rendszer által biztosított átláthatóság a fontos vásárlási szempontok közé emelte az energetikai minősítést. Mindez a rosszabb energetikai besorolású ingatlanok árát lenyomhatja, míg a felújítottak iránti keresletet élénkítheti.

Erre vigyázz, mielőtt unit-linked biztosítást kötsz

Amikor hosszú távú megtakarítást választunk, általában szakember segítségét is kikérjük. Ilyenkor gyakran eljut az ember valamilyen biztosítás közvetítőhöz, aki rögtön megmutatja a "legjobb ajánlatot". Ne felejtsük el, hogy a közvetítő nem a barátunk, jutalékért dolgozik, amit mi fizetünk ki. A pénzcentrum.hu összeszedte, milyen rejtett, vagy csak eldugott költségei vannak a kombinált biztosításoknak.

Többet is nyerhetsz a lakáskasszával: meddig éri meg fizetni?

"Csak 4 évre éri meg lakástakarék szerződést kötni" - merül fel egyre többet ez az állítás. A Pénzcentrum.hu kiszámolta pontosan meddig érdemes lakáskasszában tartani a pénzüket azoknak, akik lakáscélra takarékoskodnak. Vagy tegyük inkább a pénzünket betétbe?

Mikor lesz 500 forint a benzin?

Kedvezőtlen csillagállás esetén hamarosan elérheti akár az 500 forintot is a benzin kiskereskedelmi átlgára Magyarországon. Mivel az üzemanyagár már most is egyre inkább megterheli a magyar családok pénztárcáját, így nem csoda, hogy mind többen, s többen teszik le az autójukat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm