8 °C Budapest

Botrány! 30 évig vette fel halott apja nyugdíját

MTI
2012. március 11. 13:08

Börtönbüntetés kiszabását javasolja az ügyészség arra a salgótarjáni férfira, aki ismerőse halála után csaknem két éven át felvette annak nyugdíját. Olaszországban egy nő 30 évig csalt hasonló módszerrel.

A Salgótarjáni Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a 28 éves B. Zoltán 2009 decemberétől 2011. szeptember 12-ig 74 tranzakciót végzett a jogellenesen magánál tartott bankkártyával, és 3 millió 342 ezer forint kárt okozott a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

Mint a vádirat tartalmazza, a férfi Salgótarjánban azonos lépcsőházi részben lakott az asszonnyal, akinek elnyerte a bizalmát. A depresszióban szenvedő nő öngyilkossági kísérlete után szóbeli megállapodás született köztük arról, hogy a vádlott havi 10 ezer forint ellenében látogatja az asszonyt, aki átadta neki az okmányait és a bankkártyáját, hogy a férfi havonta felvegye az ő nyugdíját.

A nő 2009. október 22-e és november 3-a között, pontosan meg nem határozható időpontban meghalt. Haláláról B. Zoltán senkit nem értesített, mint ahogy az előző napokban orvost vagy mentőt sem hívott hozzá.

Mivel az asszony október 22-én letiltotta a bankkártyáját, a vádlott novemberben új kártyát igényelt hamis szerződéssel, s azt hamis meghatalmazással vette át. A férfi a számlavezető banknak további 2,2 millió forintos kárt okozott hitelkeretre és személyi kölcsönre vonatkozó szerződésekkel.

B. Zoltánt segítségnyújtás elmulasztásával, közokirattal való visszaéléssel, magánokirat-hamisítással, jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaéléssel, valamint folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalással vádolja az ügyészség.

A férfit 2011. szeptember 12-én vették őrizetbe, 14-én helyezték előzetes letartóztatásba. Az ügyészség azt is indítványozta, hogy a bíróság az elsőfokú ítéletig tartsa fenn a vádlott előzetes letartóztatását.

Olaszországban 30 évig csaltak hasonló módszerrel

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Több mint 30 évig vette fel halott apja nyugdíját egy nő Olaszország északi részén.

Az adóhatóság mintegy 130 nyugdíjcsalóra bukkant Nadrág nevű ellenőrzőakciója során. A torinói nőről is csak most derült ki, hogy hosszú évtizedek óta jogtalanul vette fel a pénzt, becslések szerint összesen 150 ezer eurót (44 millió forint).

A most lebukott csalók mind halott rokonaik vagy ismerőseik nevében jutottak a nyugdíjhoz vagy úgy, hogy hozzáfértek a jogosultak bankszámlájához, vagy úgy, hogy átvették helyettük az összeget, ezzel több mint hatmillió euró kárt okozva az államnak. Mindannyiukat feljelentették.

Az ellenőrzések nyomán összesen több mint 330 esetben állítottak le jogtalan folyósításokat. Ezek további 1,8 millió euró (526 millió forint) kárt okoztak az államnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem