21 °C Budapest

Nyugdíjügy: százezer magyar mehet külföldre

Pénzcentrum
2011. december 21. 13:32

Perközösséget szervez a magánnyugdíjrendszerben maradt tagokból a vegyipari szakszervezet, hogy a strasbourgi bíróságnál keressen jogorvoslatot a kormány tervezete, mintegy 102 ezer tag megtakarításának államosítása ellen. Tiltakozásul az érintettek aláírásával ellátott petíciót is eljuttatnak az Európai Parlamenthez.

Nemzetközi jogorvoslatot kér a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) a magánnyugdíj-pénztári befizetések államosítása ügyében - jelentette be Székely Tamás, az ágazat elnöke. Az Országgyűlés kormánypárti többsége december 19-én elfogadta azt a módosító javaslatot, amely leszögezi, hogy a jövőben "természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg". Vagyis a mintegy 100 ezer magánnyugdíj-pénztárban maradt tag 10 százalékos egyéni nyugdíjjárulékát lényegében államosította a parlament. Ráadásul úgy, hogy egyelőre nem rendelkezett arról, milyen ellátást garantál az állam a magánnyugdíj-pénztári tagoknak az eltérített járulékért cserébe.

A VDSZ a strasbourgi bíróság, valamint az Európai Parlament segítségét kéri a magánkasszák védelmére. A szervezet perközösség létrehozására készül azokból a tagokból, akik a már korábban megcsonkított privát rendszerben maradtak. A VDSZ e-mailben - mail@vdsz.hu - várja azoknak a jelentkezését, akik e jogi közösség tagjai akarnak lenni, mert nem tűrik lehajtott fejjel, hogy a kormány államosítsa a pénzüket.

A szakszervezet petícióban az Európai Parlament figyelmét is felhívná a kormányzati visszaélésre - szögezte le az elnök. Székely szerint ugyanis tűrhetetlen, hogy a kormány a magánbefizetésekből próbálja tehermentesíti a 2012-es költségvetést, sőt egyenesen megtiltja a magánpénztári befizetést, holott azok még a nyugdíjrendszer részét képezik. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 15:57
Néhány napja még arra utalt Huth Gergely, hogy a PestiSrácok jövője is bizonytalanná vált a Pesti TV...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?