27 °C Budapest

Álom marad a biztos nyugdíj: 280 ezret kaphatsz egy jó döntéssel

Pénzcentrum
2011. december 20. 05:27

Akár 280 ezer forintot is nyerhetünk - szinte azonnal - különböző megtakarításainkkal, ugyanis 3 öngondoskodási termék után is jár adókedvezmény. A törvényi változások miatt háttérbe szorulhat az eddig népszerű egészségpénztár, egy jól elrejtett adómódosításban a kormány megnyirbálta az igénybe vehető juttatások körét. Ennek köszönhetően a szektort hátrányos színben feltüntető kommunikáció ellenére is előtérbe kerülhetnek az önkéntes nyugdíjpénztári (önyp) befizetések, de a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) is egyre vonzóbb alternatíva. Hogy válasszuk ki a legjobb befektetést?Az év végéig hátralévő időben el kell gondolkodnunk, mit kezdünk eddig el nem helyezett megtakarításainkkal, hogyan tudjuk maximálisan kihasználni a megtakarítást ösztönző adójóváírásokat. A 2011. évi személyi jövedelemadó kedvezmények érvényesítésére csak a december 31-ig befizetett összegek után van lehetőség. A döntést megnehezítheti, hogy jövőre már nem lehet az egészségpénztári megtakarításokat sportolásra, gyógyfürdő-szolgáltatásra, illetve egészségügyi-, és gyógyüdülésre fordítani. Érdemes tehát meggondolni, hogy inkább önkéntes nyugdíjpénztárba fizessük-e be a megtakarításainkat.

A három befektetésre különböző maximális adókedvezmények vonatkoznak, amelyek alapvetően eltérnek a 2020. január 1. után és előtt nyugdíjba vonulók esetében. Ráadásul az egészségpénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után járó kedvezményeknek összevont felső korlátja is van. Az adókedvezmények maximális mértékét az alábbi táblázat tartalmazza.

 

 

Mi változott az egészségpénztárak körül?

Jövő évre az Országgyűlés által elfogadott adótörvény-csomagban elbújtatott rendelkezések módosítják az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló jogszabályt. A december 31-ig megvásárolt bérleteket, gyógyszolgáltatásokat még kifizetik a pénztárak, de ez után már nem lehet az egészségpénztári megtakarításokat sportolásra, gyógyfürdő-szolgáltatásra, illetve egészségügyi-, és gyógyüdülésre fordítani a befizetéseket. Lényegében valamennyi egészségmegőrzést szolgáló tevékenység kikerül azon szolgáltatások köréből, amelyeket idén még az egészségpénztári megtakarításokból is ki lehet fizetni.


Az egészségpénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után járó személyi jövedelemadó kedvezmény mértéke a befizetés 20 százaléka minden korosztály számára. Ennek maximuma viszont változó, a 2020. előtt nyugdíjba vonulók összesen 130 ezer forintot, 2020. után nyugdíjba vonulók viszont csak 100 ezer forintot kaphatnak vissza a számlájukra mindkét pénztárba való befizetés esetén. A két termék után összesen járó adókedvezmény viszont nem lehet nagyobb 150 ezer forintnál (A+B). Ez azt jelenti, hogy nem érdemes ezekbe évi 750 ezer forintnál többet befizetni, legalábbis adókedvezmény efölött már nem érvényesíthető. Amennyiben ennél is többet szeretnénk félretenni, akkor érdemes a nyesz-t választani. A teljes adókedvezmény eléréséhez 1 millió 400 ezer forintot kell befizetni.

A legtöbben tehát nem tudunk ennyit nyerni az adókedvezményeken, ésszerű döntést viszont hozhatunk és akár mind a három helyen félretehetünk egy kicsit. Azt kell csak végiggondolnunk, hogy mikor lehet szükségünk a megtakarításainkra és mire akarjuk azt költeni. Mindhárom befektetés örökölhető, a hozzáférés viszont változik. A két nyugdíjcélú befektetés a nyugdíjba vonuláskor elérhetővé válik, de az önkéntes nyugdíjpénztárban tartott pénzhez akár ez előtt, 10 év lejárta után is hozzányúlhatunk. A két öngondoskodási forma nem zárja ki egymást, mindkettőbe befizethetünk akár 650-650 ezer forintot.

 

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

A fenti táblázatban összefoglaltuk a két nyugdíjcélú megtakarítás legfőbb jellemzőit. Az egészségpénztárt sem kell teljesen kizárni a megtakarítás tervezésekor, hiszen még mindig könnyen el tudjuk költeni az itt felhalmozott összeget, ráadásul időbeli korlát nélkül.Az utolsó táblázatban a maximális adókedvezményhez szükséges befizetéseket összegeztük, ez alapján és az összehasonlítás révén könnyen választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb terméket.

 

 

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?