7 °C Budapest

Álom marad a biztos nyugdíj: 280 ezret kaphatsz egy jó döntéssel

Pénzcentrum
2011. december 20. 05:27

Akár 280 ezer forintot is nyerhetünk - szinte azonnal - különböző megtakarításainkkal, ugyanis 3 öngondoskodási termék után is jár adókedvezmény. A törvényi változások miatt háttérbe szorulhat az eddig népszerű egészségpénztár, egy jól elrejtett adómódosításban a kormány megnyirbálta az igénybe vehető juttatások körét. Ennek köszönhetően a szektort hátrányos színben feltüntető kommunikáció ellenére is előtérbe kerülhetnek az önkéntes nyugdíjpénztári (önyp) befizetések, de a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) is egyre vonzóbb alternatíva. Hogy válasszuk ki a legjobb befektetést?



Az év végéig hátralévő időben el kell gondolkodnunk, mit kezdünk eddig el nem helyezett megtakarításainkkal, hogyan tudjuk maximálisan kihasználni a megtakarítást ösztönző adójóváírásokat. A 2011. évi személyi jövedelemadó kedvezmények érvényesítésére csak a december 31-ig befizetett összegek után van lehetőség. A döntést megnehezítheti, hogy jövőre már nem lehet az egészségpénztári megtakarításokat sportolásra, gyógyfürdő-szolgáltatásra, illetve egészségügyi-, és gyógyüdülésre fordítani. Érdemes tehát meggondolni, hogy inkább önkéntes nyugdíjpénztárba fizessük-e be a megtakarításainkat.

A három befektetésre különböző maximális adókedvezmények vonatkoznak, amelyek alapvetően eltérnek a 2020. január 1. után és előtt nyugdíjba vonulók esetében. Ráadásul az egészségpénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után járó kedvezményeknek összevont felső korlátja is van. Az adókedvezmények maximális mértékét az alábbi táblázat tartalmazza.

 

 

Mi változott az egészségpénztárak körül?

Jövő évre az Országgyűlés által elfogadott adótörvény-csomagban elbújtatott rendelkezések módosítják az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló jogszabályt. A december 31-ig megvásárolt bérleteket, gyógyszolgáltatásokat még kifizetik a pénztárak, de ez után már nem lehet az egészségpénztári megtakarításokat sportolásra, gyógyfürdő-szolgáltatásra, illetve egészségügyi-, és gyógyüdülésre fordítani a befizetéseket. Lényegében valamennyi egészségmegőrzést szolgáló tevékenység kikerül azon szolgáltatások köréből, amelyeket idén még az egészségpénztári megtakarításokból is ki lehet fizetni.


Az egészségpénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után járó személyi jövedelemadó kedvezmény mértéke a befizetés 20 százaléka minden korosztály számára. Ennek maximuma viszont változó, a 2020. előtt nyugdíjba vonulók összesen 130 ezer forintot, 2020. után nyugdíjba vonulók viszont csak 100 ezer forintot kaphatnak vissza a számlájukra mindkét pénztárba való befizetés esetén. A két termék után összesen járó adókedvezmény viszont nem lehet nagyobb 150 ezer forintnál (A+B). Ez azt jelenti, hogy nem érdemes ezekbe évi 750 ezer forintnál többet befizetni, legalábbis adókedvezmény efölött már nem érvényesíthető. Amennyiben ennél is többet szeretnénk félretenni, akkor érdemes a nyesz-t választani. A teljes adókedvezmény eléréséhez 1 millió 400 ezer forintot kell befizetni.

A legtöbben tehát nem tudunk ennyit nyerni az adókedvezményeken, ésszerű döntést viszont hozhatunk és akár mind a három helyen félretehetünk egy kicsit. Azt kell csak végiggondolnunk, hogy mikor lehet szükségünk a megtakarításainkra és mire akarjuk azt költeni. Mindhárom befektetés örökölhető, a hozzáférés viszont változik. A két nyugdíjcélú befektetés a nyugdíjba vonuláskor elérhetővé válik, de az önkéntes nyugdíjpénztárban tartott pénzhez akár ez előtt, 10 év lejárta után is hozzányúlhatunk. A két öngondoskodási forma nem zárja ki egymást, mindkettőbe befizethetünk akár 650-650 ezer forintot.

 

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

A fenti táblázatban összefoglaltuk a két nyugdíjcélú megtakarítás legfőbb jellemzőit. Az egészségpénztárt sem kell teljesen kizárni a megtakarítás tervezésekor, hiszen még mindig könnyen el tudjuk költeni az itt felhalmozott összeget, ráadásul időbeli korlát nélkül.Az utolsó táblázatban a maximális adókedvezményhez szükséges befizetéseket összegeztük, ez alapján és az összehasonlítás révén könnyen választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb terméket.

 

 

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem