14 °C Budapest

Elképzelhetetlen, hogy ne kelljen a nyugdíjkorhatárhoz nyúlni

Pénzcentrum
2011. december 7. 10:20

Higgyük el azt, hogy öngondoskodni kell, ha nem tesszük bajban leszünk - nyitotta meg a a Portfolio.hu Öngondoskodási konferenciáját Holtzer Péter, az Oriens IM partnere. A nyugdíjkorhatár emelése elkerülhetetlen. Azokkal az intézményekkel szemben viszont, ahol hosszú távú megtakarítás megvalósítható, egyre nagyobb a bizalmatlanság. Ebből a bizalmi válságból következik, hogy a legnagyobb megtakarítással rendelkező réteg külföldre viszi vagyonát.

Holtzer Péter válasza erre a problémára az, hogy nem ennek a legfelsőbb rétegnek kellene adni a kedvezményeket, máshova lenne szükséges összpontosítani a támogatásokat. A magyar lakosság 75 százalékának hitele van, minden negyedik család késedelemmel fizeti törlesztőrészletét, a gyerekes családoknál még rosszabb arányról beszélhetünk. Ezeket a rétegeket is meg kell találnia a szolgáltatóknak. Hiszen az öngondoskodás nagyon fontos, elképzelhetetlen, hogy ne kelljen belenyúlni a következő években a nyugdíjkorhatárokba. Lengyelországban ezt már 67 évre emelték, hasonlóra lehet szükség itthon is - hangzott el.

A felső rétegeken kívül a többség negatívan áll az öngondoskodáshoz. Az emberek egyharmada még mindig az államtól várja a nyugdíját - fejtette ki Turny Ákos, az OTP Bank Lakossági Bankszámla és Betéti Főosztályának igazgatója. Amit az emberek félretesznek, az csak rövid időre elég, leginkább csak valamilyen vészhelyzetre. Néhány hónap munkanélküliség, betegség után elfogyhat az, amit most félre tudnak tenni a családok. Egy jó irány viszont az, hogy egyre többen tervezik valamelyik öngondoskodási forma elkezdését - derül ki az OTP Öngondoskodási Indexéből.

Megettük a reálhozamot

A nyugdíjcélra félretett vagyont is felhasználta a lakosság nagy része. z egészségügyi szűrővizsgálatokra viszont egyre többen járnak, ez lehet talán az egyik pozitív hatása a kormány táppénzt és betegellátást érintő szigorításainak. Egyre drágább mulatság betegnek lenni.

Amikor öngondoskodásról beszélünk, nem feledkezhetünk el olyan mutatókról, mint például a relatív szegénység, amelyek mérőszámként szolgálhatnak arra vonatkozóan, hogy a társadalom mekkora rétegének nincs valójában esélye megtakarítások felhalmozására. A korosztálynál megszokott életvitelhez szükséges vagyon, jövedelem tekintetében nem az idősek állnak a legrosszabbul Magyarországon - mondta Szanyi-F. Eleonóra, szociológus. A fiatal 20-30 év közötti fiatalok azok, akik a szükséges kiadásaikhoz képest a legrosszabb helyzetben vannak. Ezért ők azok, akik a legkevésbé tudnak megtakarítani.

Nem tudni, hogy megmarad-e a jelenlegi adórendszer, de megvan a lehetősége viszont a gyerekeseknek a megtakarításra. Ha ez a jövedelem megmarad  a gyerekeseknél és a végtörlesztés után sok család letudja azt a devizahitelét, ami eddig nyomasztotta, akkor beindulhatnak a hosszú távú, rendszeres és kis összegű megtakarítások - mondta el a Kovács Zsolt, az ING elnök-vezérigazgatója. Szükséges viszont egy a rendszerbe bekódolt kötelező öngondoskodás, amilyen például a felszámolt magánnyugdíjpénztári rendszer volt. Enélkül sokan elfelejtik a rendszeres befizetéseket. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezzel némileg szemben Katona Ildikó Private Banking ügyvezetője azt mondta, hogy a végtörlesztés elsősorban azoknak segített és adott lehetőséget adósságuktól való megszabadulásra, akiknek semmi szükség nem volt erre. Az össz gazdasági hatása sem feltétlenül lesz pozitív az intézkedésnek, hiszen ezeknek az embereknek a fogyasztásnövekedése nem feltétlenül a magyar gazdaságot fogja növelni. Továbbá a meggyengült forint további nehézségeket jelenthet a családoknak.

A megtakarítási termékek és szolgáltatások fejlesztése viszont nem állt le. Tenke Gábor, az Erste Bank lakossági termékfejlesztési és mikrovállalati igazgatója elmondta, hogy a végtörlesztés csak marginálisan érintette a betéteket. Az év végi akciók mindig is meghatározóak voltak, de a mostani időszakban különösen szüksége van forrásokra a bankoknak. A hosszú távú banki termékek kevésbé népszerűek, a Tartós Befektetési Számla is népszerűbb azoknak az ügyfeleknek a körében, akik nem banki betétekben gondolkoznak.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 26. 12:00
A Kia és az Addig együttműködésében indult Magyarországon az első, LG tévékre dedikált connected TV...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Bankmonitor  |  2024. február 26. 07:52
A Bankmonitor szakértői egy elsőre egyszerűnek tűnő kérdést kaptak. Egy fiatal házaspár szeretne CSO...
Holdblog  |  2024. február 26. 05:57
Jelenleg mintegy 750 milliárdos vagyont kezel a HOLD Alapkezelő, és ezzel a független magyarországi...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm