17 °C Budapest

Megszólalt Newton, a tőzsdeguru: mikor kell venni a szuperrészvényből?

Pénzcentrum
2011. december 5. 19:03

Kinek mi jut eszébe Isaac Newtonról? Legtöbbünknek egy zöld kert almafával és a gravitáció elmélet. A fejére esett alma hatására történelmi jelentőségű gondolatok fogalmazódtak meg benne. A gravitációs elmélet kidolgozása során megtanulta, bizony magasról nagyot lehet esni, de leginkább akkor tapasztalta meg ezt a saját bőrén, amikor egész vagyonát elvesztette a South Sea lufi kipukkanásakor.

1711-ben Robert Harley, Oxford grófja azzal a fantasztikus ötlettel állt a Lordok háza elé, hogy az államháztartásban tátongó 10 millió fontnyi lyukat úgy lehetne a legkönnyebben betapasztani, ha alapítanának egy nagy haszonnal kecsegtető export-import vállalatot, és a társaság részvényeivel fizetnék ki a hitelezőket. A parlament elé tárt javaslata szerint a South Sea Company részvénytulajdonosai évente 6%-os osztalékot kapnának, amelyet a briliáns üzleti érzékkel megáldott gróf a társaság által behozott árura -borra, ecetre, dohányárura, selyemre- kivetett extra vámból kívántak finanszírozni.

A South Sea Company busás jövedelemmel kecsegtette részvényeseit, kiváltképp, azért mert a Franciaországgal folytatott háború 7 millió fontnyi büdzséjének finanszírozásáért cserébe, a Lordok háza kizárólagos jogot ajánlott a Dél-Amerikával folytatott kereskedelemre.

Annak ellenére, hogy az első hajó csak 1717-ben közelített meg Chile partjait, a társaság töretlen sikernek örvendhetett, mind a tehetős befektetők, mind az angol közvélemény körében.

Ugyanezen év parlamenti nyitónapján megoldást kerestek az égető pénzügyi helyzetre, ezért az akkortájt két legnagyobb vállalat a Bank of England és a South Sea Company 5%-os kamat megfizetése mellett 2 millió fontnyi segélycsomagot ajánlott a kormánynak az adóssághelyzet rendezésére.

A parlament némi huzavona és a megfelelő zsebek megtömése után 172-55 arányban végül a South Sea Company ajánlatát találta kedvezőbbnek. A jó hírre az SSC részvények árfolyama pillanatok alatt 130 fontról 300-ra ugrott.

Az angol törvényhozás malmai komótosan őröltek akkoriban, ezért a két hónap alatt, míg a törvény végigjárta a hierarchia útvesztőit, a társaság vezetősége elképesztő tündérmesékkel bolondította a közvéleményt.

Futótűzként terjedtek az angol lakosság körében az atlantiszi gazdagságról szóló pletykák; egyrészt, hogy Peruban és Mexikóban kimeríthetetlen arany- és ezüstbányák találhatóak, szó volt továbbá az angol-spanyol szabadkereskedelmi egyezményről, valamint arról, hogy Spanyolország ingyenes használatot biztosított a South Sea vállalat hajóinak Chile és Peru négy legnagyobb kikötőjéhez.

A törvény 1720. április 7-én lépett életbe, s pár napon belül a társaság tőkeemelést hajtott végre, melynek keretében egymillió darab 300 font névértékű részvényt bocsátottak ki. A papírok villámgyorsan gazdára leltek, ezért a keresletet még kétmillió részvény kibocsájtásával csillapították. Aki Angliában élt és mozgott mind South Sea Company részvényt akart vásárolni, kígyózó sorokban álltak az emberek. Azok számára, akiknek nem állt rendelkezésére a teljes összeg, a társaság gáláns kölcsönt nyújtott, amit későbbiekben az osztalékokból lehetett könnyedén visszafizetni.

Az árfolyam megtorpanás nélkül haladt a csúcs felé, májusra elérte a négyszáz, később az ötszáz, majd június elején 890-es szintet. Ekkor már a dörzsöltebb befektetőknek szöget ütött a fejében az a gondolat, hogy ami nyílegyenes megy felfelé, egyszer le is kell esnie, ezért apránként kezdték eladogatni portfoliójukat. A társaság vezetése tűzoltásként elkezdte felvásárolni saját részvényeit, szinten tartva az árfolyamot, sőt hasonló megkérdőjelezhető tisztaságú manőverekkel egy rövid időre még a bűvös ezer fontos álomhatárt is sikerült elérni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Innentől kezdve nem volt más út, mint nyílegyenes lefelé. A köznépi felháborodás akkor hágott tetőfokára, amikor napvilágra került, hogy a South Sea Company vezetősége már rég megszabadult a birtokukban lévő papíroktól, valamint az, hogy a pénzügyminiszter egy rakás részvényt kapott ajándékba.

A cég vezetés tagjainak vagyonát ugyan elkobozták, de ez vajmi vigaszt nyújtott a nincstelenné vált részvényeseknek. A kormány ezért törvényben kötelezte a Bank of Englandet és az East India Companyt, hogy egyenként vásároljanak kilenc millió font értékű tulajdonrészt a South Sea Company-ben. Az így befolyt összegből végül minden részvényes kapott 33 font egyszeri osztalékot.
Röviddel a lufi kipukkanása előtt megkérdezték Newton-tól, hogy ki tudná e számolni, meddig fog emelkedni a South Sea részvények árfolyama, annyit mondott: "A csillagok mozgását ki tudom számítani, de az emberek őrültségét nem".


Bárcsak elmondhatnánk, hogy tanultunk a South Sea lufi kipukkanásából, de az újkori történelem tanulsága szerint az óta számtalanszor beleestünk a "teremtsünk sok pénzt a semmiből pillanatok alatt" hibába.

Mit tehet az egyszeri befektető az ilyen helyzetekben?

Gondosan megválasztja piacra lépési pontokat, kidolgozott stratégiákat használ, és jól kezeli a kereskedés kockázatait.
Ha Ön is el szeretné sajátítani mindezeket, szemezgessen a PC Tőzsdesuli ingyenes oktatási programjai közül.

{{PCTOZSDESULI}}

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?