5 °C Budapest

Megszólalt Newton, a tőzsdeguru: mikor kell venni a szuperrészvényből?

Pénzcentrum
2011. december 5. 19:03

Kinek mi jut eszébe Isaac Newtonról? Legtöbbünknek egy zöld kert almafával és a gravitáció elmélet. A fejére esett alma hatására történelmi jelentőségű gondolatok fogalmazódtak meg benne. A gravitációs elmélet kidolgozása során megtanulta, bizony magasról nagyot lehet esni, de leginkább akkor tapasztalta meg ezt a saját bőrén, amikor egész vagyonát elvesztette a South Sea lufi kipukkanásakor.

1711-ben Robert Harley, Oxford grófja azzal a fantasztikus ötlettel állt a Lordok háza elé, hogy az államháztartásban tátongó 10 millió fontnyi lyukat úgy lehetne a legkönnyebben betapasztani, ha alapítanának egy nagy haszonnal kecsegtető export-import vállalatot, és a társaság részvényeivel fizetnék ki a hitelezőket. A parlament elé tárt javaslata szerint a South Sea Company részvénytulajdonosai évente 6%-os osztalékot kapnának, amelyet a briliáns üzleti érzékkel megáldott gróf a társaság által behozott árura -borra, ecetre, dohányárura, selyemre- kivetett extra vámból kívántak finanszírozni.

A South Sea Company busás jövedelemmel kecsegtette részvényeseit, kiváltképp, azért mert a Franciaországgal folytatott háború 7 millió fontnyi büdzséjének finanszírozásáért cserébe, a Lordok háza kizárólagos jogot ajánlott a Dél-Amerikával folytatott kereskedelemre.

Annak ellenére, hogy az első hajó csak 1717-ben közelített meg Chile partjait, a társaság töretlen sikernek örvendhetett, mind a tehetős befektetők, mind az angol közvélemény körében.

Ugyanezen év parlamenti nyitónapján megoldást kerestek az égető pénzügyi helyzetre, ezért az akkortájt két legnagyobb vállalat a Bank of England és a South Sea Company 5%-os kamat megfizetése mellett 2 millió fontnyi segélycsomagot ajánlott a kormánynak az adóssághelyzet rendezésére.

A parlament némi huzavona és a megfelelő zsebek megtömése után 172-55 arányban végül a South Sea Company ajánlatát találta kedvezőbbnek. A jó hírre az SSC részvények árfolyama pillanatok alatt 130 fontról 300-ra ugrott.

Az angol törvényhozás malmai komótosan őröltek akkoriban, ezért a két hónap alatt, míg a törvény végigjárta a hierarchia útvesztőit, a társaság vezetősége elképesztő tündérmesékkel bolondította a közvéleményt.

Futótűzként terjedtek az angol lakosság körében az atlantiszi gazdagságról szóló pletykák; egyrészt, hogy Peruban és Mexikóban kimeríthetetlen arany- és ezüstbányák találhatóak, szó volt továbbá az angol-spanyol szabadkereskedelmi egyezményről, valamint arról, hogy Spanyolország ingyenes használatot biztosított a South Sea vállalat hajóinak Chile és Peru négy legnagyobb kikötőjéhez.

A törvény 1720. április 7-én lépett életbe, s pár napon belül a társaság tőkeemelést hajtott végre, melynek keretében egymillió darab 300 font névértékű részvényt bocsátottak ki. A papírok villámgyorsan gazdára leltek, ezért a keresletet még kétmillió részvény kibocsájtásával csillapították. Aki Angliában élt és mozgott mind South Sea Company részvényt akart vásárolni, kígyózó sorokban álltak az emberek. Azok számára, akiknek nem állt rendelkezésére a teljes összeg, a társaság gáláns kölcsönt nyújtott, amit későbbiekben az osztalékokból lehetett könnyedén visszafizetni.

Az árfolyam megtorpanás nélkül haladt a csúcs felé, májusra elérte a négyszáz, később az ötszáz, majd június elején 890-es szintet. Ekkor már a dörzsöltebb befektetőknek szöget ütött a fejében az a gondolat, hogy ami nyílegyenes megy felfelé, egyszer le is kell esnie, ezért apránként kezdték eladogatni portfoliójukat. A társaság vezetése tűzoltásként elkezdte felvásárolni saját részvényeit, szinten tartva az árfolyamot, sőt hasonló megkérdőjelezhető tisztaságú manőverekkel egy rövid időre még a bűvös ezer fontos álomhatárt is sikerült elérni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Innentől kezdve nem volt más út, mint nyílegyenes lefelé. A köznépi felháborodás akkor hágott tetőfokára, amikor napvilágra került, hogy a South Sea Company vezetősége már rég megszabadult a birtokukban lévő papíroktól, valamint az, hogy a pénzügyminiszter egy rakás részvényt kapott ajándékba.

A cég vezetés tagjainak vagyonát ugyan elkobozták, de ez vajmi vigaszt nyújtott a nincstelenné vált részvényeseknek. A kormány ezért törvényben kötelezte a Bank of Englandet és az East India Companyt, hogy egyenként vásároljanak kilenc millió font értékű tulajdonrészt a South Sea Company-ben. Az így befolyt összegből végül minden részvényes kapott 33 font egyszeri osztalékot.
Röviddel a lufi kipukkanása előtt megkérdezték Newton-tól, hogy ki tudná e számolni, meddig fog emelkedni a South Sea részvények árfolyama, annyit mondott: "A csillagok mozgását ki tudom számítani, de az emberek őrültségét nem".


Bárcsak elmondhatnánk, hogy tanultunk a South Sea lufi kipukkanásából, de az újkori történelem tanulsága szerint az óta számtalanszor beleestünk a "teremtsünk sok pénzt a semmiből pillanatok alatt" hibába.

Mit tehet az egyszeri befektető az ilyen helyzetekben?

Gondosan megválasztja piacra lépési pontokat, kidolgozott stratégiákat használ, és jól kezeli a kereskedés kockázatait.
Ha Ön is el szeretné sajátítani mindezeket, szemezgessen a PC Tőzsdesuli ingyenes oktatási programjai közül.

{{PCTOZSDESULI}}

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem