21 °C Budapest

Megszólalt Newton, a tőzsdeguru: mikor kell venni a szuperrészvényből?

Pénzcentrum
2011. december 5. 19:03

Kinek mi jut eszébe Isaac Newtonról? Legtöbbünknek egy zöld kert almafával és a gravitáció elmélet. A fejére esett alma hatására történelmi jelentőségű gondolatok fogalmazódtak meg benne. A gravitációs elmélet kidolgozása során megtanulta, bizony magasról nagyot lehet esni, de leginkább akkor tapasztalta meg ezt a saját bőrén, amikor egész vagyonát elvesztette a South Sea lufi kipukkanásakor.

1711-ben Robert Harley, Oxford grófja azzal a fantasztikus ötlettel állt a Lordok háza elé, hogy az államháztartásban tátongó 10 millió fontnyi lyukat úgy lehetne a legkönnyebben betapasztani, ha alapítanának egy nagy haszonnal kecsegtető export-import vállalatot, és a társaság részvényeivel fizetnék ki a hitelezőket. A parlament elé tárt javaslata szerint a South Sea Company részvénytulajdonosai évente 6%-os osztalékot kapnának, amelyet a briliáns üzleti érzékkel megáldott gróf a társaság által behozott árura -borra, ecetre, dohányárura, selyemre- kivetett extra vámból kívántak finanszírozni.

A South Sea Company busás jövedelemmel kecsegtette részvényeseit, kiváltképp, azért mert a Franciaországgal folytatott háború 7 millió fontnyi büdzséjének finanszírozásáért cserébe, a Lordok háza kizárólagos jogot ajánlott a Dél-Amerikával folytatott kereskedelemre.

Annak ellenére, hogy az első hajó csak 1717-ben közelített meg Chile partjait, a társaság töretlen sikernek örvendhetett, mind a tehetős befektetők, mind az angol közvélemény körében.

Ugyanezen év parlamenti nyitónapján megoldást kerestek az égető pénzügyi helyzetre, ezért az akkortájt két legnagyobb vállalat a Bank of England és a South Sea Company 5%-os kamat megfizetése mellett 2 millió fontnyi segélycsomagot ajánlott a kormánynak az adóssághelyzet rendezésére.

A parlament némi huzavona és a megfelelő zsebek megtömése után 172-55 arányban végül a South Sea Company ajánlatát találta kedvezőbbnek. A jó hírre az SSC részvények árfolyama pillanatok alatt 130 fontról 300-ra ugrott.

Az angol törvényhozás malmai komótosan őröltek akkoriban, ezért a két hónap alatt, míg a törvény végigjárta a hierarchia útvesztőit, a társaság vezetősége elképesztő tündérmesékkel bolondította a közvéleményt.

Futótűzként terjedtek az angol lakosság körében az atlantiszi gazdagságról szóló pletykák; egyrészt, hogy Peruban és Mexikóban kimeríthetetlen arany- és ezüstbányák találhatóak, szó volt továbbá az angol-spanyol szabadkereskedelmi egyezményről, valamint arról, hogy Spanyolország ingyenes használatot biztosított a South Sea vállalat hajóinak Chile és Peru négy legnagyobb kikötőjéhez.

A törvény 1720. április 7-én lépett életbe, s pár napon belül a társaság tőkeemelést hajtott végre, melynek keretében egymillió darab 300 font névértékű részvényt bocsátottak ki. A papírok villámgyorsan gazdára leltek, ezért a keresletet még kétmillió részvény kibocsájtásával csillapították. Aki Angliában élt és mozgott mind South Sea Company részvényt akart vásárolni, kígyózó sorokban álltak az emberek. Azok számára, akiknek nem állt rendelkezésére a teljes összeg, a társaság gáláns kölcsönt nyújtott, amit későbbiekben az osztalékokból lehetett könnyedén visszafizetni.

Az árfolyam megtorpanás nélkül haladt a csúcs felé, májusra elérte a négyszáz, később az ötszáz, majd június elején 890-es szintet. Ekkor már a dörzsöltebb befektetőknek szöget ütött a fejében az a gondolat, hogy ami nyílegyenes megy felfelé, egyszer le is kell esnie, ezért apránként kezdték eladogatni portfoliójukat. A társaság vezetése tűzoltásként elkezdte felvásárolni saját részvényeit, szinten tartva az árfolyamot, sőt hasonló megkérdőjelezhető tisztaságú manőverekkel egy rövid időre még a bűvös ezer fontos álomhatárt is sikerült elérni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Innentől kezdve nem volt más út, mint nyílegyenes lefelé. A köznépi felháborodás akkor hágott tetőfokára, amikor napvilágra került, hogy a South Sea Company vezetősége már rég megszabadult a birtokukban lévő papíroktól, valamint az, hogy a pénzügyminiszter egy rakás részvényt kapott ajándékba.

A cég vezetés tagjainak vagyonát ugyan elkobozták, de ez vajmi vigaszt nyújtott a nincstelenné vált részvényeseknek. A kormány ezért törvényben kötelezte a Bank of Englandet és az East India Companyt, hogy egyenként vásároljanak kilenc millió font értékű tulajdonrészt a South Sea Company-ben. Az így befolyt összegből végül minden részvényes kapott 33 font egyszeri osztalékot.
Röviddel a lufi kipukkanása előtt megkérdezték Newton-tól, hogy ki tudná e számolni, meddig fog emelkedni a South Sea részvények árfolyama, annyit mondott: "A csillagok mozgását ki tudom számítani, de az emberek őrültségét nem".


Bárcsak elmondhatnánk, hogy tanultunk a South Sea lufi kipukkanásából, de az újkori történelem tanulsága szerint az óta számtalanszor beleestünk a "teremtsünk sok pénzt a semmiből pillanatok alatt" hibába.

Mit tehet az egyszeri befektető az ilyen helyzetekben?

Gondosan megválasztja piacra lépési pontokat, kidolgozott stratégiákat használ, és jól kezeli a kereskedés kockázatait.
Ha Ön is el szeretné sajátítani mindezeket, szemezgessen a PC Tőzsdesuli ingyenes oktatási programjai közül.

{{PCTOZSDESULI}}

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 14:37
Hamarosan folytatódhat Charlie Brooker népszerű sorozata.
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?