Lenin és Reagan közös barátja: ilyen egy igazán dörzsölt üzletember

Pénzcentrum
2011. november 25. 21:00

Vladimir Iljics Lenin és Ronald Reagan valószínűleg egyetlen közös barátja, az iparmágnás Armand Hammer a XX. századi amerikai gazdasági és politikai élet egyik legvitatottabb alakja a mai napig. Az oroszok a nép megmentőjének tartják, míg az amerikai közvéleményben dörzsölt üzletemberként és hazája árulójaként forog a neve. Kincset érő líbiai olajkútjaival, felbecsülhetetlen értékű Romanov művészeti gyűjteményével bekerült a dollármilliomosok elit klubjába, ugyanakkor temérdek mennyiségű pénzét, csak gigászi méretű egója tudta felülmúlni, ezért olyannyira elviselhetetlen volt a környezetében tartózkodni, hogy egész hadseregnyi fizettet látszatbarátot tartott fenn, hogy legyen kivel beszélgetnie.

A Hammer család generációi érdekes sormintát mutatnak, ami a sikerességet illeti: Armad Hammer ükapja Vladimir, I. Miklós cár hadiflotta építőjeként jócskán dúskált a rubelben, mígnem fia, egy merész karrierváltással a sóbizniszre nem adta a fejét és a Kaszpi-tenger partjainál tárolt só készlet teljes egészét el nem mosta a víz. A család nincstelenné vált, nem láttak más választást, mint kivándorolni az ígéret földjére.


Armand Hammer


Most ugorjunk a történelemben két generációt!

Armand 1875-ben látta meg a napvilágot Manhattanben. Ugyan gyakran mondogatta, hogy Dumas "A kaméliás hölgy" főhőséről kapta a nevét, több önéletrajzíró inkább, azt a kevésbé poetikus verziót valószínűsíti, miszerint az amerikai politikai paletta baloldalán álló Arm & Hammer szocialista pártjának jelképe ihlette névadáskor a szüleit.

Armand, követve édesapja nyomdokait orvosnak tanult, de soha életében nem praktizált hivatalosan. Briliáns üzleti érzéke már egyetemi évei alatt felszínre tört. Mikor édesapját, Juliust 1919-ben a Sing Sing börtönbe zárták 2 és fél évre - egy orosz diplomata feleségén végzett tiltott abortusz miatt -, gyógyszerüzeme a tönk szélére került. (Julius azzal védekezett a bíróság előtt, hogy a spanyol nátha járvány következtében orvosi indokok miatt volt kénytelen végrehajtani a műtétet, azonban számos forrás azt látszik alátámasztani, hogy nem is ő, hanem fia volt vétkes a tragikus kimenetelű műhibában.) A még egyetemista Armand apja cége megmentésére sietett, ami olyannyira jól sikerült, hogy a 12 fős gyógyszeripari vállalatot alig pár esztendő leforgása alatt felduzzasztotta 1500 főre. Már a diplomaosztó előtt sikerült begyűjteni az első millióját!

Lényegében a gyógyszergyártás vezette vissza az ifjú Armandot gyökereihez, vagyis a cári Oroszországba. A polgárháború, szélsőséges időjárás, szegénység és éhínség igencsak megtizedelte a lakosságot, ezért úgy döntött, hogy gyógyszert visz nekik. Édesapja gyógyszerüzemét eladta és a kapott 60 ezer dollárból orvosi felszerelést vásárolt.

Armandot sokkolta az Oroszországban látott elképesztő kettősség. Egyrészről elkeserítette a kolera, tífusz, nyomor, és a háború által megtépázott sínylődő lakosság, másrészről felvillanyozta az Urál hegyeiben rejlő kiaknázatlan kincskészlet : smaragd, platina, drágakövek és prémek.
Hammernek ezt látva az a zseniális ötlete támadt, hogy az imént felsorolt luxuscikkeket el kéne cserélni búzára. Ez kiváltképp, azért bizonyult fantasztikus ötletnek, mert 1921-ben olyannyira túltermelés volt az Egyesült Államokban, hogy a farmerek elkeseredésükben felégették a felesleges tartalékokat, nehogy tovább zuhanjon a búza ára, ezért jóval áron alul tudott hozzájutni a pusztításra ítélt nyersanyaghoz.

Armand Hammer barátai


Ez a tranzakció emblémájává vált Armand Hammer csaknem 70 évig töretlen üzleti sikertörténetének: villámgyors helyzetfelismerés, piaci ismeret, racionális haszon igény.
Az üzlet villámgyorsan Lenin fülébe jutott, aki személyes találkozót javasolt az ifjú amerikai titánnal. A beszélgetés során Lenin hirtelen előhúzta a Scientific American legfrissebb számát, és hozzácsatolásként rögtön ki is fejtette, hogy Oroszországnak úgy kéne a technológiai fejlődés, mint egy falat kenyér. Hammernek több se kellett, emlékeiben rögtön felidéződött az elhagyatott, lepusztított és kihasználatlan uráli gyárak képe, ezért azbesztkoncessziót ajánlott. Hammer ebben is úttörő volt, ő volt az első külföldi vállalkozó, aki Oroszországban koncessziót kapott. Merészségét és határtalan önbizalmát misem bizonyítja jobban, hogy orosz-amerikai üzleti tevékenységéhez a hírhedten "vörös ellenes" Henry Fordot is sikerült megnyernie, mely triumf eredményeképpen Oroszországban felépült az első traktorgyár. Olyan üzletek fűződnek még a nevéhez, mint a Parker töltőtoll gyár, valamint National Supply olajfúró felszerelést gyártó mamut vállalat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az 1930'as években egyre kényelmetlenebbé vált, ahogy az oroszok nevezték dr. Hammer, vagyis dr. Kalapács jelenléte, ezért a szovjet kormány egy gáláns gesztussal (felvásárolták a gyárait, és a Romanov műkincseket 15%-os adó kifizetése után kivihette az országból) finoman, ámbár ellentmondást nem tűrően útilaput kötött az amerikai lábára.

Amerikában sem burkolózott tétlenségbe: 1940-ben ő dolgozta ki azt a tervet, melynek értelmében a Hitlerrel már korábban háborúban álló Angliát egyes brit támaszpontok használati jogáért cserébe gazdasági segélyben részesítették. 75 évesen úgy döntött, hogy visszavonul 24 szobás, műkincsekkel telezsúfolt kaliforniai otthonába, ezért leült a tőzsdeügynökeivel, hogy egy olyan befektetést találjanak, ami az öreg napjaira is biztosítja a megszokott életszínvonalát. A brókerek egyöntetűen az olajipari befektetéseket ajánlották, ugyanis ha találnak olajat, ha nem, óriási adóleírási lehetőségeket biztosított akkoriban ez a szektor. Rövidesen a teljes csőd felé lavírozó Occidental olajtársaság felé terelődött a figyelme.Nem volt túlságosan derülátó a cég jövőjével kapcsolatban, de mivel-mint korábban említettük- a sikertelen fúrások díját is le lehetett vonni az adóból, kölcsönadott a cégnek 50 ezer dollárt.

Hihetetlen, de mindkét próbafúrás alkalmával, hatalmas erővel tört a fekete arany a felszínre. Az Occidental részvények árfolyama 18 centről 1 dollárra ugrott a tőzsdén. Hammer késlekedés nélkül megkezdte a részvények felvásárlását, és néhány hónappal később kezében volt az Occidental ellenőrzése. Ettől kezdve a szerencse homlokon csókolta Armandot. Jóformán minden fúrás sikeres volt.

A  sors fura fintora, hogy voltaképp akkor vált Armand Hammer elképesztően gazdag emberré, amikor vissza akart vonulni az ületi élettől.

És, hogy mit tanít a jövő befektetőinek az öreg Hammer:

villámgyors helyzetfelismerés, piaci ismeret, racionális haszon igény
A PC tőzsdesuli segítségével mindezeket elsajátíthatja. Látogasson el ingyenes előadásainkra!

{{PCTOZSDESULI}}

PC BLOGGER & PODCASTER
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm