16 °C Budapest

Hogyan buktam el 10 000 dollárt?

Pénzcentrum
2011. november 4. 12:03

Először érettségi után találkoztam a tőzsdével, amikor is édesapámmal még a tőzsdeteremben a képernyőkön együtt figyeltük az OTP és a Mol árfolyamváltozását. Megbabonázott az árfolyamok világa, és abban a pillanatban elhatároztam, hogy részese leszek ennek a pörgő, izgalmas közegnek.

Több tőzsdeelőadáson részt vettem, ahol elsajátítottam az alapokat, illetve sokat hallottam a sikeres kereskedési szemléletmódról is, bár akkor ennek még nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget. Mivel demo számlán nem lehet megtanulni a kereskedést, hiszen az igazi érzelmek csak valós pénzt kockára téve törnek elő, hamar éles számlára váltottam, de mint a következőkből kiderül, az ilyenkor elvárt fokozatosság és elővigyázatosság részemről elmaradt.

Míg a számlanyitás előtt volt alkalmam beszélgetni sikeres tőzsdézőkkel, akikből megpróbáltam kihúzni, hogy mi segítette hozzá őket a kiváló eredményükhöz. Az egyikük, kitűzött maga elé egy profit célt, amit ha elért, autót vesz magának. Beszélgetésünk pillanatában éppen egy nagy ezüstszínű autónak támaszkodott.

Ekkor elhatároztam, hogy én is kialakítok magamnak egy olyan célrendszert, ami motivál a sikeres kereskedésre. Fontos volt számomra továbbá, hogy nyugodtan kereskedhessek, így kialakítottam egy érzelemmentes sarkot és hogy mindig ráhangolódjak a tőzsdézésre. Ez a gyakorlatban egy fotelt jelentett, ahol végiggondoltam, hogy melyek a kereskedési szabályaim, és mik a céljaim, amelyeket el szeretnék érni. Az első hónapot remekül zártam. Tizenkét kereskedés után a teljes tőkémre vetítve 21 százalék pluszban voltam. Eddig jól hangzik ugye?

Ez az eredmény elérte, mi több túl is szárnyalta azt az összeget, ami az elsődleges profit célom volt, így megvettem magamnak a jutalomként kinézett új számítógépet. A kezdeti siker megnövelte önbizalmamat, talán kicsit túlságosan is. További pénzt utaltam a kereskedési számlámra, és elkezdtem növelni az ügyletméretet is. Az első komolyabb hibákat természetesen ekkor kezdtem elkövetni. Bár volt stratégiám, abban nem szerepeltek számomra szokatlan helyzetek, így nem voltam felkészülve arra, hogy az árfolyamok kitartóan lefelé is tudnak haladni.


Stratégiám szerint meghatároztam a veszteségminimalizáló árszinteket, amelyeket a felvett vételi pozícióim rendre meghaladtak, sőt több olyan kereskedésem volt, amikor a részvényt felfüggesztették és mélyen a korábbi záróár és a veszteségminimalizáló árszint alatt újabb részvényt bocsájtottak ki.

Ezek az események meggyorsították számlám drasztikus csökkenését, így az előirányzott maximális 2 százalékos veszteség helyett 5-6 százalékot is kénytelen voltam realizálni. Ezt tetőzte az, hogy az árfolyamok már több éves mélypontjukon jártak és egy jó barátom írt egy e-mailt, hogy emlékeztessen, hogy ez az a szint, ahol érdemes megvenni a részvényt. Én megfogadtam a jó tanácsot, és a még a rendelkezésemre álló tőkeáttételi lehetőségeket is kihasználtam. Ez volt a végső döfés a 10 000 dolláros számlámnak. Ekkorra már teljesen padlóra kerültem és egyáltalán nem tartottam magam a stratégiámhoz. Elöntött a reménykedés és a stopokat nem vettem figyelembe. Aztán jött a felismerés, hogy sikertelen vagyok. Eladtam a pozíciómat, majd tartottam egy hosszabb szünetet.

Azóta tudom, hogy a legfontosabb dolog a kereskedésben a fegyelmezettség, és a kereskedési tőke megóvása.

Immáron elfogadom azt a szemléletmódot, mely szerint a jövőbeni ármozgást senki sem látja előre, így arra kell fókuszálni, amit én tudok befolyásolni, és az nem más, mint hogy mikor szállok ki a veszteséges pozícióból, illetve hol vágom zsebre a nyereséget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos a reális célok kitűzése, egy 1000 dolláros számlából soha nem lesz új autó három hónap alatt, a túlzott mohóság pedig a legfontosabb kereskedési szabályok felrúgásához vezet.

Végezetül, ne hallgass senkire, csak saját magadra, és döntésedért vállald a felelősséget.

Azóta eltelt 5 év, immáron stabilan nyereséges kereskedő vagyok, és a fenti szabályokat kő keményen betartom.

Ha Ön is meg szeretné ismerni a sikeres kereskedés alapszabályait, látogasson el a PC Tőzsdesuli weboldalra, és vegyen részt díjmentes rendezvényeinken.
{{PCTOZSDESULI}}
A cikk Sas Judit kolléganőnk első tőzsdei kalandjainak hiteles beszámolója.
A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja


PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem