20 °C Budapest

Nesze neked kamatverseny: ennyit ér a pénzünk a bankoknak

2011. szeptember 7. 05:17

Számos feltételhez kötött a legjobb hozam A magyar lakosság legnépszerűbb megtakarítási formája még mindig a forintbetét. Ezt példázza az is, hogy a háztartások betétállománya második hónapja emelkedik. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu szokásához híven ismét utána járt, hogy a különböző bankok milyen konstrukciókat kínálnak, s azokban mennyit fial a betett pénzünk. Összefoglaló táblázatunkat a második oldalon találod.

Örvendetes jelenség, hogy a háztartások betétállománya második hónapja emelkedik, és ezúttal az előző havi 49,5 milliárd forintnál is nagyobb mértékben, 72,2 milliárd forinttal nőtt. Az éven túl lekötött betétek esetében mérséklődött a bankok kamatversenye, miközben az éven belülieknél gyakorlatilag változatlan maradt az átlagkamat. Egy átlagos forint alapú, éven belül lekötött betét ma 5,5%-ot fizet. Természetesen akadnak akciós ajánlatok is a pénzintézetek konstrukciói között, melyek jóval nagyobb hozamot ígérnek.

 


Fontos azt is kiemelni, hogy a legutóbbi körképünkhöz képest nem változott a jegybanki alapkamat; jelenleg is 6 százalékon áll. Az alapkamat mértéke nagyban hozzájárul a betéti kamat nagyságához, hiszen az alternatív források árát határozza meg. Viszont a banki betétakciók a hitelkihelyezések hiánya miatt elmaradhatnak, hiszen nem létszükség a bankok számára a forrásgyűjtés.

 


Azért szerencsére így is akadnak akciós ajánlatok a pénzintézetek kínálatában, ezek jellemzően a frissen elhelyezett bankbetétekre vonatkoznak. Ugyanakkor a bankok egyre több helyen kínálnak úgynevezett aktív betéteket is. Ezek lényege, hogy az ügyfél a számlaaktivitásától függően különböző mértékű kamatprémiumot is elérhet a választott futamidő során.

Körképünk elkészítésekor a feltételeket minél pontosabban próbáltuk összegyűjteni, külön feltüntetve az akciós EBKM-eket. Reméljük, hogy ez még pontosabb képet adhat a megtakarítani vágyóknak. Azonban fontos megjegyeznünk, hogy az apró betűs részek igen kiterjedtek, ezért minden megtakarítani vágyónak azt ajánljuk, hogy tüzetesen olvassa át, pontról pontra a kiszemelt termék kondíciós listáját, nehogy olyan feltétellel válasszon egy adott konstrukciót, amit esetleg nem tud teljesíteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A leggyakoribb feltétel az akciós kamatoknál, hogy a lekötni kívánt összeg új pénz legyen. Új pénz, vagyis friss megtakarítás, bankon kívülről hozott forrás. Másik gyakori feltétel, hogy valamilyen tranzakciós mennyiséghez kötik az akciós kamatot, vagyis a bank más termékeit is adott mértékben használnunk kell az extra hozamért. Ugaynakkor a pénzintézetek kínálatában gyakoriak a kombinált lekötési akciók is, melyeket például befektetési jegyekkel, vagy éppen különböző befektetési alapokkal kell együtt kombinálni.

Az összehasonlító táblázathoz lapozz a következő oldalra.

 

A hitelintézetek forint betét konstrukciói

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?