14 °C Budapest

Táncoló fekete lakkcipők a wall street-i tőzsdeparketten

Pénzcentrum
2011. augusztus 10. 20:32

Amikor magyar származású tőzsdei spekulánsokra gondolunk, egyből Soros György neve jut eszünkbe. Méltatlanul kevés szó esik Nicolas Darvasról, pedig ő az egyik legnagyobb Wall Street-i legenda. Darvas világhírű parkett táncosként egy szerencsés véletlen folytán került közelebbi kapcsolatba a tőzsdével. Miután egy fellépésért cserébe kapott részvények értéke 2 hónap leforgása alatt megtriplázódott, elkapta a gépszíj és röpke 18 hónap alatt 2,25 millió dollárt keresett az amerikai tőzsdén.

Nicolas Darvas 1920-ban született Magyarországon. A budapesti egyetem közgazdász szakának elvégzése után, a náci rémuralom elől menekülve, csupán 50 fonttal a zsebében Isztambulba emigrált. Itt találkozott féltestvérével, a csodás vörös hajú Júliával, akivel karöltve több évnyi napi 8 órás izzadtságos gyakorlás után egész Európa, sőt Amerika legkeresettebb báltáncospárjává nőtték ki magukat.

1956-ra olyannyira sikeressé váltak, hogy egy 34 országot érintő világkörüli turnéra is meghívták őket, így jutottak el Kanadába... Egy toronto-i nightklub tulajdonosa nem tudta a pár jogos jussát készpénzben odaadni, ezért jobb híján részvénnyel fizetett nekik. Darvas, bár vonakodva és csak hosszas rábeszélés eredményeként, de végül is elfogadta a 3000 darab Brilund kanadai bányarészvényt. Nem szentelt túl nagy figyelmet a frissen szerzett portfoliójának, igazság szerint hetekig rá sem pillantott. 2 hónap elteltével megdöbbenve vette tudomásul, hogy a részvények értéke megháromszorozódott. Így vette kezdetét minden idők egyik legelképesztőbb sikersztorija...

Lássuk, hogyan keresett hazánk fia több mint 2 millió dollárt az 1957-60-as amerikai bull időszak idején!

Ahhoz, hogy jobban megértsük, Darvas hihetetlen sikerének titkát, vissza kell száguldanunk a történelemben egészen 1929-ig, amikor is az amerikai Dow Jones tőzsdeindex maximum értéke 386 pont körül járt. Ez az árfolyamcsúcs 25 évig, egészen 1954 novemberéig megmaradt.

Dow Jones tőzsdeindex alakulása 1940-1960


Az emelkedő trend kicsúcsosodására 1956 áprilisában került sor, amikor is az árfolyam alulról nyaldosta az 525-ös szintet. Mivel a piacok hullámmozgást végeznek, elkerülhetetlené vált egy kis visszaesés, ami nem is váratott sokáig magára. 1957 októberében elkezdett lassan lecsurogni a piac és meg sem állt egészen 416.27 ig. Ezt követően a Dow elképesztő száguldásba kezdett, a bika piac megtorpanás nélkül 1960 januárjáig tartott. Ez időszak alatt Darvas 25 ezer dollárból, 2,25 millió dollárt csinált!

1958 szeptemberében Hong Kong-ból elsürgönyözött Thiokol részvény vétel megbízás


Rosszakarói szerint szimplán szerencséje volt, egy ilyen emelkedő piacon nem nagy ördöngösség profitot termelni. De ez csak részben igaz! Az akkori piac valóban kiváló táptalaja volt a sikernek, de Darvas ennél sokkal többet tett.....Minden este a fellépések után, attól függetlenül, hogy a Londoni Dorchesterben, vagy a New York-i plaza hotelben lakott, átfutotta a gazdasági magazinok tőzsderovatát, és saját maga fejlesztette a tudását. Elsők között volt, aki technikai alapon kereskedett, a nevéhez fűződő, mai napig használatos stratégia Darvas boksz néven vált ismertté.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Darvas igazi polihisztor volt a "Hogyan kerestem 2,000 000 millió dollárt" című könyve igazi bestsellerré vált. Később más területeken is kipróbálta magát (pl. divatipar, színház, ingatlanpiac), ezeken is sikeresnek bizonyult.

És, hogy mi Darvas sikerének a titka?
Erre hadd adja meg a választ, saját maga:" Ha a szenvedély és a tudásvágy, karöltve jár, hatalmas sikereket érhetünk el, függetlenül attól, hogy a tánc-, vagy a tőzsdeparkettről van szó."

Darvas példája bebizonyította, hogy a tőzsdei siker egy kis tanulás után mindenki számára elérhető. Ha a magyar Fred Astaire példáján felbuzdulva Ön is kedvet kapott a kereskedéshez, díjmentes oktatásainkért látogasson el a PC Tőzsdesuli aloldalára.

A cikk saját termék/ szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm