23 °C Budapest

Hogyan lesz nyugdíjunk, ha ez így megy tovább?

2011. július 25. 11:02

Továbbra sem jött meg a gyermekvállalási kedve a magyar pároknak: az év első öt hónapjában csaknem 10 százalékkal csökkent a születésszám a tavalyi év azonos időszakához képest. A Pénzcentrum.hu által megszellőztetett nyugdíj-politikai koncepció szerint viszont a jövőben alapelv, hogy a nyugdíjkiadásokat a befolyt járulékokból kell kifizetni. A gyermekszámcsökkenés viszont nem vetít előre fényes jövőt a majdani nyugdíjasoknak.

Május végéig 3 676 gyermekkel kevesebb született, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben 1 436-tal többen haltak meg. Összességében 21 878-cal többen haltak meg, mint amennyien születtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A természetes fogyás 5 112 fővel több, mint az előző év hasonló időszakában. A bevándorlók némiképpen javították a mérleget, így a népességszám becslés szerint csak 17 ezer fővel csökkent. Május végén így összességében 9 millió 969 ezer fő volt a magyar lakosság létszáma.

A magyar népesség fogyása már-már ijesztő méreteket öltött. 1960-ban még 146 461 gyermek született a KSH statisztikája szerint, s ez a lendület 20 éven keresztül kitartott. A rendszerváltozás évében már 20 ezerrel kevesebb gyermek született, majd az ezredfordulón évi 100 ezer alá csökkent ez a szám, s azóta sem tud elmozdulni erről a szintről.

A Pénzcentrum.hu által egy hónappal ezelőtt megszellőztetett nyugdíjpolitikai koncepcióról szóló előterjesztés alapvetése, hogy "a felosztó-kirovó nyugdíjrendszernek nincs alternatívája. A felosztó-kirovó elv azt jelenti, hogy az adott időszakban befolyt járulékokból kell fedezni az adott időszak ellátásait. Generációk közötti elosztást valósítja meg, amely a szolidaritásra is épül". 

KATTINTS! Állami nyugdíjpara: jön a szuperbruttó szuperbruttója

A jövőbeni nyugdíjellátás tehát nagyban függ a most még aktívak gyermekvállalási kedvétől, vagyis, hogy mennyien lesznek, akik a jövőbeni járulékfizetésükkel hozzájárulnak a nyugdíjkifizetésekhez.

A Munka törvénykönyvének tervezett változtatásai egyáltalán nem hozzák meg a nők gyermekvállalási kedvét. A védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók a jövőben a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőkkel, hogy nem kívánják őket tovább foglalkoztatni. A szigorítás lényege, hogy a felmondás a védelmi időszak leteltét követő napon elkezdődik. Vagyis megszűnik a 15, kisgyermekeseknél minden esetben 30 napos türelmi idő. Tehát egy hónappal előbb megszűnhet a munkaviszonyuk.

KATTINTS! Kirúghatják a kisgyermekeseket és a nyugdíj előtt állókat is

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tervezett módosításokból az is kiderül, hogy jővőre már nem járna rendes szabadság a fizetés nélküli szabadság idejére. Ez különösen hátrányosan érinti a gyesen, gyeden lévő kisgyermekes anyákat. A jelenlegi szabályok szerint őket a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére is megilleti a rendes szabadság. Jövőre viszont már csak a szülési szabadság idejére járna rendes szabadság.

KATTINTS! Így bukják el a gyesen lévők a fizetett szabadságot

A törvénymódosítás szerint a nőket továbbra is 24 hét (168 nap) szülési szabadság illeti meg. Azt viszont négy héttel a szülés várható időpontját megelőzően kell kiadni.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44