Hogyan lesz nyugdíjunk, ha ez így megy tovább?

2011. július 25. 11:02

Továbbra sem jött meg a gyermekvállalási kedve a magyar pároknak: az év első öt hónapjában csaknem 10 százalékkal csökkent a születésszám a tavalyi év azonos időszakához képest. A Pénzcentrum.hu által megszellőztetett nyugdíj-politikai koncepció szerint viszont a jövőben alapelv, hogy a nyugdíjkiadásokat a befolyt járulékokból kell kifizetni. A gyermekszámcsökkenés viszont nem vetít előre fényes jövőt a majdani nyugdíjasoknak.

Május végéig 3 676 gyermekkel kevesebb született, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben 1 436-tal többen haltak meg. Összességében 21 878-cal többen haltak meg, mint amennyien születtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A természetes fogyás 5 112 fővel több, mint az előző év hasonló időszakában. A bevándorlók némiképpen javították a mérleget, így a népességszám becslés szerint csak 17 ezer fővel csökkent. Május végén így összességében 9 millió 969 ezer fő volt a magyar lakosság létszáma.

A magyar népesség fogyása már-már ijesztő méreteket öltött. 1960-ban még 146 461 gyermek született a KSH statisztikája szerint, s ez a lendület 20 éven keresztül kitartott. A rendszerváltozás évében már 20 ezerrel kevesebb gyermek született, majd az ezredfordulón évi 100 ezer alá csökkent ez a szám, s azóta sem tud elmozdulni erről a szintről.

A Pénzcentrum.hu által egy hónappal ezelőtt megszellőztetett nyugdíjpolitikai koncepcióról szóló előterjesztés alapvetése, hogy "a felosztó-kirovó nyugdíjrendszernek nincs alternatívája. A felosztó-kirovó elv azt jelenti, hogy az adott időszakban befolyt járulékokból kell fedezni az adott időszak ellátásait. Generációk közötti elosztást valósítja meg, amely a szolidaritásra is épül". 

KATTINTS! Állami nyugdíjpara: jön a szuperbruttó szuperbruttója

A jövőbeni nyugdíjellátás tehát nagyban függ a most még aktívak gyermekvállalási kedvétől, vagyis, hogy mennyien lesznek, akik a jövőbeni járulékfizetésükkel hozzájárulnak a nyugdíjkifizetésekhez.

A Munka törvénykönyvének tervezett változtatásai egyáltalán nem hozzák meg a nők gyermekvállalási kedvét. A védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók a jövőben a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőkkel, hogy nem kívánják őket tovább foglalkoztatni. A szigorítás lényege, hogy a felmondás a védelmi időszak leteltét követő napon elkezdődik. Vagyis megszűnik a 15, kisgyermekeseknél minden esetben 30 napos türelmi idő. Tehát egy hónappal előbb megszűnhet a munkaviszonyuk.

KATTINTS! Kirúghatják a kisgyermekeseket és a nyugdíj előtt állókat is

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tervezett módosításokból az is kiderül, hogy jővőre már nem járna rendes szabadság a fizetés nélküli szabadság idejére. Ez különösen hátrányosan érinti a gyesen, gyeden lévő kisgyermekes anyákat. A jelenlegi szabályok szerint őket a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére is megilleti a rendes szabadság. Jövőre viszont már csak a szülési szabadság idejére járna rendes szabadság.

KATTINTS! Így bukják el a gyesen lévők a fizetett szabadságot

A törvénymódosítás szerint a nőket továbbra is 24 hét (168 nap) szülési szabadság illeti meg. Azt viszont négy héttel a szülés várható időpontját megelőzően kell kiadni.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?