13 °C Budapest

Hogyan lesz nyugdíjunk, ha ez így megy tovább?

2011. július 25. 11:02

Továbbra sem jött meg a gyermekvállalási kedve a magyar pároknak: az év első öt hónapjában csaknem 10 százalékkal csökkent a születésszám a tavalyi év azonos időszakához képest. A Pénzcentrum.hu által megszellőztetett nyugdíj-politikai koncepció szerint viszont a jövőben alapelv, hogy a nyugdíjkiadásokat a befolyt járulékokból kell kifizetni. A gyermekszámcsökkenés viszont nem vetít előre fényes jövőt a majdani nyugdíjasoknak.

Május végéig 3 676 gyermekkel kevesebb született, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben 1 436-tal többen haltak meg. Összességében 21 878-cal többen haltak meg, mint amennyien születtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A természetes fogyás 5 112 fővel több, mint az előző év hasonló időszakában. A bevándorlók némiképpen javították a mérleget, így a népességszám becslés szerint csak 17 ezer fővel csökkent. Május végén így összességében 9 millió 969 ezer fő volt a magyar lakosság létszáma.

A magyar népesség fogyása már-már ijesztő méreteket öltött. 1960-ban még 146 461 gyermek született a KSH statisztikája szerint, s ez a lendület 20 éven keresztül kitartott. A rendszerváltozás évében már 20 ezerrel kevesebb gyermek született, majd az ezredfordulón évi 100 ezer alá csökkent ez a szám, s azóta sem tud elmozdulni erről a szintről.

A Pénzcentrum.hu által egy hónappal ezelőtt megszellőztetett nyugdíjpolitikai koncepcióról szóló előterjesztés alapvetése, hogy "a felosztó-kirovó nyugdíjrendszernek nincs alternatívája. A felosztó-kirovó elv azt jelenti, hogy az adott időszakban befolyt járulékokból kell fedezni az adott időszak ellátásait. Generációk közötti elosztást valósítja meg, amely a szolidaritásra is épül". 

KATTINTS! Állami nyugdíjpara: jön a szuperbruttó szuperbruttója

A jövőbeni nyugdíjellátás tehát nagyban függ a most még aktívak gyermekvállalási kedvétől, vagyis, hogy mennyien lesznek, akik a jövőbeni járulékfizetésükkel hozzájárulnak a nyugdíjkifizetésekhez.

A Munka törvénykönyvének tervezett változtatásai egyáltalán nem hozzák meg a nők gyermekvállalási kedvét. A védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók a jövőben a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőkkel, hogy nem kívánják őket tovább foglalkoztatni. A szigorítás lényege, hogy a felmondás a védelmi időszak leteltét követő napon elkezdődik. Vagyis megszűnik a 15, kisgyermekeseknél minden esetben 30 napos türelmi idő. Tehát egy hónappal előbb megszűnhet a munkaviszonyuk.

KATTINTS! Kirúghatják a kisgyermekeseket és a nyugdíj előtt állókat is

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A tervezett módosításokból az is kiderül, hogy jővőre már nem járna rendes szabadság a fizetés nélküli szabadság idejére. Ez különösen hátrányosan érinti a gyesen, gyeden lévő kisgyermekes anyákat. A jelenlegi szabályok szerint őket a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére is megilleti a rendes szabadság. Jövőre viszont már csak a szülési szabadság idejére járna rendes szabadság.

KATTINTS! Így bukják el a gyesen lévők a fizetett szabadságot

A törvénymódosítás szerint a nőket továbbra is 24 hét (168 nap) szülési szabadság illeti meg. Azt viszont négy héttel a szülés várható időpontját megelőzően kell kiadni.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?