A tulipán, a milliomos és a koldus

Pénzcentrum
2011. július 19. 21:02

A XX. század második felében számos pénzügyi lufi kipukkanásának lehettünk szem- és fültanúi, mint az ingatlanpiaci, tőzsdei, vagy a dotcom lufi, csak hogy párat említsünk. Mindegyik esetben hatalmas pénzeket fizetett ki, olyan dolgokért, amik valós értéke köszönőviszonyban sem volt a piaci árakkal.

A pénzügyi lufi kipukkanása nem újköri történet... Lapozzunk csak vissza egy pár évszázadnyi fejezetet történelem könyvünkben és vessünk egy pillantás a XVII-ik századi Hollandiára!


Annak ellenére, hogy a hollandokkal kapcsolatban számos ember fejében az a sztereotípia él, hogy miután sajtot reggeliznek, fapapuccsal a lábukon kiszaladnak a kertbe, hogy meglocsolják az ezer meg ezer színben pompázó tulipános kertjüket, a tulipán egyáltalán nem őshonos növény Hollandiában.

Gyökereit az egzotikus Boszporusz-parton kell keresünk. A virágok "atyja" Carolus Clusius, aki 1593-ban a leideni egyetem botanikus kertjében, először orvosi célokra kezdte el nevelgetni a pompás virágot. Clasius fukar ember hírében állt, másoknak nem adott belőlük, így szomszédjai nemsokára több, mint 100 hagymát csentek el a kertjéből... a legenda szerint valahogy így került a tulipán a szabad kereskedelem vérkeringésébe.

Az új virág híre gyorsan szárnyra kapott, és a tulipánok szépségétől eszüket veszett holland üzletemberek rövid idő alatt hatalmas pénzeket fektettek be a virágkereskedelembe. Szélsebesen gyűrűzött tovább a tulipánmánia, a 17. század elejére a virág értéke meghaladta az aranyét. Aki Hollandiában élt és mozgott mindenki tulipánt termelt, mert ebben az üzletágban látták a gyors meggazdagodás kulcsát. Tőzsdéztek vele, fogadtak rájuk, csillagászati áron adták vették őket, sőt egész birtokok-házzal, kerttel, jószággal- is gazdát cserélhettek egy különlegesebb tulipánhagymáért.

Talán egyszerűbben megértjük, hogy milyen őrületes mértéket öltött ebben a néhány évben a mánia, ha összehasonlításként megjegyezzük, hogy egy átlagos tulipánhagyma ára akár hét tonna sajt árát is elérhette. Még ennél is tovább mentek.....egy leideni földműves a következő árat állapította meg egy ritka (Viceroy) fajta tulipánért: 2 zsák búza, 4 zsák zab, 4 hizlalt ökör, 8 disznó, egy tucat juh, 2 ökörfejnyi bor, 4 tonna vaj, 1000 font sajt, egy ágy, egy teljes ruha- viselet (kb. öltöny) és egy ezüst mérőpohár.

Egy másik hasonlóan bájos történet alapján, egy részeg ember a kocsmában a sültje mellé megkívánta a vöröshagymát. Elkezdte hát meghámozni a pulton talált hagymát. Az éhes vendég pechére kiderült, hogy amit majszolgat az ivó tulajdonosának hőn dédelgetett nemes tulipán hagymája, ezért jó néhány hónapra rács mögé került.

A tulipán hisztéria persze nem tartott örökké. Mint minden más hirtelen meggazdagodást kínáló lehetőség esetében, ez esetben is, a csúcsra szállásból mélyrepülés lett, és 1637. február 3-án bekövetkezett a fordulópont: egy adag különlegesen ritka tulipánkollekció nem talált gazdára. Ezt követően egyre gyakrabban fordultak elő hasonló esetek, és a tulipánbiznisz lufija hirtelen kipukkadt. A virág értéke 6 hét alatt 90%-ot esett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így visszanézve talán megmosolyogtató a hollandok tulipánmániája, de ha jobban belegondolunk, a tulipánhagymákat felcseréltük napjaink bármely tőzsdei termékére. Hasonló szárnyalásokat és zuhanásokat szinte évente láthatunk a világ pénzpiacain, amelynek oka, hogy az emberi alaptermészet mit sem változott az elmúlt évszázadokban, még ha az általunk áhított termékek folyamatosan cserélődnek is. A kereskedők mohósága gyakorta a racionalitás határain túl löki az árfolyamokat, hogy aztán az hangos dübörgéssel zuhanjon vissza a kiindulási állapot közelébe.

Az árfolyamzuhanás okozta veszteség kezelhető, mi több egy tőzsdei kereskedőnek védekeznie is kell ellene. A jó hír, hogy napjainkban a zuhanó árfolyamokból akár profitálhatunk is. Erről a témáról többet megtudhat a PC Tőzsdesuli díjmentes előadásain.

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18