8 °C Budapest

A tulipán, a milliomos és a koldus

Pénzcentrum
2011. július 19. 21:02

A XX. század második felében számos pénzügyi lufi kipukkanásának lehettünk szem- és fültanúi, mint az ingatlanpiaci, tőzsdei, vagy a dotcom lufi, csak hogy párat említsünk. Mindegyik esetben hatalmas pénzeket fizetett ki, olyan dolgokért, amik valós értéke köszönőviszonyban sem volt a piaci árakkal.

A pénzügyi lufi kipukkanása nem újköri történet... Lapozzunk csak vissza egy pár évszázadnyi fejezetet történelem könyvünkben és vessünk egy pillantás a XVII-ik századi Hollandiára!


Annak ellenére, hogy a hollandokkal kapcsolatban számos ember fejében az a sztereotípia él, hogy miután sajtot reggeliznek, fapapuccsal a lábukon kiszaladnak a kertbe, hogy meglocsolják az ezer meg ezer színben pompázó tulipános kertjüket, a tulipán egyáltalán nem őshonos növény Hollandiában.

Gyökereit az egzotikus Boszporusz-parton kell keresünk. A virágok "atyja" Carolus Clusius, aki 1593-ban a leideni egyetem botanikus kertjében, először orvosi célokra kezdte el nevelgetni a pompás virágot. Clasius fukar ember hírében állt, másoknak nem adott belőlük, így szomszédjai nemsokára több, mint 100 hagymát csentek el a kertjéből... a legenda szerint valahogy így került a tulipán a szabad kereskedelem vérkeringésébe.

Az új virág híre gyorsan szárnyra kapott, és a tulipánok szépségétől eszüket veszett holland üzletemberek rövid idő alatt hatalmas pénzeket fektettek be a virágkereskedelembe. Szélsebesen gyűrűzött tovább a tulipánmánia, a 17. század elejére a virág értéke meghaladta az aranyét. Aki Hollandiában élt és mozgott mindenki tulipánt termelt, mert ebben az üzletágban látták a gyors meggazdagodás kulcsát. Tőzsdéztek vele, fogadtak rájuk, csillagászati áron adták vették őket, sőt egész birtokok-házzal, kerttel, jószággal- is gazdát cserélhettek egy különlegesebb tulipánhagymáért.

Talán egyszerűbben megértjük, hogy milyen őrületes mértéket öltött ebben a néhány évben a mánia, ha összehasonlításként megjegyezzük, hogy egy átlagos tulipánhagyma ára akár hét tonna sajt árát is elérhette. Még ennél is tovább mentek.....egy leideni földműves a következő árat állapította meg egy ritka (Viceroy) fajta tulipánért: 2 zsák búza, 4 zsák zab, 4 hizlalt ökör, 8 disznó, egy tucat juh, 2 ökörfejnyi bor, 4 tonna vaj, 1000 font sajt, egy ágy, egy teljes ruha- viselet (kb. öltöny) és egy ezüst mérőpohár.

Egy másik hasonlóan bájos történet alapján, egy részeg ember a kocsmában a sültje mellé megkívánta a vöröshagymát. Elkezdte hát meghámozni a pulton talált hagymát. Az éhes vendég pechére kiderült, hogy amit majszolgat az ivó tulajdonosának hőn dédelgetett nemes tulipán hagymája, ezért jó néhány hónapra rács mögé került.

A tulipán hisztéria persze nem tartott örökké. Mint minden más hirtelen meggazdagodást kínáló lehetőség esetében, ez esetben is, a csúcsra szállásból mélyrepülés lett, és 1637. február 3-án bekövetkezett a fordulópont: egy adag különlegesen ritka tulipánkollekció nem talált gazdára. Ezt követően egyre gyakrabban fordultak elő hasonló esetek, és a tulipánbiznisz lufija hirtelen kipukkadt. A virág értéke 6 hét alatt 90%-ot esett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így visszanézve talán megmosolyogtató a hollandok tulipánmániája, de ha jobban belegondolunk, a tulipánhagymákat felcseréltük napjaink bármely tőzsdei termékére. Hasonló szárnyalásokat és zuhanásokat szinte évente láthatunk a világ pénzpiacain, amelynek oka, hogy az emberi alaptermészet mit sem változott az elmúlt évszázadokban, még ha az általunk áhított termékek folyamatosan cserélődnek is. A kereskedők mohósága gyakorta a racionalitás határain túl löki az árfolyamokat, hogy aztán az hangos dübörgéssel zuhanjon vissza a kiindulási állapot közelébe.

Az árfolyamzuhanás okozta veszteség kezelhető, mi több egy tőzsdei kereskedőnek védekeznie is kell ellene. A jó hír, hogy napjainkban a zuhanó árfolyamokból akár profitálhatunk is. Erről a témáról többet megtudhat a PC Tőzsdesuli díjmentes előadásain.

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem