17 °C Budapest

Ez a tuti befektetés: venni, venni, venni!

Pénzcentrum
2010. május 31. 16:58

Ha bankba teszem a pénzem, vajon hiánytalanul vissza kapom-e? Sokak fejében motoszkálhat ez a gondolat, amikor a gazdasági világválság már nem csak vállalkozásokat, hanem egész országokat sodort csődközeli helyzetbe. Tutira biztonságos és értékálló befektetést a mostani nehéz időkben nem könnyű találni. A Pénzcentrum ad egy jó tippet.

A mostaninál sokkal nagyobb nehézségeket megélt nagyanyáink tudták a megoldást a dilemmára: aranyat vettek. Furcsa módon a jól bevált receptet mostanság is egyre többen ajánlják a megtakarításaik miatt aggódó befektetőknek. Még annak ellenére is, hogy régen kellett ilyen sokat fizetni a sárga fémért, mint mostanság. Az arany ára ugyanis éppen csúcson van, unciánként 1200 dollárt (durván 265 ezer forint) kell fizetni érte. Megvenni azonban ilyen bizonytalan idők közepette drágán is megéri. Az arany ugyanis több szempontból is különleges befektetési forma.

Értékét nem a forint vagy az euró árfolyama határozza meg és nem függ sem az EU, sem Magyarország gazdasági teljesítményétől. Amíg a bankbetétben, részvényben vagy egyéb értékpapírokban tartott befektetéseket a legrosszabb esetben befagyaszthatják, addig az arany amikor kell rendelkezésre áll. Probléma esetén ráadásul könnyen és gyakorlatilag a világ bármelyik csücskében fizetőeszközként használható. Végül, de nem utolsó sorban az arany értékálló befektetés

Venni, venni, venni - állítják a Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakértők. A jelenlegi kilátások szerint a nemesfém ára emelkedni fog. Nem dőlt még el, hogy a világ túljutott-e már a gazdasági válságon, nem dőlt el az sem, hogyan alakul az euróval fizető országok helyzete, magyarán tovább tart a bizonytalanság. Márpedig, ha bizonytalanok a befektetők, akkor egyre több aranyat vesznek. A nemesfém iránti keresletet tovább növeli az egyre gazdagabb Kína és India. Ázsiában az arany birtoklása egyet jelent a jóléttel. Kínai magánbefektetők csak az elmúlt évben 50 tonna aranyat vettek. Összehasonlításul: Magyarország aranytartaléka 2009-ben nagyjából 3 tonna volt.

A biztonságra vágyóknak tehát nem kérdés, hogy spórolt pénzük egy részét aranyba tegyék. Ám nem mindegy, hogy milyen módon teszik ezt. Aranyat ugyanis papír és fizikai formában is birtokolhatunk. Előbbi esetben aranyat bányászó vállalkozások részvényeit, vagy a nyersanyagpiacon üzletelő befektetési alapok jegyeinek tőzsdei megvásárlásával lehetünk aranytulajdonosok. Ha ezt választja a befektető, akkor nagyot kaszálhat ugyan az arany drágulásából, de a bizonytalansági tényezőtől nem szabadul. A vállalkozások csődbe mehetnek, vagyonukat zárolhatják.

A tuti biztonságot csak az arany fizikai megvásárlása jelenti. Nagyanyáink aranyláncot, gyűrűt vettek, ami jobb a semminél, azonban a modern korban már nem megfelelő megoldás. Ha ékszeraranyat vásárolunk, azt 25 százalék áfa terheli, ráadásul visszaváltáskor csak törtaranyként lehet megszabadulni tőle, ami alacsonyabb árat jelent. A legjobb megoldás az úgynevezett befektetési arany (érme, lap, tömb) megvásárlása lehet, mert ezután nem kell adót fizetni és könnyebben lehet eladni, mint az ékszert. A vásárlás előtt azonban nem árt eldönteni, hogy egyszeri alkalommal, vagy megtakarítási céllal meghatározott időközönként szeretnénk aranyat venni és erre mekkora összeget szánunk. Ennek ismeretében válogathatunk ugyanis a különböző súlyú érmék, lapok és rudak között.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 


Nehéz feladat a megfelelő aranykereskedő kiválasztása is, de megkönnyítheti a befektető dolgát, ha néhány kérdést feltesz az eladónak, például az arany minőségéről. Csak a "négy 9-es", azaz 999,9 ezrelék tisztaságú, a legszigorúbb előírások szerint készített, úgynevezett Good Delivery típusú aranyat érdemes beszerezni, mert csak ezt lehet bárhol a világon könnyen pénzzé tenni. Ellenőrizni kell azt is, hogy az eladónak van-e hatósági engedélye a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézettől. A vásárlás előtt tájékozódni kell arról is, vajon az eladó hajlandó lenne-e visszavásárolni az általa kínált aranyat és mindezt milyen áron tenné meg. Sok vállalkozás ugyanis árul ugyan aranyat, de annak visszaváltására már nem hajlandó vagy csak igen nyomott áron, ami az esetek többségében ráfizetést jelent a befektetők számára.

Az aranyvásárlás aranyszabálya, hogy ne az összes pénzünkből egyszerre vegyünk a sárga fémből, hanem rendszeresen és fokozatosan. Az is fontos, hogy ne az összes spórolt pénzünket tartsuk aranyban. A legjobb megoldás, ha legalább három különféle megtakarítási formát választunk, amelyek közül egyik, megtakarításaink 5-10 százaléka lehet a nemesfém. Az arany nem gyorsan fial. Leginkább közép- és hosszú távon hozhat hasznot. Természetesen az arany birtoklása sincs ingyen, hiszen a nemesfémet tárolni kell. Erre pedig semmiképpen nem jó megoldás az otthoni szekrény. Szerencsére azonban havonta néhány ezer forintért már lehet bankban arany tárolására alkalmas széfet bérelni.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem