19 °C Budapest

Ez a tuti befektetés: venni, venni, venni!

Pénzcentrum
2010. május 31. 16:58

Ha bankba teszem a pénzem, vajon hiánytalanul vissza kapom-e? Sokak fejében motoszkálhat ez a gondolat, amikor a gazdasági világválság már nem csak vállalkozásokat, hanem egész országokat sodort csődközeli helyzetbe. Tutira biztonságos és értékálló befektetést a mostani nehéz időkben nem könnyű találni. A Pénzcentrum ad egy jó tippet.

A mostaninál sokkal nagyobb nehézségeket megélt nagyanyáink tudták a megoldást a dilemmára: aranyat vettek. Furcsa módon a jól bevált receptet mostanság is egyre többen ajánlják a megtakarításaik miatt aggódó befektetőknek. Még annak ellenére is, hogy régen kellett ilyen sokat fizetni a sárga fémért, mint mostanság. Az arany ára ugyanis éppen csúcson van, unciánként 1200 dollárt (durván 265 ezer forint) kell fizetni érte. Megvenni azonban ilyen bizonytalan idők közepette drágán is megéri. Az arany ugyanis több szempontból is különleges befektetési forma.

Értékét nem a forint vagy az euró árfolyama határozza meg és nem függ sem az EU, sem Magyarország gazdasági teljesítményétől. Amíg a bankbetétben, részvényben vagy egyéb értékpapírokban tartott befektetéseket a legrosszabb esetben befagyaszthatják, addig az arany amikor kell rendelkezésre áll. Probléma esetén ráadásul könnyen és gyakorlatilag a világ bármelyik csücskében fizetőeszközként használható. Végül, de nem utolsó sorban az arany értékálló befektetés

Venni, venni, venni - állítják a Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakértők. A jelenlegi kilátások szerint a nemesfém ára emelkedni fog. Nem dőlt még el, hogy a világ túljutott-e már a gazdasági válságon, nem dőlt el az sem, hogyan alakul az euróval fizető országok helyzete, magyarán tovább tart a bizonytalanság. Márpedig, ha bizonytalanok a befektetők, akkor egyre több aranyat vesznek. A nemesfém iránti keresletet tovább növeli az egyre gazdagabb Kína és India. Ázsiában az arany birtoklása egyet jelent a jóléttel. Kínai magánbefektetők csak az elmúlt évben 50 tonna aranyat vettek. Összehasonlításul: Magyarország aranytartaléka 2009-ben nagyjából 3 tonna volt.

A biztonságra vágyóknak tehát nem kérdés, hogy spórolt pénzük egy részét aranyba tegyék. Ám nem mindegy, hogy milyen módon teszik ezt. Aranyat ugyanis papír és fizikai formában is birtokolhatunk. Előbbi esetben aranyat bányászó vállalkozások részvényeit, vagy a nyersanyagpiacon üzletelő befektetési alapok jegyeinek tőzsdei megvásárlásával lehetünk aranytulajdonosok. Ha ezt választja a befektető, akkor nagyot kaszálhat ugyan az arany drágulásából, de a bizonytalansági tényezőtől nem szabadul. A vállalkozások csődbe mehetnek, vagyonukat zárolhatják.

A tuti biztonságot csak az arany fizikai megvásárlása jelenti. Nagyanyáink aranyláncot, gyűrűt vettek, ami jobb a semminél, azonban a modern korban már nem megfelelő megoldás. Ha ékszeraranyat vásárolunk, azt 25 százalék áfa terheli, ráadásul visszaváltáskor csak törtaranyként lehet megszabadulni tőle, ami alacsonyabb árat jelent. A legjobb megoldás az úgynevezett befektetési arany (érme, lap, tömb) megvásárlása lehet, mert ezután nem kell adót fizetni és könnyebben lehet eladni, mint az ékszert. A vásárlás előtt azonban nem árt eldönteni, hogy egyszeri alkalommal, vagy megtakarítási céllal meghatározott időközönként szeretnénk aranyat venni és erre mekkora összeget szánunk. Ennek ismeretében válogathatunk ugyanis a különböző súlyú érmék, lapok és rudak között.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Nehéz feladat a megfelelő aranykereskedő kiválasztása is, de megkönnyítheti a befektető dolgát, ha néhány kérdést feltesz az eladónak, például az arany minőségéről. Csak a "négy 9-es", azaz 999,9 ezrelék tisztaságú, a legszigorúbb előírások szerint készített, úgynevezett Good Delivery típusú aranyat érdemes beszerezni, mert csak ezt lehet bárhol a világon könnyen pénzzé tenni. Ellenőrizni kell azt is, hogy az eladónak van-e hatósági engedélye a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézettől. A vásárlás előtt tájékozódni kell arról is, vajon az eladó hajlandó lenne-e visszavásárolni az általa kínált aranyat és mindezt milyen áron tenné meg. Sok vállalkozás ugyanis árul ugyan aranyat, de annak visszaváltására már nem hajlandó vagy csak igen nyomott áron, ami az esetek többségében ráfizetést jelent a befektetők számára.

Az aranyvásárlás aranyszabálya, hogy ne az összes pénzünkből egyszerre vegyünk a sárga fémből, hanem rendszeresen és fokozatosan. Az is fontos, hogy ne az összes spórolt pénzünket tartsuk aranyban. A legjobb megoldás, ha legalább három különféle megtakarítási formát választunk, amelyek közül egyik, megtakarításaink 5-10 százaléka lehet a nemesfém. Az arany nem gyorsan fial. Leginkább közép- és hosszú távon hozhat hasznot. Természetesen az arany birtoklása sincs ingyen, hiszen a nemesfémet tárolni kell. Erre pedig semmiképpen nem jó megoldás az otthoni szekrény. Szerencsére azonban havonta néhány ezer forintért már lehet bankban arany tárolására alkalmas széfet bérelni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 15. 13:19
Még csak fél napja érhető el, máris több mint 132 ezren nézték meg azt a Facebook Live-on, élőben su...
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30