15 °C Budapest

Kombinált betéttel újra elérhető a kétszámjegyű kamat

2011. március 2. 09:44

Az egyre csökkenő kamatok okán megint kezdenek előtérbe kerülni a különböző befektetési alapokkal kombinált betéti konstrukciók a piacon. A kamatajánlat e konstrukciók esetében akár kétszámjegyű is lehet, azonban a jutányos kondícióknak meg kell fizetnünk az árát - írja a Világgazdaság.

A lekötött betéti kamtok mérséklődésével ismét kezdenek elszaporodni a különböző pénzintézeteknél a kombinált betéti konstrukciók. Ezek lényege, hogy egyszerre foglal magába egy bankbetétet és egy befektetési alapot. A betét és a befektetési alap között sokszor a bank által előre meghatározott mértékben (például fele-fele arányban) kell megosztania a megtakarítást.

 


A befektetés két részének ugyanakkor különbözőek a feltételei. A betétösszegre a meghirdetett kamatot fizetik, általában fix futamidőre és elmondható, hogy nem is kell kockázattal számolni. A befektetési alapban lévő pénzre pedig a befektetési alap hozamát fogja megkapni. A kombinált befektetés másik része így magasabb hozam elérésének lehetőségét kínálja. A befektetési alapokat azonban e kombinált befektetésekben általában határozatlan futamidő jellemzi.

A leginkább említésre méltó kombinált betétkonstrukció a piacon, mely kétszámjegyű kamatot ígér az az OTP Bank HozamDuó Trend Fix névvel fémjelzett konstrukciója. A befekteétshez szükség van a banknál vezetett bankszámlára és egy értékpapírszámlára is.

A pénzintézetnél választható akciós kondíció egyik hátránya, hogy a lekötött betétek a két hónapos futamidő végén a bank mindenkor hatályos 2 havi betétlekötési feltételeinek megfelelően kamatoznak tovább. Az ajánlat másik részét képező befektetési alap hozama pedig az alapban lévő befektetési eszközök hozamától függően igen széles skálán mozoghat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előbb vázolt hátrány szinte az összes pénzintézetnél jelen van. Ezek a magas hozamok jellemzően csak az első, illetve kirívó esetekben az első három kamatperiódusra szól, míg utána csak a klasszikus lekötött betétek kamatainak megfelelően változik a megtakarítások hozama - cserébe azonban az ügyfelek kénytelenek lemondani hosszú időre megtakarításaikról.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?