23 °C Budapest

Összejött az egymillió százalékos hozam! Nem ma kezdték

2011. február 26. 09:02

Az 1928. februári alapítása óta kumulált teljes hozama elérte az egymillió százalékot, ezzel rekordot döntött a Pioneer Befektetési Alap, amely az Egyesült Államok harmadik legrégebbi befektetési alapja. Az alap indulása óta a nettó eszközérték egészen pontosan 1 073 300%-kal nőtt.

Nemzetközi elemzők adatai szerint ez a legmagasabb kumulált teljes hozam a befektetési alap-kezelői szektor történetében. Érdekes adalék, hogy 1930-at megelőzően mindössze nyolc befektetési alapot, 1940-et megelőzően pedig 36 alapot indítottak el Amerikában.

Ez a hétjegyű szám dollárra lefordítva azt jelenti, hogy ha valaki az induláskor, 1928-ban 1000 dollárt fektetett volna a Pioneer Alap "A" sorozatának jegyeibe, akkor a tavalyi év végén 10,73 millió dollárt ért volna a befektetése az összes osztalék és tőkenyereség újrabefektetését feltételezve. Ez a teljes időszakot tekintve 11,89%-os évesített hozamnak felelne meg. Ha ugyanerre az időszakra az 1000 dollárt a S&P 500 tőzsdeindexbe fektették volna, akkor a növekedés mértéke - szintén az osztalékok újrabefektetésével - "mindössze" 190 953,36% lenne. Ez 9,55%-os évesített hozamnak felelne meg, ami csak elméleti eredmény, hiszen közvetlenül nem lehetett volna indexbe fektetni.

A Pioneer Alap más okból is kivételes, ugyanis 82 éves története során mindössze négy vezető portfóliómenedzser irányította befektetéseit. Valamennyien ugyanazt az értékalapú megközelítést alkalmazták a befektetési stratégiában, mint a Pioneer Befektetési Alap szülőatyja, Philip Caret. Az alapot az elmúlt 25 évben menedzselő John Carey szerint "a Pioneer Befektetési Alap hosszú távú rekordhozama annak köszönhető, hogy az alapkezelő következetesen a részvények mögötti üzleti tevékenység értékére fókuszál, miközben kiemelt figyelmet fordít a befektetési fundamentumokra, és ehhez dedikált, független elemzői és menedzsmenthátteret biztosít."

A Pioneer Alap aktívan menedzselt, nagyvállalati részvényekbe fektető alap, amely első osztályú cégek részvényeire helyezi a hangsúlyt, növekedési és értékalapú részvényeket egyaránt tartva portfóliójában. Befektetési stratégiáját a hosszú távú gondolkodás jellemzi: 1996 óta az eszközök éves cserélődési aránya nem érte el a 25%-ot, vagyis egy-egy részvényt átlagosan négy évig tart az alap. A befektetési stratégia hagyományosan előtérbe helyezi a társadalmi felelősségvállalást, és nem fektet olyan cégekbe, amelyek főtevékenysége alkohollal, szerencsejátékkal, vagy dohánytermékekkel van kapcsolatban. Az alap eszközeinek értéke 2010. december 31-én mintegy 7 milliárd dollárt tett ki.

Pioneer Fund A sorozatának évesített teljes hozamai 2010. december 31-én:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A Pioneer Befektetési Alap teljesítménye bizonyítja a hosszú távú befektetések előnyeit, a részvények értékteremtő képességét, valamint tükrözi az aktív menedzsment pozitív hozadékát a passzív, indexalapú befektetési stratégiával szemben" - tette hozzá Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?