16 °C Budapest

Összejött az egymillió százalékos hozam! Nem ma kezdték

2011. február 26. 09:02

Az 1928. februári alapítása óta kumulált teljes hozama elérte az egymillió százalékot, ezzel rekordot döntött a Pioneer Befektetési Alap, amely az Egyesült Államok harmadik legrégebbi befektetési alapja. Az alap indulása óta a nettó eszközérték egészen pontosan 1 073 300%-kal nőtt.

Nemzetközi elemzők adatai szerint ez a legmagasabb kumulált teljes hozam a befektetési alap-kezelői szektor történetében. Érdekes adalék, hogy 1930-at megelőzően mindössze nyolc befektetési alapot, 1940-et megelőzően pedig 36 alapot indítottak el Amerikában.

Ez a hétjegyű szám dollárra lefordítva azt jelenti, hogy ha valaki az induláskor, 1928-ban 1000 dollárt fektetett volna a Pioneer Alap "A" sorozatának jegyeibe, akkor a tavalyi év végén 10,73 millió dollárt ért volna a befektetése az összes osztalék és tőkenyereség újrabefektetését feltételezve. Ez a teljes időszakot tekintve 11,89%-os évesített hozamnak felelne meg. Ha ugyanerre az időszakra az 1000 dollárt a S&P 500 tőzsdeindexbe fektették volna, akkor a növekedés mértéke - szintén az osztalékok újrabefektetésével - "mindössze" 190 953,36% lenne. Ez 9,55%-os évesített hozamnak felelne meg, ami csak elméleti eredmény, hiszen közvetlenül nem lehetett volna indexbe fektetni.

A Pioneer Alap más okból is kivételes, ugyanis 82 éves története során mindössze négy vezető portfóliómenedzser irányította befektetéseit. Valamennyien ugyanazt az értékalapú megközelítést alkalmazták a befektetési stratégiában, mint a Pioneer Befektetési Alap szülőatyja, Philip Caret. Az alapot az elmúlt 25 évben menedzselő John Carey szerint "a Pioneer Befektetési Alap hosszú távú rekordhozama annak köszönhető, hogy az alapkezelő következetesen a részvények mögötti üzleti tevékenység értékére fókuszál, miközben kiemelt figyelmet fordít a befektetési fundamentumokra, és ehhez dedikált, független elemzői és menedzsmenthátteret biztosít."

A Pioneer Alap aktívan menedzselt, nagyvállalati részvényekbe fektető alap, amely első osztályú cégek részvényeire helyezi a hangsúlyt, növekedési és értékalapú részvényeket egyaránt tartva portfóliójában. Befektetési stratégiáját a hosszú távú gondolkodás jellemzi: 1996 óta az eszközök éves cserélődési aránya nem érte el a 25%-ot, vagyis egy-egy részvényt átlagosan négy évig tart az alap. A befektetési stratégia hagyományosan előtérbe helyezi a társadalmi felelősségvállalást, és nem fektet olyan cégekbe, amelyek főtevékenysége alkohollal, szerencsejátékkal, vagy dohánytermékekkel van kapcsolatban. Az alap eszközeinek értéke 2010. december 31-én mintegy 7 milliárd dollárt tett ki.

Pioneer Fund A sorozatának évesített teljes hozamai 2010. december 31-én:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A Pioneer Befektetési Alap teljesítménye bizonyítja a hosszú távú befektetések előnyeit, a részvények értékteremtő képességét, valamint tükrözi az aktív menedzsment pozitív hozadékát a passzív, indexalapú befektetési stratégiával szemben" - tette hozzá Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?