Ilyen szemkárpáztató pénzekkel fizettünk - amikor még nem volt bankkártya

2011. február 1. 18:02

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter tegnap nyitotta meg a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szlovák Nemzeti Múzeum A kassai aranykincs című közös kiállítását. A Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében megtartott ünnepi megnyitón részt vett Daniel Krajcer, szlovák kulturális miniszter, Peter Weiss, a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete és Dr. Rastislav Púdelka, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Dr. Réthelyi Miklós beszédében kiemelte: "A magyar muzeológia nagy ünnepe ez, hiszen az 1935-ben feltárt kassai aranykincsek eddig még nem voltak láthatók Magyarországon. Ehhez szükség volt a Szlovák Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum vezetői közötti jó szakmai és emberi kapcsolatra. A kassai aranykincsek nem koptak el, nem koptatta el azokat sem az emberi kéz sem az idő érintése. A lelet pénzei arról tanúskodnak, hogy a korabeli Európa népei élénk kereskedelmi kapcsolatban álltak egymással. A kincs aranyérméi közös európai múltunk pillanatai. A magyar-szlovák közös múlt emlékeinek "árfolyama" magasabb az aranyénál is."

 


A 2920 aranypénzre épülő, darabszámát és összetételét tekintve egyedülálló kiállítás az év egyik legnagyobb művészeti-történelmi szenzációja, mely hozzájárul a magyar-szlovák kulturális kapcsolatok erősödéséhez.

Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter arra emlékeztetett, hogy az arany története egyben az emberiség történelme, ahogy a kassai is kincslelet is három évszázad pénzverdéinek munkásságát reprezentálja. "Szlovákia és Magyarország között időnként felvetődnek olyan témák, amelyek kapcsán nem mindig értjük meg egymást, de sokkal több az olyan, amely összeköt bennünket. Nemcsak a közös múlt, de a mi közös közép-európai jövőnk is" - vélekedett Daniel Krajcer.

 


Az anyag Közép-Európa eddig fellelt legnagyobb újkori aranykincslelete, amelyet a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum felújításának köszönhetően láthat a budapesti közönség. A 2920 aranypénzt, három emlékérmet és egy 214 cm hosszú reneszánsz aranyláncot, valamint az ezeket egykor rejtő rézedényt az MNM látogatói a koronázási palást bemutatására szolgáló páncélteremben tekinthetik meg - mondta a múzeumot vezető Csorba László.

Marek Budaj, a Szlovák Nemzeti Múzeum régész-numizmatikusa a kincs történetéről szólva felidézte, hogy azt 1935 augusztusában találták meg Kassán, a Fő utcában álló Pénzügyigazgatóság épületének rekonstrukciója során. A kutatók szerint az értéktárgyakat 1682 körül, a Thököly-felkelés idején rejthette el a Szepesi Kamara egyik vezetője. Tóth Csaba, az MNM Éremtárának munkatársa kiemelte a rézüst legértékesebb darabját, egy mintegy 590 grammos késő reneszánsz aranyláncot, illetve I. Ferdinánd 1541-es emlékérmét, amelyből a kassai kincsleleten kívül nem ismert aranyból készült példány.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


A lelet túlnyomó többségét magyar, erdélyi és németalföldi pénzek teszik ki, de megtalálhatók köztük cseh, sziléziai, lengyel, német, dán, svéd, itáliai, osztrák, salzburgi, spanyol veretek, sőt egy antik Lysimachos-statér újkori hamisítványa is. A kincs legkorábbi pénzei Luxemburgi Zsigmond magyar királynak 1402-1404 között vert aranyforintjai, a legfiatalabbak I. Lipót 1679-ben Körmöcbányán vert dukátjai. A lelet jelentősége nem csupán az egyes darabok ritkaságában áll, hiszen a kincs egésze jól mutatja, milyen összetételű volt egy korabeli pénzvagyon - hangsúlyozták a kiállítás kurátorai. A kassai lelet a Szepesi Kamara vezetőinek 1,5-3 évnyi keresetével ért fel.

A kassai aranykincseket bemutató kiállítás február 1-jétől március 20-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban. Témájában a tárlathoz kapcsolódik A Bethlenek című, február 17-én nyíló időszaki kiállítás is, mely a páncélterem mellett kap majd helyet.


PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem