Milliárdos magyar gyermekek - válságban is népszerű a babakötvény

2010. december 21. 10:02

Öt nagy kereskedelmi banknál az eddig mintegy 64 700 babakötvényhez kötődő Start számlán több mint hétmilliárd forint gyűlt össze. Bár a támogatás elhelyezése és a megfelelő befektetés kiválasztása ugyan a szülő feladata, de döntően ezek a megtakarítások egyelőre a kincstári megtakarítási számlán maradtak - írja a Világgazdaság.

Minden hazánkban született, magyar állampolgárságú gyermeknek a születése évében a magyar állam 2006 januárja óta "életkezdési támogatást" juttat. A támogatás összege a 2007 óta született gyermekek esetében 42 500 forint, amely összeghez a támogatott a 18. életévét betöltve férhet hozzá. A pénzintézetek a kezdeti felfutást követően azt figyelték meg, hogy az új szerződések száma beállt egy szintre, és a számlákon az újszülöttek részére elhelyezett betétek összege folyamatosan növekedett.

Bár a megfelelő befektetési forma kiválasztása a szülők feladata, ám többségük nehezen hozza meg ezt a döntést így többnyire a megtakarítások egyelőre a kincstári számlán találhatóak. Pedig, ha a megtakarítást egy pénzügyi szolgáltatónál helyeznék el, lehetőségük lenne arra, hogy a folyamatos megtakarításaik után állami támogatást is igénybe vegyenek. A babakötvényekhez tartozó Start számlákra fizetett megtakarítások után ugyanis éves szinten tíz százalékos, legfeljebb évi hatezer forintnyi támogatást ír jóvá az állam.

Az OTP Bank büszkélkedhet a legtöbb Start számlával és a rajtuk elhelyezett legnagyobb összeggel. A pénzintézetnél eddig mintegy 37 ezer számlát nyitottak az ügyfelek és a rajtuk elhelyezett megtakarítások összege meghaladja a 3,6 milliárd forintot.

Korábban:OTP anyatejjel? Milliárdos magyar babák! Gondoltad volna?

A bank adatai szerint az újonnan nyitott számlák száma egyenletesen növekszik, évente mintegy hétezer új szerződést kötnek.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Start számlák állománya (milliárd forint) - Forrás: Világgazdaság


Több mint másfél milliárd forint gyűlt össze a CIB Banknál nyitott mintegy 11 700 számlán. A CIB-nél is folyamatos és nagyjából egyenletes érdeklődést tapasztaltak az eddig eltelt évek alatt. A banknál évente 2300-2500 új szerződést jegyeznek be.

Mintegy 8500 számlán 949 millió forint gyűlt össze a program keretében a K&H Banknál. A bank nem érzékelt növekedést az új szerződések volumenében és prognózisuk szerint amennyiben az év első három negyedévében mért tendencia továbbra is folytatódik, akkor kevesebb új szerződés születik, mint korábban. Azonban számításaik szerint a számlákon elhelyezett összeg várhatóan továbbra is növekedni fog.

Az MKB Banknál a 3972 babakötvényhez rendelt számlákon mintegy 575 millió forintnyi megtakarítás gyűlt össze, míg a Budapest Bank közel 450 millió forintnyi megtakarítást tudhat magának a nála nyitott mintegy 3500 megtakarítási számlán.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?