16 °C Budapest

Milliárdos magyar gyermekek - válságban is népszerű a babakötvény

2010. december 21. 10:02

Öt nagy kereskedelmi banknál az eddig mintegy 64 700 babakötvényhez kötődő Start számlán több mint hétmilliárd forint gyűlt össze. Bár a támogatás elhelyezése és a megfelelő befektetés kiválasztása ugyan a szülő feladata, de döntően ezek a megtakarítások egyelőre a kincstári megtakarítási számlán maradtak - írja a Világgazdaság.

Minden hazánkban született, magyar állampolgárságú gyermeknek a születése évében a magyar állam 2006 januárja óta "életkezdési támogatást" juttat. A támogatás összege a 2007 óta született gyermekek esetében 42 500 forint, amely összeghez a támogatott a 18. életévét betöltve férhet hozzá. A pénzintézetek a kezdeti felfutást követően azt figyelték meg, hogy az új szerződések száma beállt egy szintre, és a számlákon az újszülöttek részére elhelyezett betétek összege folyamatosan növekedett.

Bár a megfelelő befektetési forma kiválasztása a szülők feladata, ám többségük nehezen hozza meg ezt a döntést így többnyire a megtakarítások egyelőre a kincstári számlán találhatóak. Pedig, ha a megtakarítást egy pénzügyi szolgáltatónál helyeznék el, lehetőségük lenne arra, hogy a folyamatos megtakarításaik után állami támogatást is igénybe vegyenek. A babakötvényekhez tartozó Start számlákra fizetett megtakarítások után ugyanis éves szinten tíz százalékos, legfeljebb évi hatezer forintnyi támogatást ír jóvá az állam.

Az OTP Bank büszkélkedhet a legtöbb Start számlával és a rajtuk elhelyezett legnagyobb összeggel. A pénzintézetnél eddig mintegy 37 ezer számlát nyitottak az ügyfelek és a rajtuk elhelyezett megtakarítások összege meghaladja a 3,6 milliárd forintot.

Korábban:OTP anyatejjel? Milliárdos magyar babák! Gondoltad volna?

A bank adatai szerint az újonnan nyitott számlák száma egyenletesen növekszik, évente mintegy hétezer új szerződést kötnek.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Start számlák állománya (milliárd forint) - Forrás: Világgazdaság


Több mint másfél milliárd forint gyűlt össze a CIB Banknál nyitott mintegy 11 700 számlán. A CIB-nél is folyamatos és nagyjából egyenletes érdeklődést tapasztaltak az eddig eltelt évek alatt. A banknál évente 2300-2500 új szerződést jegyeznek be.

Mintegy 8500 számlán 949 millió forint gyűlt össze a program keretében a K&H Banknál. A bank nem érzékelt növekedést az új szerződések volumenében és prognózisuk szerint amennyiben az év első három negyedévében mért tendencia továbbra is folytatódik, akkor kevesebb új szerződés születik, mint korábban. Azonban számításaik szerint a számlákon elhelyezett összeg várhatóan továbbra is növekedni fog.

Az MKB Banknál a 3972 babakötvényhez rendelt számlákon mintegy 575 millió forintnyi megtakarítás gyűlt össze, míg a Budapest Bank közel 450 millió forintnyi megtakarítást tudhat magának a nála nyitott mintegy 3500 megtakarítási számlán.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18