18 °C Budapest

300 milliárd felett a TBSZ-vagyon - pörög a banki sikertermék

2011. január 5. 09:02

Az elmúlt év utolsó két hónapjában fokozódott az érdeklődés a kedvező adózással kínált banki sikertermék iránt - írja a Világgazdaság. A tartós befektetési számlákra (tbsz) elhelyezett megtakarítások kamata és hozama 2014-től 16% helyett 10%-os kulccsal adózik csak, ha pedig 2016-ig nem vesz ki a számlatulajdonos az összegből, egyáltalán nem kell kamatadót fizetnie.

"Az igazi hajrá december utolsó heteiben volt, a korábban megnyitott számlákra is csak az utolsó pillanatban érkeztek meg a befizetések" - mondta Gábriel Zsuzsanna, az Axa Bank termékmenedzsere. "A számlák mintegy 40%-át novemberben és decemberben nyitották meg" - tette hozzá Breznay Endre, a TakarékBank pénz- és tőkepiaci üzletágának igazgatója. A Raiffeisennél is hasonló volt a helyzet: az év ugyanezen időszakában több mint 60%-kal nőtt a tbsz-eken nyilvántartott vagyon, a CIB-nél az utolsó négy hétben 30%-os gyarapodást tapasztaltak az állományban, de az OTP, az MKB és az UniCredit Bank is növekedést észlelt a számlanyitások és az állomány tekintetében.


Ellenpéldát is találni, mivel az Erste és a K&H ügyfelei, úgy tűnik, nem hagyták az utolsó pillanatra a tbsz-ek megnyitását, az év vége ezeknél a cégeknél nem hozott kiugró növekedést, az esztendő során folyamatosan nyitották a számlákat az ügyfelek. A tbsz-eken lévő megtakarítások esetében már a gyűjtőévben felhalmozott kamatra is vonatkozik az adókedvezmény, így megéri minél korábban megnyitni az ilyen számlákat, és elhelyezni rajtuk a hosszú távú befektetéseket. A pénzügyi szolgáltatók kivétel nélkül azt tanácsolják a klienseknek, ha már most van olyan spórolt pénzük, amelyet előreláthatólag 2014 vagy 2016 végéig nélkülözni tudnak, helyezzék el egy ilyen számlára. Veszítenivaló nincs, ha mégis feltöri az ügyfél a számlát, ugyanazt a 16%-os kamat- vagy árfolyamnyereség-adót kell megfizetnie, amelyet egy hagyományos betéti vagy értékpapírszámlán elhelyezett befektetés esetében.

Korábban: Támogatott spórolás: így tehet félre a magyar 2011-ben

Tbsz-ből kétfélét lehet nyitni, az egyiken bankbetéteket, a másikon értékpapírokat helyezhetnek el az ügyfelek. Bár Magyarországon a bankbetét a legnépszerűbb befektetési termék, a jelenleg már valószínűleg 300 milliárd forint fölötti tbsz-állományból viszonylag sokat fektettek az ügyfelek más eszközökbe. Az OTP-nél, az UniCreditnél, az Ersténél, a K&H-nál és a Raiffeisennél is lényegesen több pénzt helyeztek el a kliensek az értékpapírszámlákon, mint betétszámlákon. A túlzott rizikót viszont ezek a befektetők sem vállalják, a hosszú távra is ajánlott részvényekkel vagy részvényalapokkal szemben előnyben részesítik a fix hozamú kötvényeket, a garantált alapokat és más alacsony kockázatú befektetéseket.


A CIB, az MKB, a takarékok és az Axa ügyfelei tavaly jobban kedvelték a betéteket. (Az Axánál tartós értékpapírszámlát nem is lehet nyitni.) "A takarékszövetkezetek ügyfelei a szokásosnál konzervatívabb szemléletűek, elsősorban a hagyományos, jól ismert megtakarítási lehetőségeket keresik" - magyarázza Breznay. Érdekesség, hogy míg egyes bankoknál, például az Axánál a kifejezetten hosszú távú, 2015 végén lejáró betét volt a slágertermék, addig mások - például az OTP - arról számoltak be, hogy az ügyfelek az egy éven belüli lejáratú lekötéseket részesítették előnyben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel a stratégiával egyébként lehet, hogy a fix kamatozású betéteket kínáló bankoknál is jobban jártak, hiszen több szakértő is jegybanki kamatemeléseket vár az idén, ami a betétkamatokat is felfelé mozdíthatja, az OTP viszont éppen az alapkamathoz igazodó változó kamatozású konstrukciót hirdetett meg a tbsz-re. A vezető hazai lakossági hitelintézet egyébként arra számít, hogy az évek során az ügyfelek attitűdje változik, és megkedvelik a hosszabb távú lekötéseket, ez azonban hosszú időt vehet igénybe.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?