27 °C Budapest

Beszerzési ár alatt árult a multi - nem maradt el a bírság

Pénzcentrum
2010. december 22. 09:32

A Penny Market Kft.-t 109, míg a Lidl Magyarország bt.-t 155 millió forintos pénzbírságra ítélte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a tisztességtelen forgalmazói magatartást tiltó jogszabály értelmében - írja a Napi Gazdaság.

A bírságok összege rendkívül magasnak tekinthető, ugyanis a törvény alapján megbüntetettek nem számítanak visszaesőnek. A Penny-t a 30 napon túli fizetési határidő megsértése miatt marasztalták el, míg a Lidl három pontban is vétkesnek bizonyult. Egyrészt a kereskedelmi hálózat valójában nem nyújtott olyan szolgáltatást a partnereinek (például polcszerviz díj), amiért azonban visszatérítést kért a beszállítóktól, másrészt nem volt összhangban az üzletszabályzata a szerződéskötési szokásaival, valamint a Lidl is megsértette a 30 napon túli fizetési határidőt.

A CBA Kereskedelmi Kft. is szerepel az MgSzH által nyilvánosságra hozott listában, ugyanis a kereskedelmi láncnál a hivatal mindenre kiterjedő vizsgálatot tartott. A társaságra bár bírságot nem rótt ki a hivatal, azonban különböző vállalások teljesítésére kötelezte a láncot. A fő gond a láncnál az volt, hogy napvilágot látott, a CBA nem adja át teljes egészében a gyártóktól kapott kedvezményeket. A Kereskedelmi láncnál azonban remélik, hogy idővel változni fog majd a szabályozás erre vonatkozó része, ugyanis véleményük szerint az akciók szervezésének többletköltsége miatt ez lenne elfogadható.

Eközben a Vidékfejlesztési Minisztérium is nyilvánosságra hozta a beszerzési ár alatti értékesítés miatt kirótt büntetések listáját. Összesen 132,78 millió forintnyi büntetést róttak ki a különböző kereskedelmi láncokra.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Beszerzési ár alatti értékesítésért kirótt bírságok (millió forint) - Forrás:VM


Összességében a legtöbb bírságot, mintegy 46, 018 millió forintot az Auchan Magyarország Kft. kapta, a kereskedelmi láncot szinte majdnem hasonló mértékű büntetéssel, 44,224 millió forintos pénzbüntetéssel a Tesco követi.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?