24 °C Budapest

Milliós bírság a CIB-nek

2010. december 1. 13:42

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a CIB Bank Zrt. a "CIB Gyorskölcsön Ingatlanfedezettel" terméket népszerűsítő reklámkampányában a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A reklámok közös jellemzője volt, hogy kiemelten hirdették a 8 munkanap alatti hitelhez jutás lehetőségét, illetve azt, hogy nincs szükség jövedelemigazolásra és elengedik a közjegyzői díjat.

Eljárásában a GVH jogsértőnek minősítette a 8 munkanapos hitelfolyósításról történt tájékoztatások egy részét, azonban a jövedelemigazolás nélküli hitellehetőség, valamint a közjegyzői díj nélküliség ígéretével kapcsolatosan nem állapított meg jogsértést. A GVH 5.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a CIB Bank Zrt-t.

A bank a 2008. tavaszi és őszi kampányaiban (portálmatrica, nyomtatott sajtóban megjelenő reklám, plakát, televíziós reklám, stb.), illetve kampányon kívüli kommunikációs eszközökön (ügyfelek részére megküldött, számlakivonathoz csatolt hírlevelek, eseti fióki hirdetések, szórólapok, terméktájékoztatók, stb.) népszerűsítette a "CIB Gyorskölcsön Ingatlanfedezettel" elnevezésű termékét. A kifogásolt hirdetések kiemelten hirdették a 8 munkanapon belüli hitelfolyósítást, a jövedelemigazolás nélküli hitellehetőséget, valamint a közjegyzői díj nélküliséget is.

A GVH álláspontja szerint a bank a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor a 2008. tavaszi és őszi kampány televíziós reklámjaiban és portálmatricáin a 8 munkanap alatti hitelfolyósítást kiemelten hirdette, anélkül, hogy a hitelfolyósítás általa használt (és a mindennapi életben megszokottól eltérő) jelentését feltüntette volna. A bank a hitelezési folyamat kezdőnapját az értékbecslés helyszíni eljárásának napjától számította, a hitelfolyósítást pedig a fogyasztó bankszámlájára "blokkolt folyósítással" azonosította. Ezen új definíciók alkalmazásával a bank a hitelfelvétel/hitelfolyósítás - ügyfelek által jól ismert - folyamatát részelemekre bontotta és csak annak egy általa kiragadott részére - az értékbecsléstől a "blokkolt" folyósítás napjáig terjedő időszakra - vállalta a 8 munkanap alatti ügyintézést. A versenyhivatal azon eszközöket tartotta jogsértőnek, amelyek a 8 munkanap alatti hitelfolyósítást kiemelten hirdették, anélkül, hogy az annak értelmezéséhez szükséges kiegészítő információkat a fogyasztók számára észlelhető módon megjelenítették volna.

A többi kommunikációs eszközt a versenyhivatal a 8 munkanapos hitelfolyósításról történt tájékoztatás vonatkozásában nem tartotta jogsértőnek figyelemmel arra, hogy azok a 8 munkanapon belüli folyósítás bank által használt fogalmát megfelelő módon ismertették. A jövedelemigazolás nélküli hitellehetőség, valamint a közjegyzői díj nélküliség ígéretével kapcsolatosan a GVH szintén nem állapított meg jogsértést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bírság összegének meghatározásakor a GVH a jogsértő tájékoztatások megjelentetésével kapcsolatban felmerült költségekből indult ki. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a versenyhivatal korábban már két alkalommal (Vj-190/2006., Vj-121/2007.) elmarasztalta a bankot, mert a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított. A bírság megállapításakor enyhítő körülményként értékelte egyebek között, hogy a kampány során alkalmazott eszközök többségével kapcsolatban a GVH nem állapított meg jogsértést.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 16:13
Ez a héten már legalább a harmadik megyei napilap a kormánypárti médiagólem, a KESMA/ Mediaworks por...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?