25 °C Budapest

Bíróság előtt a Takszöv kárára focicsapatot pénzelő csalók

2010. december 7. 09:32

A tegnapi napon a vádirat ismertetésével kezdődött meg a magyarországi takarékszövetkezeteket megkárosító, összesen 46 vádlottat felvonultató "Takszöv-ügy" büntetőpere a Csongrád Megyei Bíróságon. Az ötvenegy takarékpénztárnak összesen mintegy 11 milliárd forintos kárt okozó társaság ellen már több mint két éve nyomoztak, mire a csalássorozatot a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) fel tudta deríteni - írja a Népszava.

Többek között bűnszervezetben elkövetett csalással, magánokirat-hamisítással és sikkasztással vádolja az ügyészég azt a 46 embert, akik a vád szerint 51 takarékszövetkezetet károsítottak meg mintegy 11 milliárd forinttal. A közvélemény előtt "Takszöv" néven ismertté vált ügy rendkívül terjedelmes vádirata szerint összesen négy "bűnszervezeti vezető" irányított nyolc bérbeadó céget. Ezek több mint 300 céggel kötöttek - legalább 1100 - valótlan tartalmú bérleti szerződést úgy, hogy az azokban szereplő eszközöket nagy értékűnek tüntették fel, miközben azok valójában elavult, így kis érékű és sokszor működésképtelen eszközök voltak.

Ezt követően a bérbeadó a bérleti szerződésben írt díj-követelést a teljes érték körülbelül 70-85%-áért eladta a takarékszövetkezeteknek. A pénzintézetek pedig várták, hogy a törlesztések hozzájuk bejöjjenek, de erre csak részben került sor. Az összesen 11 milliárdos kárból később hármat visszakaptak, így a hiányzó összeg már "csak" 8 milliárd forint. Az NNI márciusban zárta le nyomozását, amelyet egyébként még a rendőrség indított öt éve. A csalássorozat azonban már 2002 novembere óta tartott, legalább két éven keresztül úgy, hogy közben a hatóságok az elkövetőket keresték. A bűnszervezet négy vezetőjét pedig csak 2008 februárjában vették őrizetbe.

Az NNI gazdaságvédelmi főosztályának nyomozója a nyomozás lezárásakor azt mondta, hogy a bérbevevőként jelentkező cégek egy részét a vádlottak megtévesztéssel vonták be, nagyobbik része azonban a csalásból származó vélt haszon miatt vett részt benne. Arra, hogy két éven át hogyan tudott a társaság "megbújni" a hatóságok elől, a nyomozó azt mondta, a takarékszövetkezetek csak akkor kezdték ellenőrizni a bérleti tárgyakat, amikor a bérlők már nem fizettek, és többen érdekeltek voltak a csalás fenntartásában.

A vádlottak nagy részemeggondolatlanul költötte el a pénzt: az részben a szervezet működtetésére kellett, ugyanakkor több milliárd "ésszerűtlen", vagyis "meg nem térülő" befektetésekre ment el. Ilyen "úri passzió" volt, hogy az egyik cégvezető a befolyt pénzből támogatta a Diósgyőr NB I-es focicsapatát, és volt olyan, aki saját cégének veszteségeit pótolta belőle. Sok pénz pedig a csalásban közreműködők kifizetésére kellett.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?