36 °C Budapest

Bíróság előtt a Takszöv kárára focicsapatot pénzelő csalók

2010. december 7. 09:32

A tegnapi napon a vádirat ismertetésével kezdődött meg a magyarországi takarékszövetkezeteket megkárosító, összesen 46 vádlottat felvonultató "Takszöv-ügy" büntetőpere a Csongrád Megyei Bíróságon. Az ötvenegy takarékpénztárnak összesen mintegy 11 milliárd forintos kárt okozó társaság ellen már több mint két éve nyomoztak, mire a csalássorozatot a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) fel tudta deríteni - írja a Népszava.

Többek között bűnszervezetben elkövetett csalással, magánokirat-hamisítással és sikkasztással vádolja az ügyészég azt a 46 embert, akik a vád szerint 51 takarékszövetkezetet károsítottak meg mintegy 11 milliárd forinttal. A közvélemény előtt "Takszöv" néven ismertté vált ügy rendkívül terjedelmes vádirata szerint összesen négy "bűnszervezeti vezető" irányított nyolc bérbeadó céget. Ezek több mint 300 céggel kötöttek - legalább 1100 - valótlan tartalmú bérleti szerződést úgy, hogy az azokban szereplő eszközöket nagy értékűnek tüntették fel, miközben azok valójában elavult, így kis érékű és sokszor működésképtelen eszközök voltak.

Ezt követően a bérbeadó a bérleti szerződésben írt díj-követelést a teljes érték körülbelül 70-85%-áért eladta a takarékszövetkezeteknek. A pénzintézetek pedig várták, hogy a törlesztések hozzájuk bejöjjenek, de erre csak részben került sor. Az összesen 11 milliárdos kárból később hármat visszakaptak, így a hiányzó összeg már "csak" 8 milliárd forint. Az NNI márciusban zárta le nyomozását, amelyet egyébként még a rendőrség indított öt éve. A csalássorozat azonban már 2002 novembere óta tartott, legalább két éven keresztül úgy, hogy közben a hatóságok az elkövetőket keresték. A bűnszervezet négy vezetőjét pedig csak 2008 februárjában vették őrizetbe.

Az NNI gazdaságvédelmi főosztályának nyomozója a nyomozás lezárásakor azt mondta, hogy a bérbevevőként jelentkező cégek egy részét a vádlottak megtévesztéssel vonták be, nagyobbik része azonban a csalásból származó vélt haszon miatt vett részt benne. Arra, hogy két éven át hogyan tudott a társaság "megbújni" a hatóságok elől, a nyomozó azt mondta, a takarékszövetkezetek csak akkor kezdték ellenőrizni a bérleti tárgyakat, amikor a bérlők már nem fizettek, és többen érdekeltek voltak a csalás fenntartásában.

A vádlottak nagy részemeggondolatlanul költötte el a pénzt: az részben a szervezet működtetésére kellett, ugyanakkor több milliárd "ésszerűtlen", vagyis "meg nem térülő" befektetésekre ment el. Ilyen "úri passzió" volt, hogy az egyik cégvezető a befolyt pénzből támogatta a Diósgyőr NB I-es focicsapatát, és volt olyan, aki saját cégének veszteségeit pótolta belőle. Sok pénz pedig a csalásban közreműködők kifizetésére kellett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?