33 °C Budapest

Rengeteg készpénzre lesz szükség: kedden indul a bankroham

Pénzcentrum
2010. december 3. 16:58

Több mint 31 ezer Facebook-használó jelezte már részvételét abban a forradalomnak nevezett akcióban, amelyet a világhírű francia futballzseni, Eric Cantona tervez végrehajtani december 7-én a világ bankjai ellen. A mozgalom rövid távú célja nem egyéb, mint hogy jövő kedden gigantikus bankrohamokkal döntsék romba a világ fennálló pénzügyi rendszerét.

Cantona mozgalma mára akkorára nőtt, hogy tervét bankárok, politikusok is komolyan veszik: közülük többen is veszélyesnek, kontraproduktívnak nevezték az egykori futballsztár tervezett akcióját. A BNP Paribas vezérigazgatója, Baudoin Prot a Wall Street Journal cikke szerint "teljességgel felelőtlennek" nevezte Cantona felhívását, mely szerint vegyék ki pénzüket a betétesek bankjaikból.

Az akció leginkább abban különbözik a korábbi hasonló próbálkozásoktól, hogy ezúttal egy tömegek által istenített sztár nevéhez kötődik. Cantona egy októberben megjelent felvételen kifejtette: a hagyományos tiltakozások, mint például az utcai megmozdulások nem jártak eredménnyel és hatékonytalannak bizonyultak. Ehelyett jobb volna, ha emberek hatalmas tömegei egyidejűleg vonnák ki pénzüket a bankokból. "A rendszer a bankokra épül, úgyhogy ha bedöntöd őket, az egész rendszer összeomlik" - nyilatkozta. A terv azóta belga közreműködéssel mozgalommá terebélyesedett a Facebookon.

Michel Vermaerke, a belga bankszövetség elnöke szerint ha sok követőre talál a mozgalom, az bizony rendszerszintű kockázatot jelenthet a pénzügyi rendszer számára. Mint mondta azonban, nincs arról tudomása, sokan követnék-e a felhívást. "Nagy focista, de nem egyértelmű, hogy az embereknek az ő javaslatait kellene követniük. Mindenkinek megvan a saját kompetenciája" - nyilatkozott óvatosan az ügyről Christine Lagarde francia pénzügyminiszter.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Cantonáék tervét bemutató, "Bankrun 2010" nevet viselő portál szerint a mozgalom tisztában van tervbe vett akciójának következményeivel. Mégis, mint írják, nem látnak más lehetőséget arra, hogy egy teljesen más pénzügyi rendszer alakuljon ki, mely álmaikban "saját vagyonából", zéró kamat mellett hitelez a lakosságnak és a kisvállalkozásoknak, anélkül, hogy "buborékok" és "piaci spekulációk" mozgatnák.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?