32 °C Budapest

Rengeteg készpénzre lesz szükség: kedden indul a bankroham

Pénzcentrum
2010. december 3. 16:58

Több mint 31 ezer Facebook-használó jelezte már részvételét abban a forradalomnak nevezett akcióban, amelyet a világhírű francia futballzseni, Eric Cantona tervez végrehajtani december 7-én a világ bankjai ellen. A mozgalom rövid távú célja nem egyéb, mint hogy jövő kedden gigantikus bankrohamokkal döntsék romba a világ fennálló pénzügyi rendszerét.

Cantona mozgalma mára akkorára nőtt, hogy tervét bankárok, politikusok is komolyan veszik: közülük többen is veszélyesnek, kontraproduktívnak nevezték az egykori futballsztár tervezett akcióját. A BNP Paribas vezérigazgatója, Baudoin Prot a Wall Street Journal cikke szerint "teljességgel felelőtlennek" nevezte Cantona felhívását, mely szerint vegyék ki pénzüket a betétesek bankjaikból.

Az akció leginkább abban különbözik a korábbi hasonló próbálkozásoktól, hogy ezúttal egy tömegek által istenített sztár nevéhez kötődik. Cantona egy októberben megjelent felvételen kifejtette: a hagyományos tiltakozások, mint például az utcai megmozdulások nem jártak eredménnyel és hatékonytalannak bizonyultak. Ehelyett jobb volna, ha emberek hatalmas tömegei egyidejűleg vonnák ki pénzüket a bankokból. "A rendszer a bankokra épül, úgyhogy ha bedöntöd őket, az egész rendszer összeomlik" - nyilatkozta. A terv azóta belga közreműködéssel mozgalommá terebélyesedett a Facebookon.

Michel Vermaerke, a belga bankszövetség elnöke szerint ha sok követőre talál a mozgalom, az bizony rendszerszintű kockázatot jelenthet a pénzügyi rendszer számára. Mint mondta azonban, nincs arról tudomása, sokan követnék-e a felhívást. "Nagy focista, de nem egyértelmű, hogy az embereknek az ő javaslatait kellene követniük. Mindenkinek megvan a saját kompetenciája" - nyilatkozott óvatosan az ügyről Christine Lagarde francia pénzügyminiszter.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Cantonáék tervét bemutató, "Bankrun 2010" nevet viselő portál szerint a mozgalom tisztában van tervbe vett akciójának következményeivel. Mégis, mint írják, nem látnak más lehetőséget arra, hogy egy teljesen más pénzügyi rendszer alakuljon ki, mely álmaikban "saját vagyonából", zéró kamat mellett hitelez a lakosságnak és a kisvállalkozásoknak, anélkül, hogy "buborékok" és "piaci spekulációk" mozgatnák.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?