13 °C Budapest

Ennyit kaphatsz euródért! Tizenkét magyar bank górcső alatt

2010. július 13. 05:22

Áttekintő táblázat, Sopron Bank, CIB A Pénzcentrum a magyarországi pénzintézetek deviza lekötési lehetőségeit szedte egy csokorba annak érdekében, hogy segítsünk a deviza megtakarítással rendelkező olvasóknak a legjobb lekötési lehetőség kiválasztásában. Az összeállításának köszönhetően a hosszabb és a rövidebb időtávon gondolkodó ügyfelek is megtalálják a nekik való ajánlatot.

A legutóbbi (áprilisi) euró betét körképünkhöz képest az elmúlt három hónapban - ha kis mértékben is, és nem mindegyik pénzintézetnél - de tovább csökkentek a bankok által az euró betétekre kínált kamatok. Ennek ellenére a piacon még mindig lehet találni néhány kiemelkedő (3% vagy e feletti) ajánlatot. A magas kamatokat a pénzintézetek többsége azonban szigorú feltételekhez köti. Sok esetben csak friss betétekre jár a kiemelt kamat, és egyes bankok a pénzintézetnél vezetett számlára érkező rendszeres jövedelmet is elvárják a biztonságos extra hozamért cserébe.

A piacon elérhető legmagasabb kamatot 3,79%-os EBKM-mel a Sopron Bank adja 12 havi lekötésre, de a pénzintézet különböző feltételekhez köti az akciós kamatot. A bank 3 hónapos lekötés esetén 3,00%-os kamatot fizet, a legkisebb leköthető összeg 300 euró. A második helyen álló 3,00%-os FHB 2000+ betét azokra az ügyfelekre vonatkozik, akik a június elsején fennálló megtakarítási állományukat legalább 2 ezer euróval növelik. Az FHB ezen konstrukcióját 3 vagy 6 hónapos lekötés esetén lehet választani. Megadja még a 3%-ot 3 hónapos lekötés esetén a CIB is és 12 havi lekötés esetén az Erste is. Az MKB pedig 3% közeli kamatot (2,96%; EBKM: 3,00%) kínál 3 illetve 6 hónapra.


A Budapest Bank legjobb ajánlata - óriási (200 ezer eurós vagy nagyobb összegű) lekötés esetén - 2,8%-os éves kamat. Az OTP jelenleg a 3 hónapos megtakarításokra kínál kiemelt kamatot, ami azonban csak egy 8 hónapos lekötési konstrukcióval együtt érvényes. A Raiffeisen 2,5%-kal csábítja az euróinkat lekötésre, az UniCredit és a Citi éven belül egyaránt 1,5-1,5%-ot kínál. A sort pedig a korábban még 3,00%-ot is kínáló Allianz zárja a 12 hónapos lekötött euró betétek után járó 0,9%-os kamattal.

A Sopron Bank által kínált Flexi Plusz betét rugalmas futamidővel rendelkezik, a kamatláb az egyéves maximális futamidő egyes negyedeiben 1%, 2%, 3%, majd 5%. A 2,79%-os EBKM-hez további 1% kamatprémium járul, amennyiben az ügyfél teljesíti az ehhez szükséges feltételeket. A 3,79%-os EBKM akkor érhető el, ha a betétes a betétet nem bontja fel a végső lejárat előtt, továbbá a betét futamidejének utolsó hat hónapja mindegyikében legalább 30 ezer forint rendszeres jövedelmet utaltat a Sopron Banknál nyitott bankszámlájára. Ha a betétes hitellel rendelkezik a Sopron Banknál, akkor a havi 30 ezer Ft jövedelemátutalást a hitel törlesztőrészletének havi összegét meghaladóan kell teljesítenie. Nem számít be a rendszeres jövedelemátutalás összegébe a Sopron Banknál vezetett másik számláról érkező összeg, kivéve, ha az munkáltatói jövedelemátutalás. Ezeken kívül a betétesnek a betét futamidejének utolsó hat hónapja mindegyikében legalább havi 10 ezer forint összegű kártyás vásárlási forgalmat kell bonyolítania a számlához tartozó bankkártyával, és a futamidő végét legalább 1 munkanappal megelőzően jeleznie kell a banknak, hogy a kamatprémium feltételeit teljesítette.

A kamatprémium a közlés napját követő egy banki napon belül kerül jóváírásra a feltételek teljesítése esetén. A kamatprémium nem vonatkozik azon betétesekre, akik számlájára már 2009. december 31-ét megelőző időponttól kezdődően érkezett a meghatározott összegű rendszeres jövedelem.

A bank a nem akciós egy éves lekötésekre 1,80%-os (EBKM: 1,83%) kamatot kínál az újonnan elhelyezett forrásokra. A leköthető minimum összeg 100 ezer forintnak megfelelő euró.

A betét lejárat előtti részleges felvétele, illetve lejárat előtti felmondása esetén a felvett összegre a feltörés időpontjában érvényes látra szóló kamatláb felét fizeti a bank. A betétlekötés feltétele, hogy a betétes a banknál EUR-ban vezetett devizaszámlával vagy EUR megtakarítási számlával rendelkezzen.

A CIB Bank hirdetménye szerint a CIB euró pénzpiaci alap vásárláshoz, illetve jövedelem átutaláshoz kötött CIB Kombinált valamint CIB "Aktív" betét esetén 3 hónapos futamidő mellett 3,00%-os éves kamat érhető el. A Kombinált betét akciójával az ügyfél akkor tud élni, ha a betétlekötés napján vásárol CIB Euró Pénzpiaci alapot vagy CIB euró kötvényt. Ebben az esetben a CIB Kombinált betétben maximálisan leköthető összeg megegyezik a CIB Euró Pénzpiaci alap vagy CIB euró kötvány vásárlására fordított összeggel.

Az "Akítv"betétre abban az esetben érvényes az akció, ha a betételhelyezést megelőző 4 naptári hónapban legfeljebb két olyan hónap volt, amikor érkezett az Üzletfél forint folyószámlájára 50 ezer forint vagy ennél nagyobb értékű egyösszegű átutalás, és a betételhelyezés napján az ügyfél megad egy nyilatkozatot a jövedelmének CIB bankszámlára történő jövőbeli utaltatásáról. Ezeken kívül az ügyfélnek rendelkeznie kell bármilyen CIB által kibocsátott betéti bankkártyával, vagy a betételhelyezés napján igényelnie kell egyet.

A bankfiókokban igényelhető CIB Kombinált betétben jövedelem átutalási nyilatkozattal legfeljebb 5000 euró helyezhető el, CIB kötvény vásárlása esetén a leköthető összeg meghaladhatja az 5000 eurót.

A CIB Classic Euró betét kondíciói szerint a bank 3, 6 és 12 hónapos lekötés esetén az első kamatperiódusra rendre 2,00%, 2,50%, valamint 2,75%-os kamatot kínál az euróban újonnan elhelyezett betétekre (nem akciós kamat: 0,50%, 0,75%, illetve 1,00 %). A kamat mértéke független az elhelyezett összeg nagyságától, de a betétlekötés eredeti időtartamával automatikusan meghosszabbodó betét nem minősül újonnan lekötött betétnek. A leköthető minimum összeg 500 euró.

K&H, FHB, MKB, Erste Bank, Budapest Bank

A K&H Üdvözlet Betét évi 2,50 %-os kamata a 2010. május 10-től érvényes hirdetmény szerint kizárólag bankon kívüli forrásból származó új betéti összegre vonatkozik, melyet az ügyfél 3 hónapra kötött le. A bank a lekötés napját megelőző naptári hónap utolsó banki munkanapján számított záró egyenlegéhez képest vizsgálja az új betétet. A konstrukcióban leköthető minimum összeg 500 euró.

A megadott kamatláb csak az első kamatperiódusra szól, a kamat az ügyfél választásától függően a betéttel együtt újra lekötésre, vagy jóváírásra kerül a betétlekötési számlán. A K&H üdvözlet deviza betét a bankfiókokban vagy a TeleCenteren keresztül köthető le. 12 hónapos lekötés esetén a kamat 1,75%.

Az FHB Bank Nyári Lojalitás Programja keretében (6 illetve 12 hónapra) kínál kedvező euró lekötési lehetőségeket azon ügyfeleinek, akik az akció időtartama alatt lejáró/fordulónapos korábban lekötött lakossági euró betéttel rendelkeznek. A pénzintézet az Euró Extra Betétekre 49.999 euróig 0,25% illetve 50 ezer euró vagy annál nagyobb betétekre 0,50% kamatprémiumot kínál. Az Euró Extra Betétek kamata 6 és 12 hónapra egységesen 2,50%. A leköthető minimum összeg 300 euró.

A Lojalitás Program kamatprémiumára csak azon ügyfelek jogosultak, akik ismételt lekötési megbízásukat legkésőbb a lejáró betét lejáratának napjától/ fordulónapjától számított 10 munkanapon belül benyújtják. Az FHB Lojalitás Euró Betétben leköthető minimális összeg: legalább a lejáró lekötött betét tőkeösszege. Az akció keretében az egy ügyfél által maximálisan elhelyezhető betét összege nem korlátozott.

Az MKB május 18-ától visszavonásig érvényes kondíciós listája szerint a bank 2,96% kamatot (EBKM: 3,00%) kínál euró 6 hónapos lekötése esetén. Az akciós betétlekötési lehetőségek kizárólag a 200 euró feletti személyesen, bankfiókban vagy telefonon keresztül kezdeményezett betétlekötésekre vonatkoznak. Az akciós kamat (EBKM: 3,00%) - ismétlődő betétlekötés esetén - kizárólag az első kamatperiódusra érvényes.

A lekötési módozatokban szélesek a lehetőségek, az ügyfél választhat az egyszeri érvényű és az ismétlődő lekötés között, de van mód a kamatos kamattal történő ismétlődő betétlekötésre is.

Az Erste Bank hatályos betétlekötési ajánlata szerint a bank akciós lekötés keretében 1,50%-os kamatot (EBKM: 1,53%) fizet 6 hónap és 2,00%-os kamatot (EBKM: 2,03%) fizet 12 hónap futamidőre. Az akciós deviza betét elhelyezésének feltétele, hogy a lekötni kívánt euró betét összege új forrásnak minősüljön az Ersténél vezetett számlák április 30-i állapotához képest. A betétben elhelyezendő összeget a bank számlakonverziós deviza középárfolyamon váltja át. A leköthető minimum összeg 500 euró, az ilyen típusú megtakarítás nagysága legfeljebb 50 millió forintnak megfelelő deviza lehet.

Az Erste Bankaz előzőnél magasabb kamattal járó lekötési ajánlata az Erste Euró Aktív Betét névre hallgat. Ennél a megtakarítási formánál 400 és 90 ezer euró közötti összeg helyezhető el. A konstrukcióban 1%-os éves alapkamat mellé kétszintű kamatprémium társulhat. A magasabb szintű kamatprémium estén 6 hónapra 1,00%, 12 hónapra pedig 2,00% a kamatprémium jár, tehát az elérhető kamat 2,00% (EBKM: 2,04%) illetve 3,00% (EBKM: 3,04%).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magasabb szintű kamatprémiumhoz jutás feltétele, hogy a választott futamidő alatt a betétes bármely forint bankszámláján 6 hónapos futamidő esetén legalább 60 darab, 12 hónapos futamidő esetén legalább 120 darab és minimum összesen 600 ezer illetve 1,2 millió forint összegű csoportos beszedési megbízás terhelődjön a betét fordulónapját megelőző banki munkanapig. Csoportos beszedési megbízások helyett a kamatprémium akkor is jár, ha az előzőeknek megfelelő mennyiségű és értékű forint (vagy deviza) főkártyával történt vásárlás kerül terhelésre az ügyfél számláján. Az Erste nem veszi figyelembe a betétes azon kéttulajdonosú bankszámláján történő fő és társkártyás vásárlásokat, valamint csoportos beszedési megbízásokat, amely bankszámlán a betétes társtulajdonos, és amelyről nem az Aktív Betét lekötése történt.

A Budapest Bank azon ügyfeleinek kínálja a deviza lekötött betéteket, akik deviza-megtakarításaikat kiszámítható és biztonságos formában kívánják kamatoztatni. A deviza lekötések fix kamatozású lekötött betétek, a minimum elhelyezhető betétösszeg 500 euró. A táblázatban szereplő kamatok 2010. június 11-től érvényesek.

Az ügyfél már a lekötéskor rendelkezhet úgy, hogy a betét összege a kamattal együtt, vagy anélkül automatikusan újra lekötésre kerüljön a futamidő végén. Betétfeltörés esetén (csak a teljes betét törhető fel) a felmondásos kamat 0%.

A magasabb összeghatár felett érvényes magasabb kamat a betét teljes összegére vonatkozik. Ami annyit jelent, hogy 6 hónapos lekötés esetén a 200 ezer euró (körülbelül 56 millió forint) feletti lekötésekre 2,40% helyett 2,80%-os kamatot fizet. Két hónapos lekötés esetén 2,20%-os kamat érhető el (200 ezer euró felett 2,60%).

Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, OTP Bank, Citibank, Allianz Bank és a forintárfolyam

A Raiffeisen Bank akciós 6 hónapos euró lekötött betétben a pénz összegsávtól függően évi 1,40-1,60%-ot kamatozik. Az akciós ajánlat május 12-től visszavonásig érvényes. Automatikusan ismétlődő betétlekötési megbízás esetén a második kamatperiódustól a betét a kondíciós listában található 6 hónapos futamidő aktuális kamatlábát veszi fel (EBKM: 0,40-0,50 %).

A Raiffeisen június 2-ától az újonnan elhelyezett és lekötésre kerülő forrásokra 2,50%-os kiemelt kamatot kínál. Az Új forrás Akciós Euró Lekötött Betétben elhelyezhető összeg a lekötési megbízás megadásakor, és a 2010. május 31-én nyilvántartott összesített megtakarítási állományok különbsége, de legalább 1.000 euró, és legfeljebb 200 ezer euró.

Devizabetét lekötést bármelyik bankfiókban, Direkt PIN kóddal a telefonos ügyfélszolgálaton vagy Raiffeisen DirektNet internetes banki szolgáltatáson keresztül lehet kezdeményezni.

Az UniCredit Bank május 31-től érvényes hirdetménye szerint 1,50%-os akciós kamatot kínál a bank 6 hónapos futamidőre szóló folyamatosan megújuló euró megtakarításokra (EBKM: 1,51%, nem akciós EBKM: 0,60%). Az akciós betétlekötés igénybevételének egyetlen feltétele hogy legalább 1000 eurót kell elhelyezni a betét lekötésekor.

A bank friss kondíciós listája egy akciós hosszú távú megtakarítási lehetőséget is tartalmaz. Az UniCredit 5 éves egyszeri lekötésű akciós euró betétet kínál, mely évi 3%-kal kamatozik (EBKM: 2,83%). A betét lejárat előtti felmondása esetén a bank a kitöltött futamidőre felmondási kamatot nem fizet. A lekötött betét összege a kamatokkal a lekötési periódus végén az ügyfél bankszámláján kerül jóváírásra.

Az OTP Bank 2010. július 12-től visszavonásig, de legkésőbb július 28-ig érvényes 3 hónapos lekötési akciókat indított. A BÓNUSZ Deviza Extra betét keretében 3 hónapos akcióban fix kamatozással, folyamatos lekötéssel lehet euróban betétet elhelyezni, ha az ügyfél a 2010. július 8-i megtakarítási állományát minimum 500 euróval növeli. Az akciós lekötésbe csak a 2010. július 8-i egyenleget meghaladó megtakarítási állomány helyezhető el. A BÓNUSZ Deviza Extra euró betétek alapkamata 3000 euró feletti lekötésnél 2,50%, 500 és 2999 euró között pedig 2,25%, melyre 0,50-0,50% bónusz jár, amennyiben az ügyfél a 3 hónapos megtakarítás elhelyezésével azonos napon, számlán és devizanemben 8 hónapos futamidejű betétet is indít. Az ilyen módon elhelyezett 8 hónapos betét(ek) összállományának nagyobbnak vagy egyenlőnek kell lennie a 3 hónapos Bónusz betét(ek)ben elhelyezett összállománynál.

A BÓNUSZ Deviza euró betétnek nem feltétele a megtakarítási állomány növelése, vagy új forrás elhelyezése. Az akcióban 3 hónapra, fix kamatozással, folyamatos lekötéssel lehet euró betétet elhelyezni. A minimálisan leköthető betétösszeg 380 euró. A BÓNUSZ Deviza betét kamatai 380 és 2999 euró között 2,00%, 3000 euró vagy nagyobb összegű betét lekötése esetén pedig 2,25%. A bónusz a fenti feltételekkel megegyezően jár, mértéke ennél a betéttípusnál is 0,50%. (A 8 hónapos akciós devizabetét kamata 380 és 2999 euró között 1,00%, nagyobb összegű betét esetén pedig 1,25%.)

A Citibank 1,50 %-os euró lekötött betéti kamatot kínál. A bank a lekötött betétek mellett többféle deviza-befektetési lehetőséget is ajánl, melyekkel az ügyfelek a lekötésnél magasabb hozamot érhetnek el.

Az Allianz Bank jelenleg nem kínál akciós devizabetétet. Az Allianz fix devizabetétek hozamai euró lekötése esetén 1-12 hónapos futamidők esetén 0,20% és 0,90% között mozognak. A minimálisan leköthető összeg 400 euró.

A betét lekötési időszakára a betét tulajdonosa részére díjmentes életbiztosítás jár, amely betéttulajdonos halála esetén biztosítói kártérítésként a betét lekötött tőkéjének 50%-át fizeti. Közös tulajdonú betét esetén a biztosítási szolgáltatás bármely tulajdonos halála esetén érvényes.

Az EUR/HUF árfolyam változása az elmúlt három hónapban és a kilátások

Két nagyobb hullámban is gyengült a forint az euróval szemben a mögöttünk hagyott negyedév során. Előbb április végén külföldi hatásra (a görög válság fokozódásával párhuzamosan), majd június elején két kedvezőtlen magyar kormányzati nyilatkozat miatt, melyek negatív hatása hetekig megmaradt. Az euróval szembeni árfolyam május elejétől kilépett a már 2009 júliusától jellemző 265-280 közötti kereskedési sávból és június elején 290-nél is jártak a jegyzések. Július elejétől, a nemzetközi hangulat határozott javulásával párhuzamosan újra a 280-as szint alá tudott erősödni a forint, miközben a további magyar jegybanki kamatcsökkentésre vonatkozó várakozások már eltűntek a piacról.


Féléves időtávon már inkább egy óvatos kamatemelés az esélyesebb a jelenlegi 5.25%-os alapkamatról. A forint tartós és intenzív erősödése egyelőre nem várható, de a 280 körüli szinten megmaradhat az árfolyam. Nagyban függ a forint teljesítménye attól, hogy hogyan alakul a nemzetközi befektetői hangulat a következő hetekben (lesz-e második gazdasági visszaesés a világban, hogyan alakulnak az amerikai tőzsdei vállalati gyorsjelentések, az eurózóna bankrendszerének stressz tesztje milyen eredményeket hoz), továbbá fontos az is, hogy a magyar kormány milyen tartalmú megállapodást köt a nemzetközi hitelt nyújtó szervezetekkel, és a költségvetési kilátásokat hogyan fogadja majd a piac - nyilatkozta Weinhardt Attila a Portfolio.hu elemzője.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm