21 °C Budapest

Hol, mennyi az adómentes befektetés? - Itt a lista

Pénzcentrum
2010. január 8. 13:40

Korábbi cikkünkben részletesen ismertettük a tartós befektetési számlával kapcsolatos tudnivalókat, most pedig a hazai szolgáltatók által felszámított díjakat vettük szemügyre. A termék egyelőre még csak néhány banknál és brókercégnél érhető el, de a közeljövőben többen is tervezik felvételét a termékpalettára. Általánosságban elmondható, hogy a kondíciók megegyeznek a normál befektetési számláéval, sőt egyes szolgáltatók az első évben még kedvezményeket is adnak. A termék minden bizonnyal nagy népszerűségnek örvend majd, egyes pénzintézetek pedig már elkezdték a tbsz-re specializált termékek fejlesztését.

2010.01.06 12:40
Adómentes befektetés - Csak ki kell ülni

Hivatalosan az év első munkanapjától startolt a tartós befektetési számla néven ismert konstrukció, mely a hosszú távon gondolkodó befektetőknek számos előnyt kínál. Az ügyfél akár teljes egészében is mentesülhet a kamat, árfolyam-nyereség és osztalékadó alól, ha megtakarításait ezen a számlán helyezi el, és legalább öt évig nem nyúl hozzá. Eddig csak néhány hazai befektetési szolgáltató vette fel a TBSZ-t termékpalettájára, a pénzintézeteknél a konstrukció keretében két külön számla nyitható, külön a betéti jellegű termékek, külön az értékpapírok számára. Az alábbiakban a hazai szolgáltatóknak a tartós befektetési számla kapcsán felszámított díjait ismertetjük.

Bankok

Bár az adókedvezményre hajtó ügyfeleknek bőven van még idejük az év végéig megnyitni a számlákat, az Unicreditnél hétfőtől már köthető tartós befektetési szerződés. A számlanyitás díjmentes, sőt jelenleg sem a betétes, sem az értékpapíros tartós befektetési számláknak nincs fix havi számlavezetési díja. Az értékpapíros számla éves letétkezelési díjának mértéke megegyezik azzal, amit az ügyfél a normál értékpapírszámlája után fizet. A számlák megnyitáshoz szükséges egy UniCredit lakossági forintfolyószámla, azt azonban, hogy ez milyen típusú számlacsomag legyen, az ügyfél választására bízzák, aki akár havidíj mentes számlát is nyithat. Abban az esetben, ha a TBSZ-számláról az ügyfél átvezeti a folyószámlájára a pénzét és onnan veszi fel, akkor ezért az általa választott számlatípusnak megfelelő (a lakossági kondíciós listában szereplő) díjat kell kifizetnie. A TBSZ idő előtti megszüntetésének nincs külön felszámítandó díja.

A K&H-nál is hétfőtől van már lehetőség tartós befektetési szerződés megkötésére, melyet a hosszú távon befektetni szándékozó ügyfeleiknek ajánlanak. A tartós befektetési számlán az összes befektetési alapjuk jegyezhető, a tartós betéti számlán magas látraszóló kamatot kínálnak, a későbbiekben pedig speciálisan erre a számlára kidolgozott betéti termékeket fognak kialakítani. A számlanyitásnak nincs díja, és a feltöltési időszakban a számlevezetés is díjmentes, majd 500 ft/hó. Nem szükséges a banknál lakossági bankszámlát nyitni hozzá. A pénzintézet 5,000 forint számlabezárási díjat számol fel, amennyiben a nyitástól számított egy éven belül szüntetik meg a számlát.

Az MKB fiókjaiban január 4-étől érhető el az MKB Trezor Tartós Befektetési Számla, az MKB Trezor Tartós Megtakarítási Számla pedig várhatóan január 11-étől igényelhető. Az MKB Bank számlanyitási díjat nem számít fel, az MKB Trezor Tartós Megtakarítási Számla számlavezetési díja 290 Ft/hó, ám jelenleg - az akció visszavonásáig - elengedik ezt a díjat. Az MKB Trezor Tartós Befektetési Számla számlavezetési díja a standard értékpapírszámla kondíciójával azonos. Az MKB Trezor Tartós Megtakarítási Számla megnyitásának feltétele, hogy az ügyfél rendelkezzen a banknál legalább egy lakossági standard bankszámlával, vagy az igénylés pillanatában megnyissa azt. A készpénz felvételének, illetve átutalási költségének díja a standard kondícióinknak megfelelően alakul. Az MKB Trezor Tartós Befektetési Számla megszüntetése, és a törvényben meghatározott feltételek szerinti részkivétel esetén lehetséges készpénzfelvétel, amelynek költségei megegyeznek a bankszámlavezetéshez kapcsolódó standard kondíciókkal.

A többi nagyobb pénzintézetnél még kidolgozás alatt van a termék, az Ersténél elmondták, hogy még január folyamán elindul ez a befektetési forma. A pénzintézet apeciális tranzakciókat fejleszt annak érdekében, hogy a meglévő értékpapír befektetések a TBSZ-re költséghatékonyan (akár költségmentesen) átvihetők legyenek. A számlanyitásnak és az idő előtti megszüntetésnek az Erste Bank tervei szerint nem lesz díja, s a Megtakarítási Betétszámla számlavezetése szintén díjmentes lesz. A Tartós Megtakarítási Betétszámlát bármely Erste lakossági bankszámlával rendelkező ügyfelének ajánlja a bank, új ügyfél esetén pedig lakossági bankszámla nyitását írja elő.

Az OTP mind a két lehetőségre kínál majd megoldást január második felétől - mondták el a banknál, a Tartós Befektetési Értékpapír Számla és a Tartós Befektetési Betéti Számla is díjmentesen lesz nyitható. A Tartós Befektetési Értékpapír Számla számlavezetési díja megegyezik majd a normál értékpapírszámla számlavezetési díjával. A Tartós Befektetési Értékpapír Számla mellé bankszámlát kell kapcsolni, ugyanakkor a Tartós Befektetési Betéti Számlához nem szükséges lakossági bankszámlát nyitni. Ez utóbbinál a számlavezetési díjon kívül nem lesz egyéb járulékos költsége, a tranzakciós díjai (befektetési jegyek vételi, visszaváltási jutaléka, tőzsdei megbízási díjak, stb.) is megegyeznek a normál értékpapírszámláéval. A számla "idő előtti" megszüntetésnek nincs díja. Az értékpapír termékpalettáról minden meglévő forintban kibocsátott értékpapír elérhető lesz az új számlán, és az ügyfeleknek lehetőségük nyílik a futamidő során változtatni portfoliójuk összetételén. Az OTP Bank tervezi a speciálisan erre a számlára kialakított konstrukciók bevezetését is, a Tartós Befektetési Betét Számla keretében elérhetőek lesznek a meglévő betéti akciók, és rövidesen hosszabb távú, 12 hónapos betéti konstrukciók is. A szofisztikáltabb lekötési lehetőségek iránt érdeklődő ügyfelek számára strukturált betéteket indít a hitelintézet - melynek kamata egy garantál fix és egy a háttér struktúra teljesítményétől függő változó részből tevődik majd össze.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Budapest Bank tervei szerint néhány héten belül sor kerül a tartós befektetési számla szolgáltatás bevezetésére a pénzintézetnél. A banknál elmondták: a törvény novemberi kihirdetése meglehetősen rövid időt szabott a bankoknak a felkészülésre, a szabályzatok elkészítésére és az informatikai átállásra, ennek megfelelően folyamatosan dolgoznak a szolgáltatás kialakításán. Nem tervezik számlanyitási, állományi és megszüntetési díj alkalmazását, és nem tervezik kötelezővé tenni bankszámla megnyitását a szolgáltatás igénybe vételéhez. A számlavezetési díj összegét, valamint a készpénz felvét és átutalás költségét a közeljövőben határozzák meg.

A CIB Bank a tartós befektetési számla bevezetésének finisében van, várhatóan 1-2 hét múlva kínálja ügyfeleinek a szolgáltatást, erre tekintettel részletekkel csak ezt követően tud szolgálni a bank. Ami bizonyos, hogy a számlanyitás díjmentes, s a betétek elhelyezésére szolgáló számla esetében nem terveznek számlavezetési díjat felszámítani.

A Raiffeisen még nem tudott konkrét részletekkel szolgálni a tartós befektetési számla bevezetéséről, ám elmondták: folyamatban van hasonló konstrukciók kidolgozása. A tartós befektetési szerződés várakozásaik szerint a befektetési alapok értékesítésének kedvez majd, hiszen ez az a megtakarítási forma, amely megfelelően likvid, kombinálható, így a 3-5 éves időszak alatt lehetőséget ad az ügyfelek esetleg változó elvárásainak megfelelő portfolió módosításokra. A törvényi változás megfelelő ügyféligény esetén szerintük hosszabb futamidejű kötvények kibocsátására is lehetőséget ad.

A bankok mellett a Concorde is az elsők között vezette be az új terméket, a társaságnál a tartós befektetési számla nyitása díjmentes, fenntartása pedig a normál befektetési számlához hasonlóan havi 799 forintba kerül. Emellett állományi díjat is felszámítanak, ami a befektetett összeg nagyságától függően csökkenhet, de alapesetben a számlán lévő érték 0.5%-ára rúg majd. A többi költség (átutalás, készpénzfelvét, stb.) szintén megegyezik a normál befektetési számláéval. A számla idő előtti megszüntetésének nincs külön felszámítandó díja.

A Concorde mellett a Reálszisztéma biztosít jelenleg lehetőséget tartós befektetési szerződés kötésére: díjat itt sem számítanak fel a számla megnyitásáért, a számlavezetés pedig évi 0.1%, minimum 2,000 Ft (az év végi állomány árfolyamértéke alapján). Plusz költség az ügyfelet nem terheli, a többi kondíció megegyezik a sima befektetési számláéval.

Több brókertársaságnál is már tesztelés alatt van a termék, néhányan, mint a Quaestor és az Equilor már jövő héten tervezik a bevezetését. Alapesetben elmondható, hogy az új számla az ügyfélnek nem jelent majd többletterheket, a költségek szinte mindenütt megegyeznek majd a sima befektetési számla esetén felszámított díjakkal.

A törvény szerint a tartós befektetési számlán csak forintalapú eszközök helyezhetők el, ami a hazai szereplőknek természetesen versenyelőnyt biztosít. Vannak persze érdekes anomáliák, hiszen a magyar alapkezelőknek is vannak devizaalapú termékei, magyar kibocsátóknak devizaalapú kötvényei, sőt van olyan termék is, amelyet forintban bocsátottak ki, de kifutáskor euróra váltható. Eddig egyelőre ezek a termékek ki vannak zárva a támogatott hosszú távú megtakarítások közül. Könnyen elképzelhető azonban, hogy a devizamegtakarítások egy része is a tartós befektetési számlákra került majd, ennek egyik módja lehet például a külföldi befektetési alapok forintosított változatainak létrehozása.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm