26 °C Budapest

Adómentes megtakarítást kínál mától az UniCredit

2010. január 4. 11:32

Az új év első munkanapjától országosan 133 UniCredit-bankfiókban köthetünk tartós befektetési szerződést. A számlák előnye, hogy a felhalmozási évet követően a rajtuk legalább három évig gyarapított megtakarításokra adókedvezmény jár, öt év után pedig adómentesség. Nem csak a gyakorlott befektetőknek kínál igazi előnyöket, és más előtakarékossági formákkal is jól összehangolható.

2010 januárjától az öngondoskodás adókedvezményekkel járó új formáját vehetik igénybe azok, akik pénzügyeiket nem bízzák a véletlenre, hanem hosszú távon előregondolkodnak. A tartós befektetési szerződést (tbsz) az UniCredit Bank az elsők között kínálja a piacon: 133 fiókjában már 2010. január 4-étől megköthető.

A tartós befektetési szerződés egyedülálló előnye, hogy a számlán elhelyezett közép- és hosszú távú megtakarításokra adókedvezmény vagy adómentesség jár. Ha ugyanis a befektető a felhalmozási évet követően legalább három évig fialtatja pénzét a tartós befektetési számlán, akkor elért kamatai vagy hozamai után csak a jelenleg fizetendő adó felét, azaz 10 százalékot kell lerónia. Öt év után pedig egyáltalán nem kell adót fizetnie, ami természetesen azt jelenti, hogy a "megtakarított" adóval nagyobb lesz a befektetésen elért kamat vagy hozam.

Ezeket az előnyöket semmiképpen nem szabad kihasználatlanul hagyniuk azoknak, akik minimum 3-5 éves időtartamra be tudják fektetni megtakarításaikat. Emellett ezt a megtakarítási formát azoknak az ügyfeleknek is érdemes igénybe venniük, akik ugyan a számlanyitáskor még nem látják pontosan, mennyi ideig tudják nélkülözni megtakarításaikat, de előfordulhat, hogy akár három évig sem kell majd hozzányúlniuk. Ha ez valóban így alakul, élhetnek az adókedvezménnyel. Ha mégis rákényszerülnek, hogy a három év letelte előtt pénzt vegyenek ki a számláról, akkor sincs "büntetés": elért kamataik vagy hozamaik után - bár önadózóként, de - ugyanúgy kell adózniuk, mintha egy másfajta megtakarítási formában tartották volna befektetésüket.

A tartós befektetési szerződés egyszerű, jól átlátható megtakarítási forma, ami nem csak gyakorlott befektetőknek jelent igazi előnyöket. Jelentős kezdőtőkére sincs szükség, hiszen a számla mindössze 25 000 forinttal megnyitható, és az úgynevezett felhalmozási évben bármikor újabb összegeket fizethet be rá tulajdonosa. Ezt követően - a jogi szabályozás szerint - hosszú távú megtakarításait újabb tartós befektetési számla nyitásával növelheti a befektető.

A tartós befektetési szerződés megkötéséhez és a számla megnyitásához az ügyfélnek mindössze egy fontos kérdésben kell döntenie: milyen típusú befektetésben akarja gyarapítani pénzét. A számlán ugyanis - a szabályozás szerint - vagy betétekben vagy értékpapírokban helyezheti el megtakarításait. A két típus nem átjárható, de a két befektetési forma számára természetesen két külön számla is nyitható. A számla megnyitásához az UniCredit Banknál vezetett folyószámlára is szükség van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adókedvezményeket kínáló számlán elérhető az UniCredit Bank forintban kínált teljes megtakarítási termékválasztéka, azaz valamennyi "forintos" értékpapír- és betéttípus, beleértve az akciós betéteket is. Akik az értékpapírokat választják, azok a kockázatok csökkentésére portfóliót is kialakíthatnak a számlán. A betéti típusú számlával rendelkezőknek pedig sávosan emelkedő és a lekötött betétekhez hasonló magas kamatot kínál az UniCredit.

A tartós befektetés szerződés más előtakarékossági formákkal is jól összehangolható. Ha például valakinek már van nyugdíj-előtakarékossági számlája (nyesz), kiegészítésképpen érdemes tartós befektetési szerződést is kötnie, hiszen így egyszerre élvezheti mindkét öngondoskodási forma előnyeit.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 16. 17:48
A mobilszolgáltatók díjcsomagjainak 2022 els félévében lezajlott változásait vizsgálta a Nemzeti Méd...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?