2 °C Budapest

Adómentes megtakarítást kínál mától az UniCredit

2010. január 4. 11:32

Az új év első munkanapjától országosan 133 UniCredit-bankfiókban köthetünk tartós befektetési szerződést. A számlák előnye, hogy a felhalmozási évet követően a rajtuk legalább három évig gyarapított megtakarításokra adókedvezmény jár, öt év után pedig adómentesség. Nem csak a gyakorlott befektetőknek kínál igazi előnyöket, és más előtakarékossági formákkal is jól összehangolható.

2010 januárjától az öngondoskodás adókedvezményekkel járó új formáját vehetik igénybe azok, akik pénzügyeiket nem bízzák a véletlenre, hanem hosszú távon előregondolkodnak. A tartós befektetési szerződést (tbsz) az UniCredit Bank az elsők között kínálja a piacon: 133 fiókjában már 2010. január 4-étől megköthető.

A tartós befektetési szerződés egyedülálló előnye, hogy a számlán elhelyezett közép- és hosszú távú megtakarításokra adókedvezmény vagy adómentesség jár. Ha ugyanis a befektető a felhalmozási évet követően legalább három évig fialtatja pénzét a tartós befektetési számlán, akkor elért kamatai vagy hozamai után csak a jelenleg fizetendő adó felét, azaz 10 százalékot kell lerónia. Öt év után pedig egyáltalán nem kell adót fizetnie, ami természetesen azt jelenti, hogy a "megtakarított" adóval nagyobb lesz a befektetésen elért kamat vagy hozam.

Ezeket az előnyöket semmiképpen nem szabad kihasználatlanul hagyniuk azoknak, akik minimum 3-5 éves időtartamra be tudják fektetni megtakarításaikat. Emellett ezt a megtakarítási formát azoknak az ügyfeleknek is érdemes igénybe venniük, akik ugyan a számlanyitáskor még nem látják pontosan, mennyi ideig tudják nélkülözni megtakarításaikat, de előfordulhat, hogy akár három évig sem kell majd hozzányúlniuk. Ha ez valóban így alakul, élhetnek az adókedvezménnyel. Ha mégis rákényszerülnek, hogy a három év letelte előtt pénzt vegyenek ki a számláról, akkor sincs "büntetés": elért kamataik vagy hozamaik után - bár önadózóként, de - ugyanúgy kell adózniuk, mintha egy másfajta megtakarítási formában tartották volna befektetésüket.

A tartós befektetési szerződés egyszerű, jól átlátható megtakarítási forma, ami nem csak gyakorlott befektetőknek jelent igazi előnyöket. Jelentős kezdőtőkére sincs szükség, hiszen a számla mindössze 25 000 forinttal megnyitható, és az úgynevezett felhalmozási évben bármikor újabb összegeket fizethet be rá tulajdonosa. Ezt követően - a jogi szabályozás szerint - hosszú távú megtakarításait újabb tartós befektetési számla nyitásával növelheti a befektető.

A tartós befektetési szerződés megkötéséhez és a számla megnyitásához az ügyfélnek mindössze egy fontos kérdésben kell döntenie: milyen típusú befektetésben akarja gyarapítani pénzét. A számlán ugyanis - a szabályozás szerint - vagy betétekben vagy értékpapírokban helyezheti el megtakarításait. A két típus nem átjárható, de a két befektetési forma számára természetesen két külön számla is nyitható. A számla megnyitásához az UniCredit Banknál vezetett folyószámlára is szükség van.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adókedvezményeket kínáló számlán elérhető az UniCredit Bank forintban kínált teljes megtakarítási termékválasztéka, azaz valamennyi "forintos" értékpapír- és betéttípus, beleértve az akciós betéteket is. Akik az értékpapírokat választják, azok a kockázatok csökkentésére portfóliót is kialakíthatnak a számlán. A betéti típusú számlával rendelkezőknek pedig sávosan emelkedő és a lekötött betétekhez hasonló magas kamatot kínál az UniCredit.

A tartós befektetés szerződés más előtakarékossági formákkal is jól összehangolható. Ha például valakinek már van nyugdíj-előtakarékossági számlája (nyesz), kiegészítésképpen érdemes tartós befektetési szerződést is kötnie, hiszen így egyszerre élvezheti mindkét öngondoskodási forma előnyeit.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm