Magyar luxusnyugdíjak: évi 6 millió mindhalálig

Pénzcentrum
2009. október 6. 05:02

Havi félmillió felett a rekorderek Mint arról korábban beszámoltunk hazánkban a nyugdíjasok valamivel több, mint 5 %-ának a havi ellátási összege meghaladja a 150 ezer forintot. A Pénzcentrum ezúttal azt vizsgálta, hogy mekkorára rúgnak a magyarországi csúcsnyugdíjak, hányan részesülnek kivételesen magas havi ellátásban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hogyan lehet belőlem is csúcsnyugdíjas?

Az öregségi nyugdíj mindenkori nagyságát az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset határozza meg, ezek szolgálnak az összeg megállapításának alapjául. Az ONYF tájékoztatása szerint a kiugróan magas összegű nyugdíjak szinte kivétel nélkül messze az öregségi nyugdíjkorhatár fölött, általában 70-80 évesen igénybe vett öregségi nyugdíjak.

A csúcsnyugdíjakkal rendelkező személyek évekkel a kötelező korhatáron túl is dolgoztak, ennek megfelelően összességében rendkívül hosszú, nem ritkán 50 évnél is hosszabb szolgálati időt értek el - közölte a Pénzcentrummal az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szakértője.

Mikor hozzák a következő nyugdíjat? 3 millió felett az ellátások száma

Mit mutatnak a számok?

Amint azt az alábbi táblázat is szemlélteti, a 150 ezer forint feletti sávba több mint 156 ezer nyugdíjas tartozott idén szeptemberben, 300 ezer feletti ellátásban azonban már csak kevesebb, mint hétszáz nyugdíjas részesült. A 400 százezer feletti ellátás alig 81 idős honfitársunk kiváltsága, míg félmillió forint feletti ellátásban csupán 6-an részesültek.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az ilyen esetekben az úgynevezett nyugdíjskála már a figyelembe vehető nyugdíjalap 95-100 %-ában határozza meg az induló nyugdíj összegét, vagyis az ellátás eléri vagy megközelíti a beszámított keresetek személyi jövedelemadóval csökkentett színvonalát.

Mitől ilyen magasak ezek a nyugdíjak?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?