Újabb befektetési csaló bukott le: Robert DeNiro is perel!

Pénzcentrum
2009. március 27. 14:00

A hollywoodi filmsztárok, és multimilliomosok egykori műtárgykereskedője, akinek galériája már 2007-ben csődöt jelentett, most akár rács mögé is kerülhet, csütörtökön ugyanis vádat emeltek ellen csalás miatt.

Lawrence Salander egykor New York művészberkeiben elismert közszereplőnek számított, galériájában a felső tízezer vásárolt. A nyomozók szerint azonban a csalást is művészi szinten űzte, mivel két tucat befektetőt, és műgyűjtőt sikerült átvernie a palánkon, 88 millió dolláros vagyonra szert téve ezáltal.

Volt tehát miből finanszíroznia az 59 éves Salandernek a magánrepülőt, amivel Európába utazott, hogy feleségének egy 60 ezer dollárt felemésztő partit adjon, és fél millióért még ékszerekkel is kedveskedjen neki.

A befektetőket azzal sikerült palira vennie, hogy azt állította, reneszánsz műkincsekből igyekszik "kivásárolni" a piacot, ezzel felhajtva az árakat, így busás hozamra tehetnek szert. Sokan be is dőltek neki, így például a tenisz csillag, John McEnroe is, de még saját fia keresztapját is behúzta a csőbe.

McEnroe ügyvédje szerint Salander olyan képeket adott el ügyfeleinek, melyek nem is álltak tulajdonában, és mindenféle kifogásokat talált, hogy miért nem tudja időben leszállítani őket.

Előfordult olyan is, hogy egyazon festményt több embernek is eladott. Ez történt McEnroe-val is, aki 50 százalékos tulajdonrészt vásárolt egy absztrakt expresszionista, Ashile Gorky festményeiből 2004-ben, abban a reményben, hogy ha Salander eladja azokat, megfelezik a befolyt összeget.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A ügyeskedő csaló azonban megjátszotta ugyanezt egy bankárral is, majd eladta az egyik képet 2,5 millió dollárért, a bevételt pedig zsebre vágta.

Mikor McEnroe rájött, követelte a másik kép átadását, amit a Christie's egyik aukcióján próbált eladni, vissza azonban már nem kapta, a másik tulajdonosfél bankár ugyanis zálogjoggal terhelte meg a képet.

Salander ellen 2007-ben pert indított a teniszcsillag, csakúgy mint Robert DeNiro is, aki apja képeit adta át a galériának értékesítés céljából, a befolyt összeget azonban ő sem látta viszont soha.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. október 5. 20:30
Éppen gondolkodtam, hogy lassan kellene a gyerekeknek saját bankkártya és alkalmazás hozzá, csak hog...
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?