Újabb befektetési csaló bukott le: Robert DeNiro is perel!

Pénzcentrum
2009. március 27. 14:00

A hollywoodi filmsztárok, és multimilliomosok egykori műtárgykereskedője, akinek galériája már 2007-ben csődöt jelentett, most akár rács mögé is kerülhet, csütörtökön ugyanis vádat emeltek ellen csalás miatt.

Lawrence Salander egykor New York művészberkeiben elismert közszereplőnek számított, galériájában a felső tízezer vásárolt. A nyomozók szerint azonban a csalást is művészi szinten űzte, mivel két tucat befektetőt, és műgyűjtőt sikerült átvernie a palánkon, 88 millió dolláros vagyonra szert téve ezáltal.

Volt tehát miből finanszíroznia az 59 éves Salandernek a magánrepülőt, amivel Európába utazott, hogy feleségének egy 60 ezer dollárt felemésztő partit adjon, és fél millióért még ékszerekkel is kedveskedjen neki.

A befektetőket azzal sikerült palira vennie, hogy azt állította, reneszánsz műkincsekből igyekszik "kivásárolni" a piacot, ezzel felhajtva az árakat, így busás hozamra tehetnek szert. Sokan be is dőltek neki, így például a tenisz csillag, John McEnroe is, de még saját fia keresztapját is behúzta a csőbe.

McEnroe ügyvédje szerint Salander olyan képeket adott el ügyfeleinek, melyek nem is álltak tulajdonában, és mindenféle kifogásokat talált, hogy miért nem tudja időben leszállítani őket.

Előfordult olyan is, hogy egyazon festményt több embernek is eladott. Ez történt McEnroe-val is, aki 50 százalékos tulajdonrészt vásárolt egy absztrakt expresszionista, Ashile Gorky festményeiből 2004-ben, abban a reményben, hogy ha Salander eladja azokat, megfelezik a befolyt összeget.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A ügyeskedő csaló azonban megjátszotta ugyanezt egy bankárral is, majd eladta az egyik képet 2,5 millió dollárért, a bevételt pedig zsebre vágta.

Mikor McEnroe rájött, követelte a másik kép átadását, amit a Christie's egyik aukcióján próbált eladni, vissza azonban már nem kapta, a másik tulajdonosfél bankár ugyanis zálogjoggal terhelte meg a képet.

Salander ellen 2007-ben pert indított a teniszcsillag, csakúgy mint Robert DeNiro is, aki apja képeit adta át a galériának értékesítés céljából, a befolyt összeget azonban ő sem látta viszont soha.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?