0 °C Budapest

Újabb befektetési csaló bukott le: Robert DeNiro is perel!

Pénzcentrum
2009. március 27. 14:00

A hollywoodi filmsztárok, és multimilliomosok egykori műtárgykereskedője, akinek galériája már 2007-ben csődöt jelentett, most akár rács mögé is kerülhet, csütörtökön ugyanis vádat emeltek ellen csalás miatt.

Lawrence Salander egykor New York művészberkeiben elismert közszereplőnek számított, galériájában a felső tízezer vásárolt. A nyomozók szerint azonban a csalást is művészi szinten űzte, mivel két tucat befektetőt, és műgyűjtőt sikerült átvernie a palánkon, 88 millió dolláros vagyonra szert téve ezáltal.

Volt tehát miből finanszíroznia az 59 éves Salandernek a magánrepülőt, amivel Európába utazott, hogy feleségének egy 60 ezer dollárt felemésztő partit adjon, és fél millióért még ékszerekkel is kedveskedjen neki.

A befektetőket azzal sikerült palira vennie, hogy azt állította, reneszánsz műkincsekből igyekszik "kivásárolni" a piacot, ezzel felhajtva az árakat, így busás hozamra tehetnek szert. Sokan be is dőltek neki, így például a tenisz csillag, John McEnroe is, de még saját fia keresztapját is behúzta a csőbe.

McEnroe ügyvédje szerint Salander olyan képeket adott el ügyfeleinek, melyek nem is álltak tulajdonában, és mindenféle kifogásokat talált, hogy miért nem tudja időben leszállítani őket.

Előfordult olyan is, hogy egyazon festményt több embernek is eladott. Ez történt McEnroe-val is, aki 50 százalékos tulajdonrészt vásárolt egy absztrakt expresszionista, Ashile Gorky festményeiből 2004-ben, abban a reményben, hogy ha Salander eladja azokat, megfelezik a befolyt összeget.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A ügyeskedő csaló azonban megjátszotta ugyanezt egy bankárral is, majd eladta az egyik képet 2,5 millió dollárért, a bevételt pedig zsebre vágta.

Mikor McEnroe rájött, követelte a másik kép átadását, amit a Christie's egyik aukcióján próbált eladni, vissza azonban már nem kapta, a másik tulajdonosfél bankár ugyanis zálogjoggal terhelte meg a képet.

Salander ellen 2007-ben pert indított a teniszcsillag, csakúgy mint Robert DeNiro is, aki apja képeit adta át a galériának értékesítés céljából, a befolyt összeget azonban ő sem látta viszont soha.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 7. 13:51
Egy elemzés végigment az új EU-s médiaszabályozás (az EMFA) pontjain és megnézte, hogyan érintheti e...
Kiszámoló  |  2023. december 7. 12:09
Három hónapja írtam arról, hogy mennyire amatőr módon sebezhető az Államkincstár online felülete, sz...
Bankmonitor  |  2023. december 7. 08:18
A részletes jogszabály alapján számos, eddig homályos részletre derült fény a CSOK Pluszhoz kapcsoló...
Holdblog  |  2023. december 7. 06:13
Adott egy nyersanyagpiac, ahol két ország és lényegében két cég kontrollálja a globális kitermelés 5...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem