7 °C Budapest

Miért hallgatunk a pénzügyi tanácsadókra? Agykutatók kiderítették!

Pénzcentrum
2009. március 24. 17:00

Az emberi agy működését fürkésző kutatatók rájöttek, hogy miért hallgatunk vakon olyan tanácsadókra, akiket nem is feltétlenül ismerünk. A vizsgálatok során kiderült, ilyenkor agyunk aktivitása lelassul, kikapcsol a racionalitásunk.

Mikor egy pénzügyi szakértő, vagy tanácsadó javasol számunkra valamit, hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül tényként, igazként kezelni azt, amit most már akár szó szerint is érthetünk, hiszen amerikai kutatók által 24 önkéntesen végzett vizsgálatok szerint ilyenkor valóban inaktívvá válik agyunk azon területe, amely a döntéshozásért felelős.

A vizsgálatokat vezető atlantai Emory Egyetem professzora egy viszonylag új tudományággal, a neuroeconomics névre hallgató, a gazdasági döntéseket az agyi aktivitással, a hormonszinttel és a vérnyomással magyarázó kutatásokkal foglalkozik. Véleménye szerint ez a jelenség, vagyis az általunk szakértőknek vélt illetőkbe vetett, kétkedés nélküli bizalom a mostani vérzivataros időkben kifejezetten ártalmas lehet, nem csak pénztárcánkra nézve, de mentálisan is. Ha ugyanis a forrásról kiderül, hogy inkompetens, ne adj isten csaló, ez lelkileg deprimáló lehet.

A "felfedezés" magyarázatot nyújthat arra, hogy miként dőlhetnek be emberek tömegei olyan csalóknak, mint amilyen Madoff, de a különféle gazdasági lufikat, vagy magát a pénzügyi válságot is megmagyarázhatja, legalábbis emberi oldalról.

A vizsgálatra egyébként úgy került sor, hogy a 24 önkéntessel pénzügyi játékot játszattak, ahol két választásuk volt, vagy elfogadtak egy fix kifizetést, vagy hazardírozhattak nagyobb összeg reményében. Egyes döntések előtt azonban egy gazdasági szakértő is tanácsot adott nekik. A tesztalanyok agyműködését eközben funkcionális mágneses rezonancia vizsgálat (fMRI) alá vetették, mely kimutatta, hogy azoknál a kérdéseknél, illetve döntési helyzeteknél, ahol segítséget, tanácsot kaptak, az agyuk azon része, amely a döntéshozásért, illetve a valószínűségek felméréséért felelős, kisebb aktvitást mutatott, mint mikor önállóan kellett választaniuk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem