Árverési rekorderek Budapesten

Pénzcentrum
2008. december 2. 12:50

A képzőművészeti aukciós árak magyar csúcstartóinak munkáit és világhírű külföldi alkotók remekműveit kínálja a Néprajzi Múzeumban december 9-i árverésén a hazai aukciós piac új szereplőjeként bemutatkozó Erdész&Makláry Fine Arts. A Budapesten bő három éve működő, és azóta az egyik legfigyelemreméltóbb szakmai tevékenységet végző galéria profiljához hűen aukciós anyagában is leginkább a franciaországi magyar képzőművészetet képviseli - kiemelkedő minőségű művekkel.

A nemzetközi művészettörténetben és műtárgypiacon már magas rangot magukénak tudó Reigl Judit, Réth Alfréd, Hantaï Simon, Csernus Tibor, Beöthy István, Sándorfi István vagy Miklós Gusztáv művészetének hazai megismertetésében az utóbbi években elévülhetetlen érdemeket szerzett magának a galéria. Saját kiállítóhelyükön, vagy olyan nagy közgyűjteményekben, mint a MODEM vagy a Műcsarnok, szerveztek ezen és más mesterek életműveit bemutató tárlatokat, jelentettek meg róluk több nyelven összefoglaló jellegű tanulmányköteteket és katalógusokat, s emellett - elsőként és egyedüliként - a legrangosabb külföldi képzőművészeti várásokon (Párizs, Moszkva, Köln, Brüsszel) képviselték-képviselik hazánkat ezen művészek alkotásaival. A harminc éve műkereskedelemmel foglalkozó Erdész László és a franciaországi magyarok szakértőjeként ismert Makláry Kálmán közös galériájuk fennállásának harmadik esztendejét követően döntöttek úgy, idén először aukciót rendeznek.

Olyan szenzációkkal várják a licitálókat, mint Giacometti egy 1976-os bronz munkájával, vagy Rodin Balzacról 1897-ben készített bronz portréjával, de Jean-François Jonvelle erotikus hangulatú fotói, Dalí és Miró munkái is ott vannak a 200-ból azon 30 tétel között, amelyek a világhírű külföldi művészek alkotásai közül adnak figyelemreméltó válogatást.

A magyar és külföldön élő magyar származású művészek munkái között kalapács alá kerül az abszolút rekordernek számító Miklós Gusztáv három munkája, akinek egy 2006-os párizsi árverésen 1.600.000 euróért ütötték le egy szobrát. Ez mintegy 400 millió forintnak felelt meg, amelyet azóta sem tudott egyetlen más magyar alkotás megközelíteni, s jócskán meghaladja a hazánkban felállított összes aukciós csúcsot is.

Természetesen a kortárs magyarok rekorderének munkái közül is megtalálható lesz néhány az aukción. A három hónapja elhunyt Hantaï Simon - akinek 2005-ben az egyik 1960-ban készült, M.A.4 Marial című vásznáért a Christie's párizsi árverésén 560.000 eurót (kb. 137 millió forint) fizettek - egy korai, 1946-ban készített Baráti társaság című figurális, sok alakos 240x140 centis fő művét kínálják majd a ritkaságok között a gyűjtőknek. A képzőművészetben általa elsőként alkalmazott, s ezáltal nemzetközi hírnévre szert tett, úgynevezett pliage-technikával készült festményeire is licitálhatnak majd az érdeklődők. Ugyancsak különlegesség lesz az aukción az az 1963-ban készített vászon, amely megalkotásánál visszanyúlt a korábbi szürrealista képeinél használt frottage-technikához. Ehhez hasonló képeivel találkozhat a látogató a párizsi Pompidou Központban, vagy a pécsi Janus Pannonius Múzeumban, bár ez utóbbi egy papírképet őriz ebből a sorozatból, míg az árverésen szereplő darab egy olaj-vászon mű.

Reigl Judit ugyancsak az aukció húzónevei közé sorolható. Az idén 85 éves Reigl művészetének értékét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy alkotásai már most is megtalálhatók a világ legjelentősebb közgyűjteményeiben, így a New York-i Museum of Modern Artban (MoMA), a londoni Tate Modern-ben vagy a párizsi Pompidou központban. A Budapesten december 9-én megvételre kínált egyik olaj-vászon kép a Tate-ben található munkának a párja, míg egy másik az Homme (ember) sorozatból került ki, amelynek további darabjai jelenleg New York-ban láthatók egy kiállításon és az idei egyik legjelentősebb európai művészeti vásáron, az Art Paris-n is bemutatták azokat. Reigl Judit: Tömbírás, 1959
Csernus Tibor szilvás csendélete szintén az aukció kiemelkedő darabjai között szerepel. Az 1983-ban készült nagyméretű alkotás megjárta a Claude Bernard által New Yorkban rendezett Csernus-kiállítást is, amelyet egy New York-i lapban külön kiemeltek - ezzel az alkotással ecsetelve a művész virtuozitását. Az életmű ilyen szintű kiemelkedő munkája a magyar műkereskedelmi piacra most kerül be először.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tavaly a MODEMben megrendezett nagyszabású tárlat volt Sándorfi István életében az utolsó kiállítás - a festő felgyógyulásában akkor még a kurátor Makláry, maga a művész és szerettei is bíztak. Ekkor ismerhette meg tüzetesebben a magyar nagyközönség a lenyűgöző technikájú Sándorfi életművét, s szerzett magának hazánkban is számos rajongót és több gyűjtőt. A múlt héten zajlott Art Fair-en a galéria a Kortárs sátorban külön kiállítással tisztelgett a művész előtt, s az aukción is megtalálható lesz két alkotása: a korai, 1976-ban festett nagy méretű Pietà című, és a halála előtt, 2007-ben elkészült utolsó csendélet.

A galéria amellett, hogy lehetőséget biztosít a magyar gyűjtők számára Budapesten a nemzetközi hírű magyar és külföldi mesterek munkáira való licitálásra, nyugat-európai és francia műgyűjtők figyelmét is fel kívánja hívni a magyar műkincspiacra. Makláry tájékoztatása szerint a francia érdeklődés már most igen nagy, hiszen számos francia galériás és műgyűjtő utazott az elmúlt hetekben a magyar fővárosba, hogy az itt zajló Budapest Art Fairen szemügyre vegyék aukciós kínálatukat. Jó alkalom lehet a szemlélődésre a 10. Műgyűjtők Éjszakája is, hiszen ezen az estén, december 4-én nyílik a Falk Miksa utcai galériában az aukció anyagából rendezett tárlat, s látható az egészen december 8-ig. Az árverés a Néprajzi Múzeumban december 9-én (kedden) 17.00 órakor kezdődik, amelynek a kitűnő műtárgyak mellett további különlegessége, hogy Alföldi Róbert, színművész, rendező, a Nemzeti Színház igazgatója vezeti.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07