7 °C Budapest

Mobil fizetés - kényelem a biztonság előtt?

Pénzcentrum
2008. december 9. 13:55

A mobil kommunikáció folyamatos fejlődésével együtt jár a mobil üzleti tranzakciók széles körű elterjedése is. A tranzakciók egyik legnépszerűbb formája az emelt díjas SMS-alapú fizetés, annak ellenére, hogy ez a módszer számos biztonsági problémát felvet. A piaci tendenciák mégis azt mutatják, hogy az egyszerű használat ma még a felhasználók és a szolgáltatók szemében is fontosabb a magasabb biztonságra vonatkozó elvárásoknál - mondta a Deloitte szakértője a "Kis eszköz, nagy üzlet?" című IV. Magyarországi Mobil Konferencián.

Ralph van Uden, a Deloitte Kockázatkezelési szolgáltatások üzletágának igazgatója elmondta: A mobil kommunikáció folyamatos fejlődésének egyenes következménye a mobil alapú üzleti, kereskedelmi folyamatok térhódítása. A mobil fizetés már ma is számos jellemző tranzakció-típusnál jelen van, ezek közé tartozik a mobil tartalomvásárlás, a hagyományos kereskedelmi csatornákon történő vásárlás, továbbá az elektronikus kereskedelemben kapható termékek és szolgáltatások vásárlása, vagy ritkábban a mobil eszközök consumer-to-consumer, azaz két személy közötti tranzakciókban történő alkalmazása.

A mobil fizetési módok leginkább elterjedt formáját ugyanakkor még ma is az emelt díjas SMS-alapú tranzakciók jelentik. A módszer annak ellenére nagyon népszerű, hogy számos hasonló mobil megoldás létezik. Például a wap-alapú tranzakciók, és különböző, a mobiltelefonokba épített chipek, vagy speciális szoftverek, amelyek lehetővé teszik akár nagy összegű tranzakciók biztonságos lebonyolítását is a mobil eszközökön keresztül - tette hozzá van Uden.

A Deloitte szakértője elmondta: Az SMS-alapú tranzakciók általában gyorsak, egyszerűek, és éppen ezért kényelmesek is. Igaz, ennek a kényelemnek ára van, hiszen a tranzakciók során alkalmazott SMS-technológia sem az adatok biztonságát, sem a szolgáltatás fennakadásoktól mentes működését nem tudja garantálni. A biztonságos működéssel kapcsolatos fontos kockázati tényező, hogy nehéz a jogosulatlan felhasználok kiszűrése, kizárása. Mindeközben a hálózatok időszakos túlterheltsége gyakran nagyon lelassítja, órákra elnyújtja, vagy eleve lehetetlenné teszi a kívánt tranzakciók sikeres lebonyolítását, és nyomon követését.

Az üzenetek ráadásul nem csak ezekben a túlterhelt időszakokban veszhetnek el, megfelelő tárolásuk pedig a felhasználó felelőssége. Ez az eladó felé, illetve - például autópályadíjak esetén - a későbbi esetleges ellenőrzéskor is a felhasználóra hárítja a fizetés teljesítésének igazolását. De bármikor előfordulhat például, hogy a mobil, és így a rajta tárolt SMS is elveszik, ellopják, vagy a készülék elromlik. És bár a szolgáltatók általában ezekre az esetekre is fel vannak készülve, az igazolások pótlása ma még viszonylag időigényes és bonyolult folyamat.

Ralph van Uden elmondta: Mindezek ellenére, a számos alternatív megoldás ismeretében is szinte egyeduralkodó a piacon ez a mobil fizetési forma. És a tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyilvánvaló biztonsági rések ismeretében is mind a felhasználók, mind a szolgáltatók - például parkolási társaságok, autópálya-kezelők, bankok - elégedettek az SMS-rendszerek alkalmazásával. Ennek legfőbb oka, hogy az SMS-díjfizetést jellemzően alacsony értékű, átlagosan 10 euró alatti tranzakcióknál használják az ügyfelek.

Az esetleg sikertelen, vagy szándékos visszaélés miatt meghiúsult tranzakciók által okozott károk tehát viszonylag jól megbecsülhetők és behatárolhatók, ezért a szolgáltatók a módszerben rejlő kockázatokat ma még beleépítik az áraikba. Számolnak tehát az esetleges veszteségekkel. Általánosságban mégis elmondható, hogy a károk miatt keletkező költségek a felhasználó, és a szolgáltató szempontjából még mindig alacsonyabbak annál, mintha fejlettebb, nagyobb biztonsággal és megbízhatósággal működő, de éppen ezért költséges rendszereket telepítenének a tranzakciók kiszolgálására. Ráadásul ezeknél a rendszereknél az azonosítás, az adatbiztonság miatt ma még sokszor körülményesebbnek tűnhet a mobil tranzakciók lebonyolítása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Deloitte szakértője kiemelte: A mobil fizetési piacon nemrég elvégzett felmérés egyik meglepő megállapítása, hogy a magyarországi felhasználók az általános vélekedéssel szemben sokkal kisebb mértékben ragaszkodnak a névtelenséghez, mint azt sok szakértő, illetve a piacon aktív szolgáltató eddig feltételezte. Ez azt jelenti, hogy az emberek többsége nem idegenkedik attól, hogy személyes adatait megadva vásároljon, fizessen a mobil tranzakciók során. És mindez elméletben az SMS mellett a többi, gyorsabb és hatékonyabb módszer, például wap, vagy mobil internetes tranzakciók fokozottabb elterjedése mellett is szólhatna. Ez a folyamat azonban jelenleg meg sem közelíti az SMS-alkalmazások terjedését, vagy piaci részesedését.

Ralph van Uden hozzátette: Ez egyúttal felhívja a figyelmet a piac jelenleg legfontosabb kérdésére is. Vagyis, hogy a felhasználók vajon azért nem hajtanak végre nagyobb összegű tranzakciókat a mobil fizetési módszerekkel, mert egyelőre nem érzik eléggé biztonságosnak ezeket a csatornákat, vagy, mert erre eleve nincs is igényük. Utóbbi a szolgáltatók számára azt üzenhetné, hogy eleve nem érdemes többet költeniük mobil biztonságra. Hiszen a felhasználók hosszú távon is megmaradnak a relatív alacsony összegű mobil tranzakcióknál, amelyek során a kockázatok még a kényelmesen kezelhető szinten tarthatóak.

Mindenesetre emellett szólhat az SMS-alapú fizetés töretlen népszerűsége is, amely bizonyította, hogy a kényelmi szempontok ma még a többség szemében előbbre valók a biztonság kérdésénél. Igaz, egyelőre a szolgáltatók irányából láthattunk igazán komoly törekvéseket arra vonatkozóan, hogy meglévő és potenciális ügyfeleiket az SMS-ezők táborából a wappal fizetők táborába tereljék, ami hosszú távon természetesen átrendezhetné a jelenlegi tendenciákat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem