13 °C Budapest

Folyton magas hozamra vágysz? Rövid távon még össze is jöhet...

Pénzcentrum
2008. november 12. 12:00

Kinek jó a magas alapkamat? Néhány hónappal ezelőtt már bemutattuk az itthoni piacon elérhető különféle indexált betéteket, melyek kamatozása valamilyen index, vagy árfolyam alakulásához kötött. Ezeket a bankok általában úgy hirdetik, mint amelyek folyton kedvező kamatot biztosítanak. Lássuk, hogy a mostani jegybanki kamatpolitika, a hektikus árfolyamváltozások, és az egyre csökkenő infláció melyik konstrukciónak kedvez!

Jegybanki alapkamathoz kötött betétet korábban csak a Budapest Bank kínált, mára azonban az AXA Bank is előrukkolt egy hasonló termékkel, azonban ha lehet, akkor még kedvezőbb feltételekkel.

Az egykori ELLA bank nem volt rákényszerítve a lakossági betéti oldal növelésére, miután a jelzáloghiteleit refinanszírozta. Mivel bank átállt AXA forrásokra, a betétoldalt is fejleszteni kívánja, így hát nem meglepő, hogy komoly betétgyűjtésbe fogtak, és egy meglepően kedvező kondícióval álltak elő.

A KamatHozó bankszámla egy indexált betét, méghozzá a jegybanki alapkamathoz kötött kamatozású, így a többi ajánlathoz képest általában kedvezőbb hozamot biztosít - igaz előfordulnak akciós jelleggel a jegybanki alapkamatnál magasabb betéti kamatokat nyújtó banki ajánlatok is.

Az igazi előnye azonban abban rejlik más ajánlatokhoz képest, hogy az AXA-nál lekötés nélkül kaphatunk rendkívül magas kamatot, méghozzá 500 ezer forint felett a jegybanki alapkamatnál fél százalékponttal kevesebbet, vagyis 11 százalékot, ennél kevesebb megtakarításnál pedig 8 százalékot.

Sokan talán gyanakodnak a konstrukció hallatán, holott a magyarázat igen egyszerű. A magas látra szóló kamatokat az teszi lehetővé, hogy a hitelintézet fiókhálózat nélküli direktbankként működik, amelyre alacsony működési költségszint és költséghatékony szervezeti felépítés jellemző.

A KamatHozó bankszámlára például banki átutalással vagy postai sárga csekkel lehet pénzt elhelyezni, magyarul az értékesítési pontokban készpénzbefizetésre nincs is lehetőség. Ezzel tehát főleg az internetes bankolásra szeretnék rászoktatni ügyfeleiket, ami jelentős megtakarítást jelent a pénzintézet számára is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzá kell tenni azonban, hogy mivel napi kamatelszámolás van, egy esetleges alapkamat módosítás természetesen a betéti kamat elszámolására is kihat, így szemben a lekötött betétekkel, ahol futamidőn belüli változás esetén a kamat nem változik, ennél a konstrukciónál azonnal az új konstrukció szerint kamatozik tovább a betét, ami lehet persze magasabb és alacsonyabb is, mindenesetre még rövid távon sem lehet fix kamattal számolni.

A Budapest Bank Indexált Prémium Betétje ezzel szemben már valamivel nagyobb kötöttséget jelent, a kamat ugyanis ott is a jegybanki alapkamat változását követi, azonban egy hónapra itt le kell mondanunk a megtakarításunkról, feltörés esetén ugyanis a fordulónap utáni időszakra nem jár kamat.

A legközelebbi kamatmeghatározó Monetáris Tanács-ülés 2008. november 24-én lesz, de mint láttuk, rendkívüli ülések is előfordulhatnak, ha a hazai és nemzetközi helyzet úgy kívánja. Az elemzők többsége azonban csak 2009 elején vár kamatvágást, addig tehát a jelenlegi magas, 11,5 százalékos alapkamattal számolnak. A mai, vártnál alacsonyabb inflációs adat ugyan lehetővé tenné már a csökkentést, azonban a globális kockázatkerülés még indokolttá teszi a magasabb kockázati prémiumot hazánk esetében. Ennek megfelelően a jegybanki alapkamathoz kötött indexált betétek év végéig még kedvező befektetési lehetőséget jelentenek a megtakarításaiknak helyet keresők számára.

Alacsony infláció: egyik szemünk sír, másik meg...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm