22 °C Budapest

Létezik még virágzó piac a válság közepén is!

Pénzcentrum
2008. október 17. 15:00

Míg a pénz- és tőkepiacon hatalmas csődöknek, részvények elértéktelenedésének ingatlanárak zuhanásának lehetünk tanúi, addig a világ egyik legnagyobb aukciós háza, a new yorki Christie's hatalmas forgalmat bonyolított le a napokban, ékszerárverés formájában.

Az összforgalom, értékét tekintve elérte a 29 millió dollárt, és két hatalmas leütés is történ egy-egy Ponahalo gyémántért, 4,1millió és 2,2 millió dollárt értékben.

A Christie's egyik vezetője szerint egyáltalán nem meglepő, hogy a mostani helyzetben, amikor a Dow Jones egy nap alatt 700 pontot is képes zuhanni, az ékszer- és drágakőpiac mégis prosperál, hiszen ezek számítanak a legértékállóbb befektetéseknek.

De nem csak a legutóbbi árverés adta tanúbizonyságát az ilyen jellegű alternatív befektetések válságállóságának, hiszen a Lehman Brothers bukása után néhány nappal is történtek hatalmas leütések, egy gyémánt gyűrű például 144 ezer dollárért talált gazdára, a londoni Sotheby's aukciósház pedig a kikiáltási ár duplájáért tudott eladni egy zafír-gyémánt gyűrűt.

Az említett patinás ház vezetője hasonlóan nyilatkozott, hiszen ahányszor a többi piacot megrázza valami, az ékszerek és gyémántok iránti kereslet mindig megugrik az árveréseken.

A kortárs művészeti alkotások szintén virágkorukat élik ilyenkor, melyek a drágaköveknél ugyan alacsonyabb leütéseket produkálnak, de épp ezért igen sok, kevésbé vagyonos befektetőt is elcsábítanak.

Ide tartoznak a híres divattervezők által megálmodott ruhadarabok is, például egy '50-es évekből származó Chanel öltöny, vagy egy Yves Saint Laurent zakó ma rengeteg érhet a piacon, különösen a minőségre egyre többet adó vásárlók megjelenésével.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Válság idején azonban nem csak a vásárlók, de az eladók száma is nő, ilyenkor jóval több tétel megtalálható egy-egy árverésen, hiszen sokan a szekrényekben, polcokon található, örökségül kapott tárgyaktól válnak meg elsőként, ha sürgősen pénzre van szükségük. Ezt mutatja az is, hogy a Shoteby's következő decemberi aukcióján több mint 400 tárgy kerül árverésre, szemben a szeptemberi 130 darabbal.

A várakozásokat jelentősen felülmúló érdeklődés egy Hip-Hop stílust reprezentáló ékszerárverés iránt például arra kényszeríttette a new yorki szervezőket, hogy öt hónappal elhalasszák az eseményt, nagyobb helyszínt találva neki.

Előfordul természetesen olyan eset is, amikor a pénzszűkében lévő rengeteg eladó tárgyai iránt nem mutatkozik elegendő kereslet. Ez történt október 7-én a Sotheby's hong kongi aukcióján, ahol rengeteg eladatlan tárgy maradt, és ez persze a cég részvényeinek értékén is megmutatkozott, ami 5,8 százalékot esett.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 10:10
Mehlhoffer Tamás lett az Integritás Hatóság (IH) kommunikációs vezetője és szóvivője tudta meg a Med...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter, hogy Balaji Srinivasan kriptobefektető elkezdte kong...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?