11 °C Budapest

Akitől van mit tanulni: a sikeres befektető

Pénzcentrum
2008. október 17. 16:00

Világszerte ismert hírnévre tett szert Warren Buffett, kinek szavait "szinte" isszák, befektetéseit - melyek igencsak sikeresek - másolni próbálják. Nézzük az Economist összeállításának segítségével, honnan is sikerült kinőnie magát!

1940-ben egy bróker 10 éves fiát New Yorkba vitte egy utazásra, amely alatt Sidney Weinberg irodájába is beugrottak. Weinberg ekkor azzal volt elfoglalva, hogy a Goldman Sachs befektetési bank hírnevét sikerüljön helyreállítania, melyet egyébként az 1929 nagy válság tépázott meg.

Weinberg nem sajnálta az időt a fiatal fiúra, még azt is megkérdezte tőle, melyik a kedvenc részvénye. 68 évvel később a már korosodó egykori fiú - aki mára a világ leggazdagabbjai között található - egy 5 milliárd dolláros (992 milliárd forintos) tőkeinjekcióval segített a Goldmannon, így az elkerülhette a Bear Stearns és a Lehman Brothers sorsát is.

Buffett élettörténetének nagy része egyébként széles körben ismert, ahogy a legtöbb félénk fiatal fiú, szeretett gyűjtögetni, rendezgetni, méregetni a dolgait. A pénz számára csak egy újabb mérce volt, de szépen lassan építhette megtakarításait.

Miközben Ben Grahamnél tanult, nyílt meg először előtte a lehetőség arra, hogy mások pénzét kezelhesse. Azok, az omahai emberek, akik megbíztak benne akkor, igen gazdaggá váltak. Lépésről lépésre közben Buffett már nem csak részvényeket tudott vásárolni, hanem cégeket is, köztük a mai napig is létező, eredetileg textilmalomként üzemelő Berkshire Hathawayt is.

Ahogy Buffett vagyona nőtt, ezzel együtt épült a legenda is. Sokszor említik éleselméjűségét. Buffett akkor vásárol részvényt, mikor mások eladnak, s olyan üzletekben vesz részesedést, melyek véleménye szerint sokáig fennállnak még (így a Coca-Cola, vagy a Washington Post). Mindennek eredményeképpen nem ad el, hanem megvárja, hogy a felépített hógolyók testesebbé váljanak, mielőtt legurítaná őket a lejtőn.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mára már cégének éves jelentése is különleges olvasnivalónak számít a befektetők körében köszönhetően gondolkodásának, kellemes stílusának, s annak, hogy eddig helyesnek bizonyultak gondolatai.

Karrierje elején még sokszor érhette a fukarság vádja Buffettet, napjainkra ez már semmiképpen sem valós. Vagyonának nagy részét eladományozza, így rendesen kap belőle Bill és Melinda Gates alapítványa is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Bankmonitor  |  2024. március 2. 14:13
Mire fizetünk feleslegesen tízezreket a banknak? Ügyfelünk éves díjkimutatásából indulunk ki és megm...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm