36 °C Budapest

Akitől van mit tanulni: a sikeres befektető

Pénzcentrum
2008. október 17. 16:00

Világszerte ismert hírnévre tett szert Warren Buffett, kinek szavait "szinte" isszák, befektetéseit - melyek igencsak sikeresek - másolni próbálják. Nézzük az Economist összeállításának segítségével, honnan is sikerült kinőnie magát!

1940-ben egy bróker 10 éves fiát New Yorkba vitte egy utazásra, amely alatt Sidney Weinberg irodájába is beugrottak. Weinberg ekkor azzal volt elfoglalva, hogy a Goldman Sachs befektetési bank hírnevét sikerüljön helyreállítania, melyet egyébként az 1929 nagy válság tépázott meg.

Weinberg nem sajnálta az időt a fiatal fiúra, még azt is megkérdezte tőle, melyik a kedvenc részvénye. 68 évvel később a már korosodó egykori fiú - aki mára a világ leggazdagabbjai között található - egy 5 milliárd dolláros (992 milliárd forintos) tőkeinjekcióval segített a Goldmannon, így az elkerülhette a Bear Stearns és a Lehman Brothers sorsát is.

Buffett élettörténetének nagy része egyébként széles körben ismert, ahogy a legtöbb félénk fiatal fiú, szeretett gyűjtögetni, rendezgetni, méregetni a dolgait. A pénz számára csak egy újabb mérce volt, de szépen lassan építhette megtakarításait.

Miközben Ben Grahamnél tanult, nyílt meg először előtte a lehetőség arra, hogy mások pénzét kezelhesse. Azok, az omahai emberek, akik megbíztak benne akkor, igen gazdaggá váltak. Lépésről lépésre közben Buffett már nem csak részvényeket tudott vásárolni, hanem cégeket is, köztük a mai napig is létező, eredetileg textilmalomként üzemelő Berkshire Hathawayt is.

Ahogy Buffett vagyona nőtt, ezzel együtt épült a legenda is. Sokszor említik éleselméjűségét. Buffett akkor vásárol részvényt, mikor mások eladnak, s olyan üzletekben vesz részesedést, melyek véleménye szerint sokáig fennállnak még (így a Coca-Cola, vagy a Washington Post). Mindennek eredményeképpen nem ad el, hanem megvárja, hogy a felépített hógolyók testesebbé váljanak, mielőtt legurítaná őket a lejtőn.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mára már cégének éves jelentése is különleges olvasnivalónak számít a befektetők körében köszönhetően gondolkodásának, kellemes stílusának, s annak, hogy eddig helyesnek bizonyultak gondolatai.

Karrierje elején még sokszor érhette a fukarság vádja Buffettet, napjainkra ez már semmiképpen sem valós. Vagyonának nagy részét eladományozza, így rendesen kap belőle Bill és Melinda Gates alapítványa is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 10:30
Egy újítással, de a megszokott msorvezetvel, Ördög Nórával érkezik a TV2 gasztrovetélkednek új évada...
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?