11 °C Budapest

Vállalati nyugdíj: a határ már nem akadály!

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 12:00

Külföldön bevett szokás, itthon még csak most ízlelgetjük. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatók intézménye új, ezért még tapasztalat sincs ezen a téren. Az unió miatt azonban a határ már nem jelent akadályt, akár külföldi szolgáltatót is választhat a cégünk, vagy akár mi magunk is...

A törvény rendelkezései szerint a határon átnyúló szolgáltatást nyújtó más EGT-államban bejegyzett (külföldi) foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény és foglalkoztatók feletti felügyeletet, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet látja el. Vagyis ha a munkáltatónk egy külföldi szolgáltatóhoz csatlakozik, vele köt szerződést, akkor az illetékes hatóság nem a külföldi lesz, hanem az itthoni az adott szerződés esetében, vagyis a PSZÁF.

Amint a PSZÁF-ot értesítik az ügyben illetékes hatóságok, hogy a külföldi nyugdíjszolgáltató határon átnyúló szolgáltatás keretein belül befizetést kíván elfogadni, akkor 60 napon belül tájékoztatnia kell a külföldi szolgáltató országának hatóságát a vonatkozó szabályokról, a tagokkal szemben fennálló tájékoztatási kötelezettségeiről, és a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény vagyonának befektetésével kapcsolatos előírásokról. Ezek az itthon érvényben levő szabályok, de ezek vonatkoznak a külföldi szolgáltatókra is, ha Magyarországon szeretnének határon átnyúló szolgáltatást végezni.

Alkalmazandó szabályok

Tagsági jogviszonyt csak az szerezhet, aki természetes személy, munkaviszonya vagy más EGT-állam jogszabálya szerinti munkaviszonya alapján a foglalkoztatói nyugellátás feltételeit meghatározó alapszabályban, csatlakozásra vonatkozó szerződésben, munkaszerződésben, kollektív szerződésben meghatározott foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatásra vonatkozó jogosultságokat szerez vagy feltételes jogszerzés alapján várhatóan jogosultságot szerez.

A tagsági jogviszony úgy jöhet létre, hogyha a leendő tag az alapító vagy csatlakozó foglalkoztatóval munkaviszonyban áll és a munkaszerződése tartalmazza, hogy a munkáltató megfizeti a hozzájárulást. A tagsági jogviszony a szerződés megkötésével jön létre, amiről a munkáltató azonnal értesíti a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményt.

A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményhez bármely munkáltató csatlakozhat. Mindössze egy szerződést kell kötni a nyugdíjszolgáltatóval, amiben vállalja, hogy munkavállalói részére hozzájárulást fizet. A szerződés aláírásával azonban még nem kötelezte el magát teljesen a munkáltató, ugyanis lehetőség van másik szolgáltatóhoz való átlépésre is. Az első szerződés felmondására azonban csak a második megkötését követően van mód, és az új szerződésben kell rendelkezni a nyugdíjkonstrukció átvételével kapcsolatos teendőkről is. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy az átlépéssel a tagok jogosultságai nem csökkenhetnek.

Vállalati nyugdíj: itthon bevezetjük, külföldön buknak rajta?

Nem csak a munkáltatóé a világ...

A nyugdíjszolgáltató intézményhez viszont nem csak a cégek csatlakozhatnak, erre önfoglalkoztatóként is lehetőség van. A csatlakozó önfoglalkoztató a taggal esik egy tekintet alá. A törvény világosan felsorolja, hogy kik minősülnek önfoglalkoztatónak:

  • vállalkozói igazolvánnyal rendelkező természetes személy;
  • a magán-állatorvosi, gyógyszerészi, falugondnoki, szociális szolgáltató tevékenység folytatásához szükséges engedéllyel rendelkező magánszemély, vagyis az egészségügyi vállalkozók;
  • ügyvéd, európai közösségi jogász;
  • íz egyéni szabadalmi ügyvivő;
  • önálló közjegyző, önálló bírósági végrehajtó;
  • társas vállalkozás; közkereseti társaság; betéti társaság; korlátolt felelősségű társaság; közhasznú társaság; közös vállalat; egyesülés (ide tartozik az előtársasági időszak is)
  • oktatói munkaközösség;
  • stb.


A tagsági jogviszony megszűnése

A törvény szerint tagsági jogviszony megszűnhet az illető halálával, a feltételes jogszerzés ideje alatt a tag munkaviszonyának megszűnésével, a tag más nyugdíjszolgáltatóhoz való átlépésével, illetve akkor is, ha a tag részére a nyugdíjszolgáltatás teljesen befejeződött.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A feltételes jogszerzési időtartam az a munkaviszonyban töltött legrövidebb időtartam, amelynek elteltével az addig jóváírt hozzájárulások és azok hozamai, valamint az addig keletkezett jogosultságok a tag tulajdonává válnak. A feltételes jogszerzési időtartam öt évnél hosszabb nem lehet.

A tag a halála esetére közokiratban vagy bizonyító erejű magánokiratban kedvezményezettet jelölhet meg egyoldalú nyilatkozatával. A nyilatkozatban fel kell tüntetni annak nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, valamint lakcímét is a saját adatok mellett. Lehetőség van több kedvezményezett megjelölésére is, ebben az esetben ha más rendelkezés nincs a tagok egyenlő arányban válnak jogosulttá.

Ha a tag nem jelölt kedvezményezettet, akkor az örökösét kell annak tekinteni. Amennyiben a tagnak nincsen természetes személy örököse, akkor a számláján lévő összeg a halála esetén a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményre száll, amit aztán az intézmény szétoszt a tagjai között.

Vagy mindenki vagy senki

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint az egyenlő bánásmód követelménye fennáll a munkáltatóval szemben. Ez azt jelenti, hogy a foglalkoztató csak úgy vállalhatja a hozzájárulás megfizetését, ha azt minden dolgozója megkapja.

A szolgáltató intézmény köteles a tag számlájának tárgyévi alakulásáról számlaértesítőt küldeni évente legalább egyszer, legkésőbb a tárgyévet követő év március 31-éig. Az értesítőnek tartalmaznia kell az intézmény elérhetőségeit, a tag azonosítására szolgáló adatokat, a tagsági jogviszony kezdetét, illetve a PSZÁF honlapjának címét, és a tagokat érintő jogszabályi változásokat is.

Ezen felül fel kell tüntetni a tárgyévi nyitó egyenleget vagy a más foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményből áthozott követelést, a munkáltató által fizetett hozzájárulást, a tag által fizetett kiegészítést, a befektetési tevékenység eredményét, a tag által választott befektetési portfolió megnevezését és a tagsági jogviszony kezdetétől felhalmozott hozam mértékét.

Választható portfolió: most kell döntened a nyugdíjadról!

A nyugdíjkorhatár elérésekor a nyugdíjszolgáltató tájékoztatást nyújt a tag részére az igénybe vehető foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatásokról és azok igénybevételének módjáról. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás többféle lehet. A tag választhat, hogy egyösszegű nyugdíjszolgáltatást, határozott idejű járadékszolgáltatást, életjáradék szolgáltatást, de akár ezek kombinációját is. Ezzel a tag és a munkáltató is megfelelően kiegészítheti a nyugdíj összegét, hogy a dolgozó ne a nyugdíjba vonulás előtt szembesüljön a helyzettel, hogy az eddig félretett pénzéből nem fog tudni megélni...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm