3 °C Budapest

A vezető beosztású britek nyugdíja megússza a válságot! Sőt...

Pénzcentrum
2008. szeptember 4. 15:00

Bár a nyugdíjak biztosításának költségei egyre nagyobbak, a TUC felmérése szerint még ez sem tántorította el a nagy brit vállalkozásokat attól, hogy rekord összegű nyugdíjakat adjanak a vezetőségi tagoknak 2007-ben. Egy igazgató átlagosan nyugdíjra félretett összes pénze tavaly év végére elérte a 3 millió fontot (879 millió forint).

Az átlagos nyugdíj összege Nagy-Britannia Top 100 vállalatánál a tavalyi évben meghaladta a 200 ezer fontot (58,6 millió forint), miközben egy átlagos dolgozónál ugyanez mindössze 8 ezer font. A vezetők bár jóval magasabb hozzájárulást fizettek 2007-ben, mint 2006-ban, a nyugdíj összege is nagyságrendeket emelkedett, az ugyanis a nyugdíjazás előtti fizetésüktől is függ, ami szinte toronyiránt emelkedik a korhatár közeledtével.

A 346 vállalat megkérdezésével készült felmérés azt derítette ki, hogy a brit vezetőség átlagosan 3 millió fontnyi (879 millió forint) csak a nyugdíjalapban felhalmozott félretett pénzzel rendelkezik, bár ez nyilvánvalóan emberenként változik, van ugyanis akinek eléri az 5 milliót (1465 millió forint), ami 333 ezer fontnyi (97,57 millió forint) éves kifizetést tesz lehetővé. Ebből is kiderül, hogy még mindig bevett szokás a lényegesen megemelt fizetés a nyugdíj előtti utolsó időszakban, hogy ezzel is növeljék a vezetők már egyébként sem elhanyagolható vagyonát, miközben az átlag dolgozó azzal küzd, hogy a gazdagsági válság miatt elértéktelenedő eddigi megtakarításait megmentse vagy hogy megéljen a havi kisnyugdíjjából.

A helyzet azért is szomorú, mert sok cég azért, hogy a vezetőnek magasabb nyugdíj hozzájárulást tudjon biztosítani, a dolgozók juttatásaiból vesz el. Miközben az árak emelkednek, a befektetések teljesítménye siralmasan alacsony, az emberre nehezedő terhek pedig csak emelkednek, a brit vezető cégek igazgatói ebből semmit sem éreznek, sértetlenül vonulhatnak nyugdíjba.

A számok is jól mutatják a helyzetet, miközben 2006-ban még 86 ezer font (25,2 millió forint) volt átlagosan az az összeg, amit a cég az igazgató vállalati nyugdíjalapjába fizetett, 2007-ben már 91 734 font (26,878 millió forint). Az egyre növekvő különbségek a vezetők és az alkalmazottak között annyira súlyosak, hogy az ősszel akár politikai kérdést is csinálhatnak belőle, bár változás nem valószínű hogy lesz...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57