Magasabb hozamot szeretnél kötöttségek nélkül? Van megoldás!

Pénzcentrum
2008. július 17. 05:55

A megtakarításokkal általában az a probléma, hogy nehéz eldönteni, mennyi ideig tudunk lemondani az adott összegről, vagyis hogy milyen időre kössük le pénzünket anélkül, hogy meg kelljen szorítani a nadrágszíjat. Erre a problémára megoldást nyújtanak ugyan a takarékbetétek, melyek az elhelyezett összegtől függően akár magas látra szóló kamatot is fizethetnek, ugyanakkor mégsem olyan rugalmasak, hiszen a legtöbb esetben nem kapcsolódik hozzájuk bankkártya, tehát a megtakarításunkhoz csak személyesen juthatunk hozzá. Van azonban olyan folyószámla is, ami magasabb kamatot fizet, és még a bankkártya használat előnyeiről sem kell lemondanunk miatta.

Amikor megtakarított pénzünk sorsáról szeretnénk dönteni, az elsődleges kérdés mindig az, hogy mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni a magasabb hozam reményében. Mivel a legtöbben szeretjük biztonságban tudni pénzünket, és nem szeretünk árfolyamváltozásokkal, hozamgörbékkel foglalkozni, a lekötött betétek kézenfekvő megoldást jelentenének. Ugyanakkor legalább ekkora dilemmát okoz az is, hogy vajon le tudunk-e mondani több hónapra szabad pénzünkről.

Lekötött betétek esetén ugyanis az idő előtti felbontáskor elesünk a magasabb kamattól, ami azt jelenti, hogy még akár a látra szóló betétek kamatánál is alacsonyabb hozamra tehetünk szert. Hiába kínálnak tehát a bankok magasabb összeg, és hosszabb lekötési időszak esetén akár 8-10 százalék körüli éves hozamot is, sokaknak még ez a megtakarítási forma is kockázatot hordoz magában.

Akik tehát olyan megtakarítási formát keresnek, amihez nem kell lemondaniuk arról a szabadságról, hogy bármikor pénzükhöz juthatnak, ráadásul mindezt bankkártya segítségével is megtehetik, a legmegfelelőbb választást a befektetési kártyák jelentik.

Ilyen bankkártyát a Budapest Bank és az Erste Bank is kínál, azonban az UniCreditnél vezetett takarékszámlához is igényelhető betéti kártya.

Az UniCredit által kínált Takarékszámla egyik előnyének azt tekinthető, hogy míg a legtöbb lekötött betét esetén meghatároznak egy minimálisan leköthető összeget, ami egyes esetekben akár több száz ezer forint is lehet, ennél a konstrukciónál nincs ilyen megkötés, tehát akár néhány ezer forint esetén is nyitható takarékszámla.

A számlavezetés ingyenes, és nem szükséges egyéb bankszámlával rendelkezni a banknál, tehát a kamatok is ezen a számlán kerülnek jóváírásra, éstermészetesen a bankkártya is ehhez kapcsolódik.

Az itt elérhető hozamok némileg ugyan alacsonyabbak egyes bankok lekötött betéteinél, ugyanakkor ettől akkor sem esünk el, ha időközben hozzányúlunk a tartalékainkhoz, átutalás, készpénzfelvétel, vagy kártyás vásárlás formájában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Némileg kockázatosabb befektetést jelentenek az említett két bank által kínált konstrukciók, ezek ugyanis pénzpiaci alapokba fektetik az elhelyezett pénzeket, így az elérhető hozam is ezen alapok teljesítményétől függ.

A Budapest Bank Befektetési Kártyaszámlán elhelyezett összeg a Budapest Pénzpiaci Alap hozamának megfelelő kamatot biztosít. Ez az alap nagyon alacsony kockázatúnak számít, mivel eszközeit elsősorban rövid lejáratú magyar állampapírokba, illetve bankbetétekben tartja. Természetesen ennek megfelelően a hozamok is szerényebbek, mint ha kockázatosabb eszközökbe, például részvényekbe fektetne. Az elmúlt években az Alap által elért hozam folyamatosan csökkent, tavaly éves szinten 5,44 százalékot hozott.

Ennél a konstrukciónál minimum 50 ezer forintot el kell helyezni a számlán, óvadék címén, és a mindenkori egyenleg is ennél magasabb kell, hogy legyen.

A Budapest Befektetési Kártyához díjmentesen Európán belül érvényes, külföldi utasbiztosítás is igényelhető. A kártya MasterCard típusú, dombornyomott kártya, a mögöttes számla pedig a hagyományos folyószámlákkal szinte azonos szolgáltatásokat nyújt, kivéve hogy ennél közüzemi megbízások nem adhatók, illetve hitelkeret nem igényelhető.

Ezzel szemben az Erste Bank által kínált Erste Befektetési Kártya egy Visa Classic típusú elektronikus bankkártya, melyhez díjmentes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás, illetve asszisztencia szolgáltatás kapcsolódik.

Az alap 2005-ben indult, 2006-ban 3,56 százalékos, míg tavaly 5,94 százalékos hozamot ért el.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem