Magasabb hozamot szeretnél kötöttségek nélkül? Van megoldás!

Pénzcentrum
2008. július 17. 05:55

A megtakarításokkal általában az a probléma, hogy nehéz eldönteni, mennyi ideig tudunk lemondani az adott összegről, vagyis hogy milyen időre kössük le pénzünket anélkül, hogy meg kelljen szorítani a nadrágszíjat. Erre a problémára megoldást nyújtanak ugyan a takarékbetétek, melyek az elhelyezett összegtől függően akár magas látra szóló kamatot is fizethetnek, ugyanakkor mégsem olyan rugalmasak, hiszen a legtöbb esetben nem kapcsolódik hozzájuk bankkártya, tehát a megtakarításunkhoz csak személyesen juthatunk hozzá. Van azonban olyan folyószámla is, ami magasabb kamatot fizet, és még a bankkártya használat előnyeiről sem kell lemondanunk miatta.

Amikor megtakarított pénzünk sorsáról szeretnénk dönteni, az elsődleges kérdés mindig az, hogy mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni a magasabb hozam reményében. Mivel a legtöbben szeretjük biztonságban tudni pénzünket, és nem szeretünk árfolyamváltozásokkal, hozamgörbékkel foglalkozni, a lekötött betétek kézenfekvő megoldást jelentenének. Ugyanakkor legalább ekkora dilemmát okoz az is, hogy vajon le tudunk-e mondani több hónapra szabad pénzünkről.

Lekötött betétek esetén ugyanis az idő előtti felbontáskor elesünk a magasabb kamattól, ami azt jelenti, hogy még akár a látra szóló betétek kamatánál is alacsonyabb hozamra tehetünk szert. Hiába kínálnak tehát a bankok magasabb összeg, és hosszabb lekötési időszak esetén akár 8-10 százalék körüli éves hozamot is, sokaknak még ez a megtakarítási forma is kockázatot hordoz magában.

Akik tehát olyan megtakarítási formát keresnek, amihez nem kell lemondaniuk arról a szabadságról, hogy bármikor pénzükhöz juthatnak, ráadásul mindezt bankkártya segítségével is megtehetik, a legmegfelelőbb választást a befektetési kártyák jelentik.

Ilyen bankkártyát a Budapest Bank és az Erste Bank is kínál, azonban az UniCreditnél vezetett takarékszámlához is igényelhető betéti kártya.

Az UniCredit által kínált Takarékszámla egyik előnyének azt tekinthető, hogy míg a legtöbb lekötött betét esetén meghatároznak egy minimálisan leköthető összeget, ami egyes esetekben akár több száz ezer forint is lehet, ennél a konstrukciónál nincs ilyen megkötés, tehát akár néhány ezer forint esetén is nyitható takarékszámla.

A számlavezetés ingyenes, és nem szükséges egyéb bankszámlával rendelkezni a banknál, tehát a kamatok is ezen a számlán kerülnek jóváírásra, éstermészetesen a bankkártya is ehhez kapcsolódik.

Az itt elérhető hozamok némileg ugyan alacsonyabbak egyes bankok lekötött betéteinél, ugyanakkor ettől akkor sem esünk el, ha időközben hozzányúlunk a tartalékainkhoz, átutalás, készpénzfelvétel, vagy kártyás vásárlás formájában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Némileg kockázatosabb befektetést jelentenek az említett két bank által kínált konstrukciók, ezek ugyanis pénzpiaci alapokba fektetik az elhelyezett pénzeket, így az elérhető hozam is ezen alapok teljesítményétől függ.

A Budapest Bank Befektetési Kártyaszámlán elhelyezett összeg a Budapest Pénzpiaci Alap hozamának megfelelő kamatot biztosít. Ez az alap nagyon alacsony kockázatúnak számít, mivel eszközeit elsősorban rövid lejáratú magyar állampapírokba, illetve bankbetétekben tartja. Természetesen ennek megfelelően a hozamok is szerényebbek, mint ha kockázatosabb eszközökbe, például részvényekbe fektetne. Az elmúlt években az Alap által elért hozam folyamatosan csökkent, tavaly éves szinten 5,44 százalékot hozott.

Ennél a konstrukciónál minimum 50 ezer forintot el kell helyezni a számlán, óvadék címén, és a mindenkori egyenleg is ennél magasabb kell, hogy legyen.

A Budapest Befektetési Kártyához díjmentesen Európán belül érvényes, külföldi utasbiztosítás is igényelhető. A kártya MasterCard típusú, dombornyomott kártya, a mögöttes számla pedig a hagyományos folyószámlákkal szinte azonos szolgáltatásokat nyújt, kivéve hogy ennél közüzemi megbízások nem adhatók, illetve hitelkeret nem igényelhető.

Ezzel szemben az Erste Bank által kínált Erste Befektetési Kártya egy Visa Classic típusú elektronikus bankkártya, melyhez díjmentes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás, illetve asszisztencia szolgáltatás kapcsolódik.

Az alap 2005-ben indult, 2006-ban 3,56 százalékos, míg tavaly 5,94 százalékos hozamot ért el.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 14:34
Vakmajom szerint nem túlzás azt állítani, hogy a Better Call Saul cím amerikai tévésorozat átformált...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05